Γιώργος Λαμπράκης: Οταν απουσιάζει ο σχεδιασμός ακόμη και στα αυτονόητα

γιώργος-λαμπράκης-οταν-απουσιάζει-ο-σ-773736

Ο εφιάλτης των κουνουπιών επέστρεψε για τους κατοίκους τριών συνοικιών στο νοτιοδυτικό τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου. Κάθε σούρουπο, οι περίοικοι στους Αγίους Αναργύρους, τη Νεάπολη και τα Παλιά υποφέρουν, στην κυριολεξία, από τα σμήνη των κουνουπιών που έχουν βρει καταφύγιο στους παρακειμένους χείμαρρους του Κραυσίδωνα και του Ξηριά, καθώς και στην τεράστια έκταση του πάρκου στο Πεδίον του Άρεως. Σε αυτά τα σημεία, η βλάστηση οργιάζει ενώ ο φετινός ήπιος χειμώνας ευνόησε την ανάπτυξη ανάλογων φαινομένων.

Στον Κραυσίδωνα η κατάσταση είναι απελπιστική και θυμίζει περισσότερο ζούγκλα παρά κοίτη χειμάρρου εντός κατοικημένης περιοχής. Τα αγριόχορτα και οι θάμνοι κοντεύουν να φτάσουν στο ύψος των παρόχθιων οδών ενώ τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν πραγματικές εστίες μολύνσεις και σημεία όπου συγκεντρώνονται κουνούπια και άλλα ζωύφια. Την ίδια στιγμή, το τεράστιο οικόπεδο πίσω από το παλιό εργοστάσιο της Οινοπνευματικής έχει αφεθεί στην τύχη του και η οργιώδης βλάστηση απειλεί τη γύρω περιοχή. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες οι κάτοικοι της περιοχής κυκλοφορούν με μπουφάν και ζακέτες, ενώ κλείνονται στα σπίτια τους μόλις πέσει το σκοτάδι. Ταυτόχρονα, αναμένουν εδώ και ένα χρόνο, απάντηση από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης για την ποιότητα των νερών που καταλήγουν στον Κραυσίδωνα, ακόμη και όταν δεν έχει προηγηθεί βροχόπτωση, από τους αγωγούς κάτω από τη γέφυρα της 2ας Νοεμβρίου. Το ενδεχόμενο να υπάρχουν παράνομες συνδέσεις της αποχέτευσης με το δίκτυο των ομβρίων υδάτων είναι κάτι παραπάνω από πιθανό, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δημόσια υγεία.

Και ενώ αναμένονται ξεκάθαρες απαντήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, παραμένει και γιγαντώνεται το πρόβλημα του καθαρισμού του Κραυσίδωνα, όπου άλλες χρονιές ήδη είχαν πιάσει δουλειά τα συνεργία της περιφέρειας έτσι ώστε να απαλλάξουν την κοίτη του χειμάρρου από την οργιώδη βλάστηση. Φέτος δεν φαίνεται να κινείται το παραμικρό, όχι μόνο σε ότι αφορά στο θέμα του καθαρισμού αλλά έστω και στον ψεκασμό των περιοχών όπου ενδημούν και πολλαπλασιάζονται τα σμήνη των κουνουπιών. Πρέπει άμεσα οι υπηρεσίες του δήμου Βόλου ή της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας να κινητοποιηθούν ώστε να γίνουν ψεκασμοί από εξειδικευμένα συνεργεία στους χείμαρρους και τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα, προτού έχουμε χειρότερα.

Δε γνωρίζουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η προετοιμασία για τον καθαρισμό των χειμάρρων καθώς τα κονδύλια αποτελούν είδος προς εξαφάνιση από την αυτοδιοίκηση και όχι μόνο, ωστόσο η υλοποίηση ενός προγράμματος ψεκασμών στις επίμαχες περιοχές είναι απαραίτητη και θα απαλλάξει τους κατοίκους από το μαρτύριο που υφίστανται και τον φετινό Μάιο.

Οι πολίτες γνωρίζουν το τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες τόσο του δήμου όσο και της περιφέρειας. Είναι τόσο εκρηκτική η κατάσταση ώστε ακόμη και οι στοιχειώδεις ανάγκες των εν λόγω υπηρεσιών καλύπτονται οριακά. Επιπρόσθετα, η έλλειψη πόρων και οι περικοπές στη χρηματοδότηση τους από τη κεντρική εξουσία έχουν οδηγήσει σε ένα τεράστιο αδιέξοδο. Παρ’όλα αυτά, όταν προκύπτουν σοβαρά προβλήματα που απειλούν τη δημόσια υγεία, επιβάλλεται να δίδονται άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις έτσι ώστε να μην τρέχουμε στη συνέχεια και δεν προλαβαίνουμε. Η λύση που απαιτείται στο συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι πολυδάπανη. Απλά χρειάζεται σωστός συντονισμός και ταχεία αντιμετώπιση από τον τοπικό μηχανισμό, που πέρυσι βρέθηκε μπροστά σε ανάλογο πρόβλημα. Δυστυχώς όμως, πιάστηκε και φέτος απροετοίμαστος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου