Γιώργος Λαμπράκης: Aπαιτείται θαυματοποιός… όχι διοικητής

γιώργος-λαμπράκης-aπαιτείται-θαυματο-780936

Αντιμέτωποι με απίστευτες καταστάσεις εξακολουθούν να έρχονται οι Βολιώτες που προσφεύγουν στο νοσοκομείο λόγω έκτακτων προβλημάτων υγείας. Ειδικότητες γιατρών που δεν υπάρχουν, άλλες που δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα των εφημεριών λόγω έλλειψης ικανού αριθμού ιατρικού προσωπικού, χειρουργεία που αναβάλλονται και μετατίθενται μετά από μήνες, συνθέτουν ένα σκηνικό υποβάθμισης και απαξίωσης ενός νοσηλευτικού ιδρύματος το οποίο καλύπτει τις ανάγκες μιας περιοχής με 200 χιλιάδες κατοίκους. Ακόμη και για ήσσονος προβλήματα υγείας, ο ασθενής αν δεν είναι τυχερός και δεν υπάρχει η κατάλληλη ειδικότητα εφημερεύοντος γιατρού, θα πρέπει ή να προσευχηθεί στο Θεό ή να μεταβεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας η πρόσληψη πέντε επικουρικών γιατρών που θα καλύψουν προσωρινά τα τεράστια κενά σε αντίστοιχες ειδικότητες ιατρικού προσωπικού στο «Αχιλλοπούλειο». Ωστόσο προκύπτει ότι και αυτές οι προσλήψεις είναι αντιστρόφως ανάλογες με τις εκρηκτικές ανάγκες του νοσοκομείου. Αφενός ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με τα κενά και αφετέρου απουσιάζουν ειδικότητες όπως αυτή του Γαστρεντερολόγου, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εδώ και μήνες.

Όλα αυτά τα επισημαίνουμε όχι γιατί πρόκειται για κάποια εντυπωσιακή είδηση που θα εκπλήξει, αλλά γιατί αποτελούν οδυνηρές διαπιστώσεις σε ένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα με υπερσύγχρονες υποδομές αλλά χωρίς προσωπικό. Έχουν περάσει δύο μήνες από την επεισοδιακή αποχώρηση του πρώην διοικητή και η κατάσταση στο «Αχιλλοπούλειο» παραμένει απελπιστική. Τα κενά σε μείζονος σημασίας ιατρικές ειδικότητες παραμένουν, οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού εξακολουθούν να μην έχουν καταβληθεί και οι πολίτες συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται και να αισθάνονται ότι ένα νοσοκομείο που βρίσκεται δίπλα τους, δεν τους παρέχει τις υπηρεσίες που δικαιούνται. Το μόνο που άλλαξε στο νοσοκομείο από την ημέρα που αποχώρησε με το γνωστό τρόπο ο πρώην διοικητής, είναι το κλίμα στις τάξεις των γιατρών, των νοσηλευτών και των διοικητικών υπαλλήλων. Δεν υπάρχουν πλέον οι εκρηκτικές καταστάσεις του παρελθόντος με τις καταγγελίες, τις αποκαλύψεις και το πολεμικό κλίμα να κυριαρχούν. Τα πνεύματα μπορεί να ηρέμησαν αλλά λύση στα προβλήματα που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν, δεν έχει βρεθεί. Το προσωπικό συνεχίζει να δίνει τη δική του άνιση μάχη ενάντια σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους προ πολλού και προσπαθούν να κρατήσουν στα πόδια του ένα νοσηλευτικό ίδρυμα το οποίο αντιμετωπίζεται από την πολιτεία – όπως άλλωστε και το σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων – με λογιστικά και δημοσιονομικά κριτήρια. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες ταλαιπωρούνται και το πιο σημαντικό, δεν αισθάνονται σίγουροι ότι θα τύχουν της κατάλληλης αντιμετώπισης σε περίπτωση που χρειαστούν ιατρική φροντίδα και νοσηλεία.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα περιστατικά καταγγελιών για τις ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες και όσο περνά ο καιρός τα πράγματα θα γίνονται ακόμη χειρότερα καθώς θα εξαντλούνται περαιτέρω οι αντοχές των υφιστάμενων γιατρών. Ποσό να αντέξει ένας άνθρωπος που πρέπει να είναι επί ποδός όλο το 24ωρο, όλη την εβδομάδα; Η νέα διοίκηση που θα οριστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου, έχει πολύ δουλειά. λίγο χρόνο και σχεδόν μηδενικούς πόρους. Θα χρειαστεί δηλαδή ένα πραγματικό θαύμα για να βελτιώσει τη σημερινή εικόνα του «Αχιλλοπουλείου». Ας ελπίσουμε να τα καταφέρει…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου