Γιώργους Λαμπράκης:Τα εύκολα θύματα μιας αυταρχικής πολιτικής

γιώργους-λαμπράκηςτα-εύκολα-θύματα-μ-725692

Δηλαδή, για να καταλάβω. Την επόμενη φορά που θα ναυαγήσει κάποια άλλη ιδιωτικοποίηση, τι μας περιμένει; Ένα μόλις 24ώρο μετά το φιάσκο της ΔΕΠΑ έπεσε μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες και προέκυψε τόσο μεγάλη πολιτική αναταραχή ώστε δεν είναι διόλου απίθανο να οδηγηθούμε ακόμα και σε πρόωρες εκλογές. Την επόμενη φορά που θα οδηγηθεί σε ναυάγιο ένα άλλο επενδυτικό σχέδιο τι θα συμβεί στη χώρα; Μήπως θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη δύση του ηλίου; Και να είστε σίγουροι ότι το ενδεχόμενο ενός ακόμη μεγαλοπρεπούς φιάσκου από το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων είναι κάτι παραπάνω από πιθανό. Αλίμονό μας!

Εν πάση περιπτώσει, όλες αυτές τις μέρες ζούμε απίστευτες καταστάσεις και έχουν ακουστεί τερατώδεις και ακραίες απόψεις που θέτουν στο επίκεντρο την ανάγκη εξυγίανσης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ακόμη και υπό συνθήκες σαν αυτές που επέβαλε ο πρωθυπουργός, χωρίς το κόμμα του να διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από τη πρώτη στιγμή έκαναν σημαία τα ζητήματα αδιαφάνειας, διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος προκειμένου να δικαιολογήσουν την πρωτοφανή απόφαση τους για άμεση διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. Εφόσον λοιπόν εφάρμοσαν τη τακτική του «ξαφνικού θανάτου» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση να υποθέσουμε ότι έρχονται ανάλογες αποφάσεις και για άλλους τομείς του δημοσίου όπως οι πολεοδομίες, οι εφορίες, τα νοσοκομεία, η αστυνομία όπου η διαφθορά και η ρεμούλα δίνουν και παίρνουν. Έρχεται λοιπόν «ξαφνικός θάνατος» και για τους συγκεκριμένους τομείς του δημοσίου;

Ταυτόχρονα, έριξαν στους πολίτες το δόλωμα για το ποσό των 50 ευρώ το χρόνο που πληρώνουν για την ΕΡΤ. Δεν μας είπαν όμως τίποτα για το χαράτσι των 100άδων ευρώ που πληρώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια για τα σπίτια μας.

Στα τέλη του τρέχοντος μηνός η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα πρέπει να απολύσει τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλους ώστε να καταβληθεί η επόμενη δόση. Τι πιο εύκολο λοιπόν από το να βάλουν λουκέτο σε ένα δημόσιο φορέα με υπεράριθμο προσωπικό, που οι ίδιοι φρόντισαν να διορίσουν; Όσοι σκέφτηκαν, μεθόδευσαν και απέσπασαν τη συγκατάθεση του πρωθυπουργού ώστε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για το λουκέτο στην ΕΡΤ, εκμεταλλεύτηκαν την εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης που είχε απαξιωθεί, τη νοοτροπία του νεοέλληνα που από τη μια δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του και από την άλλη ξεχνά με εντυπωσιακά ταχείς ρυθμούς υποσχέσεις και πολιτικές πρακτικές, το κλίμα αγανάκτησης των τελευταίων ετών και τις προκλητικές απόψεις περί συλλογικής ευθύνης στο ανεξέλεγκτο φαγοπότι από τη 10ετία του ’80 και μετά. Το μόνο που δεν είχαν σκεφτεί ήταν το ενδεχόμενο να αντιδράσει ο κόσμος για μια απόφαση που ξύπνησε μέσα του συναισθήματα και σκέψεις που έχουν καλύψει η απελπισία, η φτώχεια και η ανεργία. Ο εύκολος στόχος βρέθηκε και αμέσως αρκετοί καλοθελητές και από το δικό μας σινάφι, έσπευσαν να βγάλουν τα απωθημένα τους κατά δικαίων και αδίκων. Βρέθηκαν στο ίδιο τσουβάλι τα καλοπληρωμένα μεγαλοστελέχη και οι ζάμπλουτοι εξωτερικοί συνεργάτες με τους εργαζόμενους των 800 και 1000 ευρώ. Αλήθεια, γιατί δεν αναρωτιέται κανείς από τους επικριτές της ΕΡΤ, τι γίνεται με τους χιλιάδες επίορκους, ακατάλληλους και κοπανατζήδες εργαζόμενους του δημοσίου που καλύπτουν τα υπηρεσιακά συμβούλια και αδυνατεί να εκδιώξει ο ανεκδιήγητος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης; Τη στιγμή που απολύονται και οδηγούνται στην απελπισία χιλιάδες οικογένειες, οι επίορκοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα προνόμια τους. Δεν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό αδιέξοδο αν αντί για το μαύρο που είδαμε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στις τηλεοπτικές μας οθόνες είχε δει «κόκκινη κάρτα» και είχε αποβληθεί από την κυβέρνηση ο ανεπαρκής κ. Μανιτάκης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου