Γιώργος Λαμπράκης: Τα θετικά από την περιπέτεια των καθηγητών

γιώργος-λαμπράκης-τα-θετικά-από-την-πε-777331

Περισσότερο για την τιμή των όπλων και λιγότερο για λόγους ουσίας, ελήφθη η απόφαση για συμμετοχή των καθηγητών στις απεργιακές κινητοποιήσεις που πρότεινε η ΟΛΜΕ, εντός των πανελλαδικών, κατά τη διάρκεια της πλέον μαζικής γενικής συνέλευσης της ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Η συμμετοχή στην πιο κρίσιμη, ίσως, διαδικασία του κλάδου αποτελεί και το μεγάλο κέρδος των καθηγητών που αυτό το διάστημα βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα. Τα δελτία επίταξης που εστάλησαν και άρχισαν να ισχύουν από χθες, θέτοντας σε καθεστώς επιστράτευσης έναν ολόκληρο κλάδο εργαζομένων, δεν αφήνουν περιθώρια αντίδρασης. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει είτε να συμμορφωθούν και να προσέλθουν κανονικά στα εξεταστικά κέντρα, είτε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης τριών μηνών και στη συνέχεια με άμεση απόλυση από το δημόσιο.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα συμμορφωθεί με τα δελτία επίταξης και θα δώσει κανονικά το παρόν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η απόφαση υπέρ της απεργίας ελήφθη ως έκφραση αποδοκιμασίας και καταδίκης του τρόπου, με τον οποίο τους αντιμετώπισε το υπουργείο Παιδείας. Προτού καν ξεκαθαρίσει το αν θα πάνε σε απεργίες ή όχι, είχαν λάβει τα δελτία επιστράτευσης.

Αυτός ο προληπτικός τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης, προκάλεσε τις οξύτατες αντιδράσεις του κλάδου που δέχεται όλο αυτό το διάστημα τα πυρά ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Στη πρώτη γραμμή βρίσκονται οι γονείς των μαθητών που δεν θέλουν να δουν να μπαίνουν σε περιπέτειες τα παιδιά τους. Ακολουθούν τα ΜΜΕ που σχεδόν στο σύνολό τους, αντιμετώπισαν τουλάχιστον επικριτικά την απόφαση των καθηγητών για κινητοποιήσεις. Εσχάτως, μπήκαν στο παιχνίδι και οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ που «άδειασαν» την ΟΛΜΕ, προκηρύσσοντας απεργία τρεις ημέρες πριν τις πανελλαδικές, περισσότερο για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους αναφορικά στον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης στις επαπειλούμενες κινητοποιήσεις.

Οι καθηγητές επέλεξαν το δρόμο της ολομέτωπης σύγκρουσης με τη πολιτεία, θέλοντας να βάλουν φραγμό σε έναν σχεδιασμό που δεν αυξάνει απλά τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας αλλά οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Το υπουργείο παιδείας δεν επέλεξε τυχαία την παρούσα περίοδο για να ανακοινώσει τα σχέδια του. Γνώριζε πολύ καλά ότι οι αντιδράσεις της ΟΛΜΕ θα καμφθούν από τη στάση του κοινωνικού συνόλου. Κακά τα ψέματα, όσο δίκαιος και να είναι ο αγώνας ενός κλάδου, αν πρωτίστως δεν έχει διασφαλίσει την κοινωνική αποδοχή είναι καταδικασμένος σε αποτυχία. Και αυτό ακριβώς έγινε με τους καθηγητές που θα αναγκαστούν να δώσουν κανονικά το παρόν στις πανελλαδικές εξετάσεις παρά το γεγονός ότι έχουν αποφασίσει, με τόσο συντριπτικά ποσοστά, υπέρ των κινητοποιήσεων. «Θα πάμε στα σχολεία επιταγμένοι και όχι υποταγμένοι», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας εκφράζοντας ένα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων του που εγκλωβίστηκαν στις ίδιες τους επιλογές τους. Πρέπει πάντως να λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι καθηγητές δεν είχαν και πολλά περιθώρια αντίδρασης απέναντι σε ένα νόμο που αποσκοπεί, όπως και τόσοι άλλοι τα τελευταία χρόνια των Μνημονίων, στο να περικόψει δαπάνες. Παρόλα αυτά οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι. Μπορούν να αναζητήσουν άλλους τρόπους αντίδρασης στις κυβερνητικές αποφάσεις. Εξάλλου δεν θα πρέπει να αγνοήσουν το μεγάλο κέρδος από αυτή την περιπέτεια, τη συσπείρωση ενός κλάδου που μέχρι πρότινος κατέγραφε τραγικά ποσοστά συμμετοχής σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου