Γιώργος Λαμπράκης: Το στοίχημα του κλαδικού συνδικάτου στους ΟΤΑ

γιώργος-λαμπράκης-το-στοίχημα-του-κλα-787523

Νέα δεδομένα στο τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα δημιουργεί η απόφαση των μελών του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας που συγκροτούν την παράταξη της ΔΑΣ ΟΤΑ, η οποία πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, να δημιουργήσουν κλαδικό συνδικάτο εργαζόμενων στους ΟΤΑ. Κατηγορώντας τη διοίκηση του σωματείου τους για ανυπαρξία, προχωρούν στη δημιουργία ενός συνδικαλιστικού οργάνου, που ήδη λειτουργεί στην Αθήνα και τη Λάρισα.

Ο σύλλογος εργαζομένων στους δήμους της περιοχής είναι το πολυπληθέστερο σωματείο της Μαγνησίας και αριθμεί σχεδόν 2000 άτομα. Παρόλα αυτά δεν εμφανίζει σε καμία περίπτωση, τη μαζικότητα και την ενότητα που απαιτούν οι περιστάσεις στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ακόμη και στις γενικές συνελεύσεις η συμμετοχή είναι από περιορισμένη έως αποκαρδιωτική, με αποτέλεσμα να γεννιούνται αμφιβολίες για την επιτυχία του στόχου που έχουν θέσει οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΟΤΑ.

Εδώ και καιρό ακολουθούν τη δική τους πορεία, εντός του σωματείου, με συνεχείς βολές κατά του προεδρείου και ασκώντας ιδιαίτερα σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή. Οι κόντρες τους τόσο με τη νυν αντιδήμαρχο Καθαριότητας όσο και με τον προκάτοχο της, είναι παροιμιώδεις και όσο περνά ο καιρός το χάσμα διευρύνεται και η αντιπαράθεση λαμβάνει ακραία χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, ο βασικότερος κορμός του συλλόγου, η υπηρεσία Καθαριότητας, εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο σκληρών συγκρούσεων με φόντο τη μεθοδευόμενη ιδιωτικοποίησή της, όπως τουλάχιστον καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ. Πριν από λίγο καιρό οι εκπρόσωποι της παράταξης αναφέρθηκαν σε οργανωμένο σχέδιο για την απαξίωση και τη διάλυση της υπηρεσίας προκειμένου να ξεπουληθεί πιο εύκολα σε ιδιώτες. Χθες επανήλθαν με νέες βολές, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποδιοργάνωσης και εκφυλισμού της καθαριότητας, έτσι ώστε να συρρικνωθεί περαιτέρω και να ιδιωτικοποιηθεί ακόμη πιο εύκολα. Τις αρχικές καταγγελίες των συνδικαλιστών της ΔΑΣ ΟΤΑ, διέψευσε κατηγορηματικά η αρμόδια αντιδήμαρχος επισημαίνοντας ότι ορισμένοι συνδικαλιστές καλλιεργούν εντέχνως το συγκεκριμένο κλίμα για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους και πως δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας.

Αυτή τη φορά βλέπουμε ότι η αντιπαράθεση κλιμακώνεται και επιχειρείται από πλευράς των συνδικαλιστών να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο εργαζομένων που θα είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν τα όποια σχέδια κατά του δημόσιου χαρακτήρα των ανταποδοτικών δημοτικών υπηρεσιών. Μέσα από τη δημιουργία του κλαδικού συνδικάτου, στο οποίο θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι εργαζόμενοι, και οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου και οι συμβασιούχοι, επιχειρείται ξεκάθαρα να παρακαμφθεί το σωματείο, που σύμφωνα με τη ΔΑΣ ΟΤΑ αδιαφορεί για τα προβλήματα των εργαζομένων και λειτουργεί απεργοσπαστικά υπονομεύοντας τους αγώνες τους. Πραγματικά, δεν νομίζουμε ότι υπάρχει χειρότερη κατηγορία για έναν συνδικαλιστή, ιδίως τη δεδομένη χρονική συγκυρία που καταρρέουν κατακτήσεις ετών και δοκιμάζεται η αξιοπιστία ενός ολόκληρου συστήματος. Βέβαια η προσπάθεια για τη δημιουργία συνδικάτου κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων ακόμη και στην πιο συνηθισμένη μορφή κινητοποίησης παραμένει μεγάλο ζητούμενο. Ο απλός εργαζόμενος είναι απελπισμένος, μπερδεμένος και τρομοκρατημένος για το μέλλον του. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς το συνδικαλιστικό κίνημα και δεν πιστεύει ότι μπορεί να ανατραπεί η σημερινή πορεία. Θα καταφέρουν να αλλάξουν αυτή την αντίληψη οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΟΤΑ; Μένει να το δούμε το επόμενο διάστημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου