Γιώργος Λαμπράκης: Οι καθηγητές ενώπιον των ευθυνών τους

γιώργος-λαμπράκης-οι-καθηγητές-ενώπι-781571

Μπροστά σε μια απόφαση που είτε θα στιγματίσει ένα ολόκληρο κλάδο, είτε θα επιβεβαιώσει όσους ισχυρίζονται ότι οι καθηγητές νοιάζονται πραγματικά για τους μαθητές τους, βρίσκεται η ΕΛΜΕ Μαγνησίας με αφορμή το θέμα των κινητοποιήσεων μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η δοκιμασία των πανελλαδικών ξεκινά την μεθεπόμενη Παρασκευή και οι 1900 περίπου υποψήφιοι του νομού ζουν τη δική τους αγωνία, περιμένοντας την απόφαση των καθηγητών τους για τον τρόπο αντίδρασης του κλάδου στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αυξήσει κατά δύο, τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας.

Οι εκπρόσωποι των καθηγητών υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός επιπλέον χρόνος εργασίας τους θα είναι οκτώ ώρες την εβδομάδα, καθώς υπολογίζουν και την προετοιμασία στο σπίτι. Την ίδια στιγμή, βλέπουν πως μετά από τις αλλεπάλληλες περικοπές που υπέστησαν στις αποδοχές τους – όπως άλλωστε και το σύνολο των εργαζομένων της χώρας – έρχεται αύξηση των ωρών διδασκαλίας που υποκρύπτει, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, χιλιάδες απολύσεις μέσα στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα μηδενιστούν οι προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων την επόμενη σχολική χρονιά ενώ θα αυξηθούν οι μαθητές ανά τμήμα. Όλα αυτά ενισχύουν τις απόψεις για περαιτέρω υποβάθμιση της παιδείας και απαξίωση του δημόσιου σχολείου.

Το υπουργείο από τη πλευρά του, εμφανίζεται προς το παρόν αμετακίνητο από την θέση του, αν και στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η ομοσπονδία των καθηγητών καλείται να αποφασίσει και να προτείνει στη συνέχεια στις κατά τόπους ΕΛΜΕ, το πλαίσιο δράσης ενάντια στον επίμαχο σχεδιασμό, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για χιλιάδες υποψηφίους και τις οικογένειές τους, πανελλαδικά. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ στις τάξεις του κλάδου που καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι οι όποιες αποφάσεις για τον τρόπο αντίδρασης των καθηγητών πρέπει να ληφθούν σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών πριν την έναρξη της πιο σημαντικής δοκιμασίας, για τους τελειόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στη Μαγνησία, τα μέλη της τοπικής ΕΛΜΕ εμφανίζονται προς το παρόν διχασμένα σε ότι αφορά στην πρόταση για κινητοποιήσεις εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Η πλειοψηφία των καθηγητών σκέφτεται τον αντίκτυπο που θα έχει η λήψη μιας απόφασης που θα τινάξει στον αέρα τις πανελλαδικές και μαζί τους την προετοιμασία χιλιάδων υποψηφίων. Δεν νομίζουμε ότι οι καθηγητές είναι έτοιμοι να αναλάβουν ένα τόσο βαρύ φορτίο και να πληρώσουν, στη συνέχεια, το τίμημα των επιλογών τους.

Επιπρόσθετα, για να εφαρμοστεί με επιτυχία μια ανάλογη απόφαση, απαιτείται ομοφωνία και πάνω από όλα μαζικότητα. Ο συγκεκριμένος κλάδος είναι γνωστό ότι όχι μόνο δεν φημίζεται για τη μαζική συμμετοχή των μελών του σε κάθε μορφής κινητοποίηση, αλλά τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά που καταγράφονται σε απεργίες, πορείες και στάσεις εργασίας είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικά. Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο να ληφθεί απόφαση για κινητοποιήσεις εντός των πανελλαδικών. Βεβαία, τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν αλλά έχουμε τη αίσθηση ότι στο τέλος θα πρυτανεύσουν η υπευθυνότητα και η λογική και οι καθηγητές δεν θα προχωρήσουν σε ενέργειες με τεράστιο αντίκτυπο για χιλιάδες παιδιά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου