Γιώργος Λαμπράκης: Παρελθόν οι αναρρωτικές για ψύλλου πήδημα

γιώργος-λαμπράκης-παρελθόν-οι-αναρρω-791951

Η πρόσφατη κόντρα μεταξύ της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Μαγνησίας και της τοπικής Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης αναδεικνύει ένα ζήτημα που αποτελούσε πραγματική πληγή μέχρι και πρόσφατα, για έναν ολόκληρο κλάδο. Πολλοί γνώριζαν αλλά ελάχιστοι μιλούσαν για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που εκμεταλλεύονταν το δικαίωμα στη χορήγηση αναρρωτικών αδειών, κάνοντας στην κυριολεξία κατάχρηση. Ακόμη και τους τελευταίους μήνες που καλλιεργείται ένα ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα σε βάρος των εργαζομένων στο δημόσιο, ορισμένοι καθηγητές επεδίωξαν να λάβουν αναρρωτικές άδειες μετά από Σαββατοκύριακο ή αργίες, με αποτέλεσμα να απορριφθούν στο σύνολό τους οι εν λόγω αιτήσεις και να παραπεμφθούν οι ενδιαφερόμενοι στο δευτεροβάθμιο όργανο που εδρεύει στη Λάρισα. «Βιομηχανία χορήγησης αναρρωτικών αδειών» υπαινίσσεται η Υγειονομική Επιτροπή, για εντολές που δίδονται από ψηλά προκειμένου να πλήξουν το κύρος ενός ολόκληρου κλάδου, κάνει λόγο η ΕΛΜΕ. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στη γειτονική Λάρισα όπου και εκεί οι αιτήσεις χορήγησης αναρρωτικών αδειών απορρίπτονται μαζικά παρά το γεγονός ότι συνοδεύονται από ιατρικές γνωματεύσεις. Στην προκειμένη περίπτωση συμβαίνει κάτι τουλάχιστον περίεργο. Γιατροί ακυρώνουν στην ουσία άλλους συναδέλφους τους που ενώ γνωματεύουν υπέρ της χορήγησης αναρρωτικών αδειών σε εκπαιδευτικούς, οι σχετικές αιτήσεις απορρίπτονται όταν έρχεται η ώρα του ελέγχου από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

Τα όσα διαρρέουν επιβεβαιώνουν ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρχε ένας αριθμός εκπαιδευτικών – ευτυχώς όχι μεγάλος – που λάμβανε αναρρωτικές άδειες για «ψύλλου πήδημα». Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις καθηγητών και δασκάλων που αιτούνται αδείας μετά από Σαββατοκύριακο ή έπειτα από κάποια αργία, για ευνόητους λίγους. Την ίδια στιγμή προκύπτει ότι ένας σημαντικός αριθμός γυναικών εκπαιδευτικών θέλησαν να λάβουν άδεια επικαλούμενες «επαπειλουμένη κύηση». Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εφόσον εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα, η εκπαιδευτικός που μόλις πληροφορήθηκε ότι περιμένει παιδί θα σταματήσει να διδάσκει και θα επιστρέψει στις αίθουσες σχεδόν ένα χρόνο μετά τον τοκετό! Στο Βόλο έγιναν πρόσφατα 16 ανάλογες αιτήσεις από γυναίκες εκπαιδευτικούς που θέλησαν να βγουν σε άδεια προκειμένου να μη σαν θέσουν σε κίνδυνο το έμβρυο που κυοφορούν. Η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή απέρριψε και τις 16 αιτήσεις και μόνο δύο από τις αιτούσες προσέφυγαν στο δευτεροβάθμιο όργανο.

Όλα αυτά τα επισημαίνουμε προκειμένου να τεκμηριωθεί ότι κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητη είναι η στάση του οργάνου που ελέγχει τις αναρρωτικές άδειες των εκπαιδευτικών. Εδώ και χρόνια είχε παγιωθεί ένα καθεστώς παντελούς απουσίας ελέγχου, με αποτέλεσμα κάποιοι να ασυδοτούν σε βάρος ενός ολόκληρου κλάδου με αναμφισβήτητη προσφορά. Κανείς δεν παραγνωρίζει τη σημασία του έργου των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα όμως κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί συμπεριφορές που αφενός τους εκθέτουν και αφετέρου προκαλούν την κοινωνία. Εξάλλου τέτοιες νοοτροπίες και αντιλήψεις οπλίζουν με επιχειρήματα όσους απαξιώνουν συστηματικά τους δημοσίους υπαλλήλους, θεωρώντας τους κοπανατζήδες και τεμπέληδες. Η τακτική που εφαρμόζει πλέον η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή βάζει τέλος σε μια νοσηρή κατάσταση που εξέθετε έναν ολόκληρο κλάδο άξιων και καταρτισμένων λειτουργών. Αρκεί βέβαια να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο καθώς άρχισαν ήδη να καταγγέλλονται περιπτώσεις μη χορήγησης αναρρωτικών αδειών σε εκπαιδευτικούς που όντως τις έχουν πραγματική ανάγκη. Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν αργεί η κάθε σκέψη και απόφαση να φτάσει από ένα άκρο στο άλλο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου