Γιώργος Λαμπράκης: Οδηγούν τους εμπόρους στον αφανισμό

γιώργος-λαμπράκης-οδηγούν-τους-εμπόρ-788368

Καίριο πλήγμα για τον κλάδο των μικρομεσαίων εμπόρων που εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια ακροβατούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, για τη λειτουργία των καταστημάτων με εμβαδό έως 250 τετραγωνικά, και τις 52 Κυριακές του χρόνου. Έχοντας υποστεί με τον πλέον βάναυσο τρόπο τις οδυνηρές συνέπειες της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι το υπουργείο τους δίνει τη χαριστική βολή, επιτρέποντας τη λειτουργία της αγοράς, και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Ο κλάδος θεωρεί ότι μόλις εφαρμοστεί το μέτρο, τα πολυκαταστήματα και οι μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις θα θέσουν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού και θα καταφέρουν να διασφαλίσουν και τη δική του λειτουργία όλο το χρόνο. Αυτό θα οδηγήσει στη εξόντωση χιλιάδες οικογενειακές κυρίως επιχειρήσεις, που κράτιουνται στη ζωή με νύχια και με δόντια.

Οι μικρομεσαίοι έμποροι αμφισβητούν ευθέως τις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι δηλαδή θέλει να τονώσει την αγορά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με τη συγκεκριμένη απόφαση. Να σημειωθεί ότι ξεπερνά ακόμη και τις επιταγές της Τρόικα, η σχετική ρύθμιση καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών ήθελαν να λειτουργεί η αγορά έως και 10 Κυριακές το χρόνο. Τώρα οδηγούμαστε σε ένα νέο καθεστώς που η πλειοψηφία των εμπόρων δεν θα αντέξει. Από τη μία θα αυξηθούν περαιτέρω τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων και από τον άλλη, οι ιδιοκτήτες τους θα αναγκαστούν να εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα καθώς δεν υπάρχει περίπτωση, όπως αναφέρουν, να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό.

Τα καταστήματα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο και οι θέσεις εργασίας στο εμπόριο έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ποιος από τους εμπόρους που έχουν καταφέρει να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους, μειώνοντας το προσωπικό ή ελαχιστοποιώντας τις ώρες απασχόλησης του, θα προχωρήσει σε νέες προσλήψεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός μέτρου με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα; Οι άνθρωποι της αγοράς έχουν πνιγεί στα χαράτσια, τα χρέη και τη φορολογία. Βλέπουν το τζίρο των επιχειρήσεων τους να κατρακυλά κάθε μέρα και έχουν χάσει τον ύπνο τους καθώς αρκετοί αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμη και εμπόρευμα. Αποφάσεις που θα τονώσουν τη χαμένη ρευστότητα και θα διασφαλίσουν τη δίκαιη φορολόγηση τους χρειάζονται και όχι μέτρα που τους οδηγούν στην εξόντωση, προς όφελος των πολυκαταστημάτων.

Είναι δυνατόν να μη αντιλαμβάνονται οι ασκούντες την εξουσία ότι από τους καταναλωτές δεν λείπει ο χρόνος για ψώνια στη αγορά; Χρήματα και διάθεση λείπουν και όσο περνά ο καιρός αυτοί οι δύο παράγοντες θα βυθίζουν ακόμη περισσότερο στη ύφεση τη λεγόμενη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας. Πόσα ακόμη να αντέξει αυτή η ραχοκοκαλιά; Την εξοντωτική φορολογία, την απώλεια ελέγχων για το παραεμπόριο; Το ανελέητο κυνηγητό σε όσους χρωστούν τις εισφορές τους, στον ασφαλιστικό φορέα των ελεύθερων επαγγελματιών; Την ανεξέλεγκτη λειτουργία πολυκαταστημάτων ή την εμμονή της κυβέρνησης και των καθοδηγητών της στην επιβολή των εξωφρενικών ποσοστών του ΦΠΑ στη παροχή υπηρεσιών;

Ας επιλυθούν πρώτα αυτά τα ζητήματα και στη συνέχεια ας επιχειρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης να επιβάλει μέτρα σαν το συγκεκριμένο. Διαφορετικά έχει ο κάθε έμπορος το δικαίωμα να κάνει πονηρές σκέψεις για τις πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου