Γιώργος Λαμπράκης:Ζητείται αποδοχή όχι ανοχή…

γιώργος-λαμπράκηςζητείται-αποδοχή-ό-778707

Μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας αποτέλεσε η χθεσινή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του σχολείου τους, όπου ο πρόεδρος του συλλόγου «Μάγνητες Τυφλοί» έκανε τα παιδιά κοινωνούς της αναπηρίας του.

Με βιωματικό τρόπο οι μαθητές γνώρισαν από πρώτο χέρι, έστω και για λίγα λεπτά, πως είναι να στερείται κάποιος την πολύτιμη αίσθηση της όρασης. Φορώντας ειδικές μάσκες που κάλυπταν τα μάτια τους, βιώσαν ένα πρόβλημα που αποτελεί τρόπο ζωής για χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ο τρόπος ο οποίος στήθηκε η εκδήλωση απομυθοποίησε σε μεγάλο βαθμό τη συγκεκριμένη μορφή αναπηρίας και έδωσε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο, πάνω σε ένα θέμα που αρκετοί το αντιμετωπίζουν ακόμη ως ταμπού. Γιατί ας είμαστε ειλικρινείς, όσες προσπάθειες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την κοινωνική ενσωμάτωση των συνανθρώπων μας με αναπηρίες, όσα βήματα έχουν πραγματοποιηθεί προς τη κατεύθυνση της αποδοχής των ΑΜΕΑ, υπάρχουν ακόμη βαθιά ριζωμένα συναισθήματα κοινωνικού ρατσισμού. Οι νέοι άνθρωποι είναι σαφώς πιο ενημερωμένοι και κατά συνέπεια πιο ευαισθητοποιημένοι σε ανάλογα θέματα σε σχέση με τους γονείς τους, ωστόσο ο δρόμος που έχει να διανύσει η κοινωνία μας είναι ακόμη πολύ μακρύς. Αυτός ο δρόμος δεν απαιτεί μόνο παρεμβάσεις σε επίπεδο υποδομών ή ευκαιρίες απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από εμάς τους ιδίους σε ότι αφορά στον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιμετωπίζουμε τα άτομα με ειδικές δεξιότητες.

Συχνά πυκνά ακούγονται υποκριτικές κορώνες για δήθεν ευκαιρίες που τους παρέχονται καθώς και για την ανάγκη ίσης αντιμετώπισης τους. Δυστυχώς, η καθημερινή πρακτική είναι πολύ σκληρή και εντελώς διαφορετική από την εικονική πραγματικότητα των θεωρητικών προσεγγίσεων του προβλήματος. Οι περισσότεροι συνάνθρωποι μας με αναπηρίες εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι κυριολεκτικά και μεταφορικά, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν πρόσβαση ακόμη και σε υπηρεσίες που για όλους τους υπόλοιπους θεωρούνται αυτονόητες. Το παράδειγμα των μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ που φόρεσαν στα μάτια τους την ειδική μάσκα και ζήτησαν από τους συμμαθητές τους να τους βοηθήσουν για να περπατήσουν για λίγα μέτρα, πρέπει να το εφαρμόσουν όλοι όσοι αποστρέφουν το βλέμμα και κλείνουνε τα μάτια, υποκρινόμενοι πως δεν υπάρχει ζήτημα κοινωνικού ρατσισμού. Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ, έλαβαν μεγαλύτερες διαστάσεις τα τελευταία τρία χρόνια των Μνημονίων που οι περικοπές σε επιδόματα και ιατρικές υπηρεσίες πήραν μορφή χιονοστιβάδας.

Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αποδείξουμε αν όντως έχουμε μάθει να σεβόμαστε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας με αναπηρίες. Αν είμαστε ευαισθητοποιημένοι όσο πρέπει και αν έχουμε μεταδώσει στις νεότερες γενιές αυτή τη νοοτροπία. Το πιο σημαντικό είναι αα αντιληφθούμε δεν είναι άνθρωποι κατώτεροι από εμάς, αλλά διαφορετικοί και πως δεν χρειάζονται την ανοχή μας αλλά την πλήρη αποδοχή της κοινωνίας.

Και κάτι τελευταίο για τους καθηγητές που διοργάνωσαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση και βρίσκονται το μάτι του κυκλώνα τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το θέμα των κινητοποιήσεων τους μέσα στις πανελλαδικές. Ανάλογες πρωτοβουλίες ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τους δεσμούς τους με την κοινωνία και κατά συνέπεια με τους μαθητές τους ενώ δίνουν την καλύτερη απάντηση σε όσους έχουν βρει ευκαιρία για να απαξιώσουν έναν ολόκληρο κλάδο με τεράστια προσφορά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου