Γιώργος Λαμπράκης: Η Θηλιά των Μνημονίων

γιώργος-λαμπράκης-η-θηλιά-των-μνημονί-784332

Το τραγικό τέλος που επέλεξε να δώσει στη ζωή του ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας, έρχεται να επιβεβαιώσει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ένας ολόκληρος παραγωγικός κλάδος της χώρας μας.

Ένας άνθρωπος που περπάτησε μέχρι την πλατεία Συντάγματος προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τα εκρηκτικά προβλήματα των συναδέλφων του, έφτασε στο σημείο να περάσει ένα κομμάτι σχοινί γύρω από το λαιμό και να βάλει τέλος στη ζωή του. Από τη στιγμή που λύγισε ένας πραγματικός αγωνιστής, εύκολα γίνεται αντιληπτό σε τι σημείο έχουν φτάσει οι επαγγελματοβιοτέχνες και στη Μαγνησία.

Από τη μια, η συνεχιζόμενη ελεύθερη πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων τους, από την άλλη οι απαιτήσεις των τραπεζών που ενώ αναπλήρωσαν τις απώλειες τους, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος της χώρας μας, συνεχίζουν να πιέζουν τους πελάτες τους απειλώντας τους με πλειστηριασμούς.

Άνθρωποι που ήταν πολύ κοντά στον αδικοχαμένο πρόεδρο των περιπτερούχων του Βόλου, υποστηρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες είχαν σχηματίσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω του, απειλώντας να του πάρουν το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο, το σπίτι του σε μια φτωχογειτονιά της Νέας Ιωνίας. Μάλιστα οι στενοί του φίλοι σκέφτονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, κατά των εισπρακτικών εταιριών που τις τελευταίες ημέρες δεν άφηναν σε ησυχία τον τραγικό αυτόχειρα.

Και βέβαια δεν είναι μόνο οι οφειλές προς τις τράπεζες και η αναδουλειά που αποτελούν πραγματικούς εφιάλτες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα τελευταία τρία χρόνια. Ο ασφαλιστικός τους φορέας απειλεί με κατασχέσεις και έχει οδηγήσει ήδη ενώπιον της δικαιοσύνης εκατοντάδες μέλη του κλάδου, σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα, ένα ποσοστό επαγγελματοβιοτεχνών άνω του 60% είναι ανασφάλιστο, δηλαδή δεν έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψή.

Και προς αυτή τη κατεύθυνση, θα πρέπει λοιπόν να αναζητηθούν ευθύνες για τα αίτια του απονενοημένου διαβήματος του Κώστα Κόγια καθώς άτομα του στενού του περιβάλλοντος αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να βρήκε κλειστές πόρτες όταν χρειάστηκε ιατρική η φαρμακευτική βοήθεια, για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και 15 χρόνια.

Ο πρόεδρος των περιπτερούχων του Βόλου είναι θύμα ενός κτηνώδους συστήματος που επέβαλαν τα Μνημόνια και πληρώνει ακριβά ο λαός. Από τη αρχή του μνημονιακού εφιάλτη μέχρι σήμερα, οι αυτοκτονίες έχουν ξεπεράσει τις τέσσερις χιλιάδες, πανελλαδικά. Άνθρωποι που μέχρι το 2010 ζούσαν αξιοπρεπώς πληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται και άρχισαν να πηδάνε από τα μπαλκόνια.

Την ίδια στιγμή, δεν προκύπτει στο βάθος του ορίζοντα ούτε ένα παρήγορο σημάδι ότι μπορεί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, έστω και μεσοπρόθεσμα. Αντίθετα, η λαίλαπα των μέτρων που λαμβάνονται για να είναι η χώρα μας συνεπής ως προς τους δημοσιονομικούς της στόχους και να πληρώνει ανελλιπώς τις δόσεις των δανείων, αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις μέχρι το καλοκαίρι, παρά την επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μαξίμου, με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις αισιοδοξίας και ελπίδας.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν όλο αυτό διάστημα εξαιτίας των μνημονιακών αδιεξόδων, βαρύνουν στο ακέραιο το πολιτικό σύστημα το οποίο δέχθηκε να γίνει η ζωή μας κόλαση, χωρίς μάλιστα να έχουν διαβάσει ορισμένοι τί υπέγραφαν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου