Γιώργους Λαμπράκης:Νόμιμες αποφάσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα

γιώργους-λαμπράκηςνόμιμες-αποφάσει-727065

Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα ενάντια στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου για την αλλαγή στη χωροθέτηση των λαϊκών αγορών, οι μικροπωλητές ειδών ένδυσης που παρά το κλίμα έντασης που είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες επέλεξαν χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του προγράμματος, να μη συγκρουστούν με τη δημοτική αρχή αλλά να εκφράσουν την κάθετη αντίθεσή τους πραγματοποιώντας μια ογκώδη και δυναμική πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Η απόφασή των μικροπωλητών να χάσουν το χθεσινό μεροκάματο, καθώς δεν λειτούργησε η λαϊκή επί της οδού Καραμπατζάκη, δείχνει ότι έχουν επιλέξει, παρά την κρίση που μαστίζει και το δικό τους κλάδο, να δώσουν τη μάχη τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στο στόχαστρο μιας σκληρής κριτικής από πολλές πλευρές που υποστηρίζουν ότι οι λαϊκές αποτελούν ένα πραγματικό άντρο παρανομίας και πως εκεί κάποιοι κερδοσκοπούν εις βάρος του κράτους. Στο Βόλο, ο τοπικός σύλλογος απαρτίζεται από σχεδόν 200 μέλη που ζουν τις οικογένειες τους και έχουν επενδύσει σε αυτή τη δουλεία αγοράζοντας αυτοκίνητα και εξοπλισμό. Οι ίδιοι απορρίπτουν τον χαρακτηρισμό του «παράνομου» και σε κάθε ευκαιρία επιδεικνύουν τις άδειες που τους χορήγησαν οι αρχικά οι πρώην νομαρχίες και στη συνέχεια οι δήμοι. Το καθεστώς λειτουργίας των λαϊκών αγορών βαρύνει και τους ίδιους, έως ένα μεγάλο ποσοστό, ωστόσο το κύριο βάρος πέφτει στην πολιτεία και τα θεσμοθετημένα όργανά της που έχουν χάσει κάθε έλεγχο και η παρουσία τους στις λαϊκές αποτελεί το νέο σύντομο ανέκδοτο. Ιδίως τα τελευταία χρόνια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν πάψει να περνάνε ακόμη και από τα όρια των δρόμων όπου γίνονται οι λαϊκές. Ποιος ευθύνεται λοιπόν για το σημερινό κατάντημα; Οι άνθρωποι που προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειες τους ή τα στελέχη των εμπλεκομένων υπηρεσιών που θεωρούν τις λαϊκές αδιάβατα γκέτο;

Η απόφαση περί αλλαγής στη χωροθέτηση τους που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των μικροπωλητών ελήφθη από το κυρίαρχο όργανο της πόλης, το δημοτικό συμβούλιο μετά από διάλογο σχεδόν ενός έτους. Ουδείς αμφισβητεί τη νομιμότητά της καθώς απορρίφθηκαν οι ενστάσεις που είχαν κατατεθεί εναντίον της. Έφτασε λοιπόν η ώρα της εφαρμογής της και ξεσηκώθηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Ας δεχθούμε ότι δικαίως αντιδρούν καθώς όπως υποστηρίζουν, οι δρόμοι στους οποίους καλούνται να δουλέψουν είναι μη λειτουργικοί. Αφενός δεν έχει δοκιμαστεί το νέο σύστημα για να διαπιστώσουμε ότι όντως δεν αποδίδει και αφετέρου, πρόκειται για μια νόμιμη απόφαση από το κορυφαίο διοικητικό όργανο της πόλης.

Με αφορμή και τις πρόσφατες αντιδράσεις των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης τόσο για τη χωρόθετηση των τραπεζοκαθισμάτων όσο και για το θέμα των ληξιπρόθεσμων τελών που καλούνται να καταβάλουν στο δήμο, εκτιμούμε ότι πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν οι δημότες αν είναι έτοιμοι να σεβαστούν και να εφαρμόσουν κάποιες αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται από πρόσωπα που οι ίδιοι εξέλεξαν. Ή θα σεβαστούμε το συγκεκριμένο σύστημα διοίκησης ή θα μετατραπεί η πόλη σε ζούγκλα, όπου ο κάθε κλάδος που δε συμφωνεί με μια απόφαση θα εξεγείρεται και θα στήνει το δικό του μπαϊράκι. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις ληφθούν στο θέμα των λαϊκών αγορών πρέπει να έχουν σαν κύριο γνώμονα την επιβίωση 200 σχεδόν οικογενειών και την εξυπηρέτηση χιλιάδων πολιτών, που βλέπουν τη λαϊκή σαν τη μοναδική διέξοδο αγορών, ιδίως τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου