Γιώργος Λαμπράκης: Χρυσοπληρώσαμε ένα «τρύπιο» φράγμα

γιώργος-λαμπράκης-χρυσοπληρώσαμε-έν-774486

Πολύτιμος χρόνος εξακολουθεί να χάνεται στο θέμα του φράγματος «Παναγιώτικο» στο Νότιο Πήλιο, που κόστισε έναν σκασμό λεφτά και παρουσιάζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα χωρίς να έχουν συμπληρωθεί καν εννέα χρόνια από την κατασκευή του. Η διαρροή που είχε εντοπιστεί πέρυσι, όχι μόνο συνεχίζει να υφίσταται αλλά έχει υπερδιπλασιαστεί με αποτέλεσμα να χάνονται περισσότερα από 240 κυβικά μέτρα νερού την ώρα! Το νερό που χάνεται είναι υπερπολύτιμο για τη συγκεκριμένη περιοχή που υδρεύεται αποκλειστικά και μόνο από το φράγμα. Όταν κατασκευάστηκε, είχε χαρακτηριστεί σαν το κορυφαίο έργο υποδομής στο Νότιο Πήλιο, που θα έλυνε το πρόβλημα υδροδότησης δεκάδων χωριών και οικισμών για τις επόμενες 10ετίες. Δυστυχώς, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν, όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα δημόσια έργα που χρυσοπληρώνουν οι φορολογούμενοι, υπερκοστολογούν οι εργολάβοι και τρέχουν να «μπαλώσουν», μετά τη παράδοση τους, οι απούσες, κατά τη διάρκεια των εργολαβιών, κρατικές υπηρεσίες.

Εδώ και περισσότερο από έξι μήνες η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας προσπαθεί με αυτοψίες από δύτες και μελέτες που ακόμη «σέρνονται», να καταλήξει στον τρόπο αντιμετώπισης του ρήγματος, στη βάση του φράγματος. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρα δύσκολο πρόβλημα που απειλεί την ομαλή λειτουργία του έργου ενώ η αντιμετώπιση του καθίσταται δύσκολη και πολυδάπανη, με δεδομένες τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες της περιφέρειας. Υπολογίζεται ότι κόστισε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ και όπως έχει καταγγελθεί, υπερκοστολογήθηκε σε σκανδαλώδη βαθμό. Παρόλα αυτά, η ποιότητα κατασκευής και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κάθε άλλο εγγυώνται το τελικό αποτέλεσμα και αυτό είναι κάτι που αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο.

Ο δήμος Νοτίου Πηλίου αγωνιά για το μέλλον του έργου και τις συνέπειες από τις κατασκευαστικές αστοχίες στην ομαλή υδροδότηση μιας τεράστιας περιοχής με χιλιάδες κατοίκους, που το καλοκαίρι υπερτριπλασιάζονται. Ειδικά το φετινό καλοκαίρι οπότε και αναμένεται να προκύψουν ζητήματα με την υδροδότηση των ορεινών περιοχών, καθώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν είχαμε τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις, το τελευταίο που χρειάζεται η δημοτική αρχή είναι επιπλέον προβλήματα από τη διαρροή στο φράγμα.

Μπορεί η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας να διαβεβαιώνει ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος και τον τρόπο αντιμετώπισης του, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι για να διασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αποκατάσταση του ρήγματος, χρειάζεται ένα μικρό θαύμα, ιδίως αυτή την εποχή.

Χρόνος δεν υπάρχει, τα χρήματα εννοείται πως αγνοούνται, κατά συνέπεια οι λύσεις που ζητά ο τοπικός δήμος πρέπει να δοθούν εκ των έσω, δηλαδή από τη περιφέρεια που έχει τη διάθεση να συμβάλει αλλά οι ρυθμοί με τους οποίους κινούνται οι απογυμνωμένες, από προσωπικό, υπηρεσίες της κάθε άλλο παρά εγγυώνται ένα γρήγορο και εγγυημένο αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι παραμένει άγνωστο το αν συνεχίζει αν υφίσταται η τεχνική εταιρία η οποία κατασκεύασε το φράγμα, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση καθώς οι υπεύθυνοι υλοποίησης του έργου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ταχύτερη εξεύρεση λύσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο τοπικός δήμος είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα υδροδότησης το φετινό καλοκαίρι και στη συνέχεια καλό είναι να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφύγει μαζί με τη περιφέρεια στη δικαιοσύνη, κατά όσων ευθύνονται για το σημερινό τραγέλαφο!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου