Γιώργος Λαμπράκης:Το «Αχιλλοπούλειο» λίγο πριν γίνει Κέντρο Υγείας

γιώργος-λαμπράκηςτο-αχιλλοπούλειο-770814

Υπερβολές και σκοπιμότητες είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν οι φανατικοί υποστηρικτές της συστηματικής προσπάθειας απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας, τις προβλέψεις γιατρών και νοσηλευτών, ότι κάποιοι μεθοδεύουν την μετατροπή του «Αχιλλοπουλείου» σε Κέντρο Υγείας. Αυτή η εκτίμηση έγινε πριν από μερικούς μήνες, όταν είχαν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της επερχομένης διάλυσης του Νοσοκομείου Βόλου. Αποχωρήσεις γιατρών, τεράστια κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό, ταλαιπωρία των ασθενών που αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Λάρισα ακόμη και για συνήθη προβλήματα υγείας, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό που δεν δείχνει ότι μπορεί να ανατραπεί. Η πρόσφατη παραίτηση της μοναδικής γαστρεντερολόγου που πάλευε μόνη και έρημη για μήνες, έρχεται απλά να επιβεβαιώσει μια κατάσταση η οποία αρχίζει να τίθεται εκτός ελέγχου. Η συγκεκριμένη γιατρός μιλώντας στον υπογράφοντα πριν από λίγους μήνες, είχε εκφράσει την αγωνία της για τη λειτουργία της κλινικής της καθώς από τα τέλη του 2012 αναγκαζόταν να καλύπτει δύο και τρεις βάρδιες καθημερινά. Τότε, είχε πει ότι οι αντοχές της εξαντλούνται και πως δεν θα μπορέσει να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό για πολύ καιρό ακόμα. Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν απόλυτα τα λεγόμενα της και η παραίτηση της ήρθε να κάνει ακόμη πιο βαρύ το κλίμα σε ένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα που καρκινοβατεί τα τελευταία χρόνια.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι και άλλοι συνάδελφοί της, με μακρόχρονη εμπειρία και πολυετή προσφορά στο «Αχιλλοπούλειο», είτε το έχουν αποφασίσει είτε σκέφτονται πολύ σοβαρά να ακολουθήσουν το δικό της δρόμο και εγκαταλείψουν το νοσοκομείο, όσο ακόμη στέκονται στα πόδια τους και δεν έχουν προκύψει ζητήματα ιατρικών λαθών που είναι στη ημερήσια διάταξη όταν ένας γιατρός εργάζεται υπό αυτές τις συνθήκες. Όταν δηλαδή, αναγκάζεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του όλο το 24ωρο επί επτά ημέρες την εβδομάδα, το μόνο που τον χωρίζει από ένα σοβαρό λάθος το οποίο θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία κάποιου ασθενούς και θα καταστρέψει την καριέρα του, είναι ο παράγοντας τύχη.

Αυτή τη στιγμή αναμένονται επικουρικοί γιατροί για να καλύψουν ορισμένες ειδικότητες, ωστόσο το πρόβλημα σε πολλές κλινικές είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικό. Στην οφθαλμολογική και την ΩΡΛ έχει απομένει από ένας γιατρός. Σε άλλα τμήματα όπως το γυναικολογικό, το παιδιατρικό, το νευρολογικό και το ορθοπεδικό, η κατάσταση είναι οριακή λόγω αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων. Στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού, οι νεφροπαθείς προσεύχονται να μην προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και τεθεί σε κίνδυνο η εύθραυστη υγεία τους. Και εκεί οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες, ενώ τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο λειτουργικής επάρκειας.

Παράλληλα, προκύπτουν καταγγελίες αναφορικά σε κραυγαλέες περιπτώσεις ανισοτήτων ανάμεσα στο νοσοκομείο του Βόλου και τα αντίστοιχα της Λάρισας, όπου παρατηρείται υπερπληθώρα γιατρών ειδικοτήτων, τη στιγμή που στο «Αχιλλοπούλειο» έχουν αρχίσει να αποτελούν «απειλούμενο είδος».

Όλα τα παραπάνω προκαλούν αβίαστα ερωτήματα για τον προγραμματισμό των προηγουμένων ετών όταν οι καταγγελίες περί «παραβατικών συμπεριφορών και λαμόγιων» φαίνεται πως ήταν αντιστρόφως ανάλογες ως προς τις ενέργειες για την επαρκή στελέχωση του νοσοκομείου. Ενώ αναμένεται ο ορισμός του νέου διοικητή, οι γιατροί δείχνουν να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και να κινητοποιούνται ενάντια στην οργανωμένη προσπάθεια απαξίωσης του «Αχιλλοπουλείου». Ας ελπίσουμε ότι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου