Γιώργος Λαμπράκης: Ο ρόλος του Δημοτικού Παντοπωλείου

γιώργος-λαμπράκης-ο-ρόλος-του-δημοτικ-782858

Ένα πραγματικό αποκούμπι για 100άδες οικογένειες Βολιωτών, και όχι μόνο, που δίνουν μια καθημερινή μάχη επιβίωσης αποτελεί το Δημοτικό Παντοπωλείο. Ένας θεσμός που δημιουργήθηκε εξαιτίας των οδυνηρών συνεπειών της οικονομικής κρίσης, μετατράπηκε μέσα σε ένα χρόνο σε αληθινή σανίδα σωτηρίας για μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας με ανυπέρβλητα προβλήματα. Δύο φορές τη εβδομάδα, διανέμονται τρόφιμα και είδη πρώτη ανάγκης σε οικογένειες με άνεργους γονείς, σε ηλικιωμένους με πενιχρές συντάξεις και γενικά σε κάθε πολίτη που χρήζει βοήθειας και δεν έχει τη δυνατότητα ούτε για τα στοιχειώδη.

Δυστυχώς, και στο Βόλο έχουν δημιουργηθεί ολόκληρες στρατιές απελπισμένων ανθρώπων που είδαν τη ζωή τους να γκρεμίζεται από τα Μνημόνια και τις ανάλγητες αποφάσεις των κυβερνώντων. Έχοντας στο μυαλό τους την άμεση περιστολή των ελλειμμάτων, εφάρμοσαν οριζόντιες περικοπές και οδήγησαν την πλειοψηφία της κοινωνίας σε αδιέξοδο. Όσοι είχαν τη στήριξη της οικογένειας τους κατάφεραν να διατηρήσουν ένα υποτυπώδες, έστω, επίπεδο διαβίωσης. Πολλοί όμως συνάνθρωποι μας χωρίς εναλλακτική λύση βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απελπισία και την απόγνωση. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα ήρθε να καλύψει το κοινωνικό παντοπωλείο, που να σημειωθεί στέκεται στα πόδια του χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου πρέπει να διασφαλίζονται κάθε μήνα σημαντικά κονδύλια από τους πετσοκομμένους πόρους της αυτοδιοίκησης προκειμένου να λειτουργούν ανάλογες δομές, στο Βόλο έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ράφια του παντοπωλείου θα είναι συνεχώς γεμάτα. Αυτό βέβαια οφείλεται αφενός, στη γενναιόδωρη στάση συγκεκριμένων επιχειρήσεων και ιδιωτών και αφετέρου, στη δουλειά των στελεχών του δήμου που έχουν δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις για τη ομαλή λειτουργία του θεσμού.

Την ίδια στιγμή, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που διασφαλίζει ισονομία και δίνει τη δυνατότητα σε όποιον έχει πραγματική ανάγκη να λάβει τη βοήθεια που δικαιούται. Πριν από λίγο καιρό είχαμε επισημάνει ότι μεθοδεύονται αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του παντοπωλείου, έτσι ώστε να μείνουν εκτός συμπολίτες που έχουν οφειλές προς την εφορία κλπ. Αυτό απετράπη και πλέον υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι όλοι όσοι βρίσκονται κάτω από ένα συγκεκριμένο εισοδηματικό όριο και δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία που μπορεί να τους εξασφαλίσει τα προς το ζην, θα λαμβάνουν την ετήσια κάρτα που χορηγεί το παντοπωλείο, έτσι ώστε μια φορά το μήνα να προμηθεύονται τα είδη που τους είναι απαραίτητα. Είναι μια διαδικασία που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα από σχεδιασμούς σε κεντρικό επίπεδο. Αναφερόμαστε στην έντονη φημολογία περί κατάργησης των νομικών προσώπων των δήμων, όπως η Κοινωφελής στο Δήμο Βόλου, που έχει υπό τη ομπρέλα της το κοινωνικό παντοπωλείο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διαψευστεί με επίσημο τρόπο ότι εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο. Ας ελπίσουμε να πρόκειται για «ράδιο αρβύλα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών σε επικοινωνία του με τη Βουλευτή Ζέτα Μακρή. Διαφορετικά, γκρεμίζεται συθέμελα ότι χτίστηκε με κόπο για να καλυφθούν ανάγκες συνανθρώπων μας που έφτασαν στο απόλυτο σημείο εξαθλίωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου