Γιώργος Λαμπράκης: Ελεγκτές-φαντάσματα …

γιώργος-λαμπράκης-ελεγκτές-φαντάσμα-796718

Μια τεράστια μπαρούφα ήταν τελικά η φημολογούμενη έφοδος ελεγκτών δημόσιας διοίκησης σε υπηρεσίες του δημόσιου, στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή. Ο συναγερμός που σήμανε τις τελευταίες ημέρες αποδείχθηκε εσφαλμένος καθώς δεν παρουσιάστηκε σε καμία απολύτως δημόσια υπηρεσία το κλιμάκιο των επιθεωρητών, που όπως είχε διαρρεύσει, έψαχνε για κοπανατζήδες. Η πληροφορία για τη παρουσία των ελεγκτών κυκλοφόρησε με αστραπιαία ταχύτητα από γραφείο σε γραφείο, από τμήμα σε τμήμα και από διεύθυνση σε διεύθυνση. Οι πάντες είχαν το νου τους για την φημολογούμενη έφοδο καθώς η χρονική συγκυρία είναι τουλάχιστον αρνητική για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Με την Τρόικα να απαιτεί εδώ και τώρα χιλιάδες απολύσεις και την κυβέρνηση να αδυνατεί να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη απαλλαγή του δημοσίου από τους επιόρκους, τους ανεπαρκείς και τους μονίμως αδικαιολογήτως απόντες, ένας ολόκληρος κλάδος εργαζομένων βρίσκεται το στόχαστρο κακοπροαίρετων και μη, που θεωρούν ότι η αιτία όλων των δεινών στη χώρα μας είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Το κλίμα στις δημόσιες υπηρεσίες του Βόλου το τελευταίο διήμερο, που όλο επίκειται και ποτέ δεν λαμβάνει χώρα ο έλεγχος των επιθεωρητών, δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Σαν το «μυθικό τέρας» που όλοι έχουν ακούσει για αυτό αλλά κανείς δεν το έχει δει με τα ίδια του τα μάτια, το κλιμάκιο των ελεγκτών υποτίθεται πως βρισκόταν σε δύο και τρία σημεία ταυτοχρόνως. Κανείς βέβαια δεν το συνάντησε και σε καμία υπηρεσία δεν έγινε ο παραμικρός έλεγχος για «κοπανατζήδες», γιατί πολύ απλά όλος αυτός ο θόρυβος ήταν μια ανυπόστατη φημολογία η οποία καλλιεργήθηκε με σκοπό να συμβάλει στο γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας και ψυχολογικής πίεσης ενός ολόκληρου κλάδου εργαζομένων.

Όλες αυτές οι υπηρεσίες όπου υποτίθεται ότι θα επέδραμαν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης δεν έχουν προϊστάμενους, τμηματάρχες και διευθυντές προσωπικού που πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή ξεκάθαρη εικόνα για το που βρίσκεται ο κάθε εργαζόμενος; Δεν υπάρχουν παρουσιολόγια, κάρτες προσέλευσης και αποχώρησης από τη υπηρεσία, προκειμένου να ελεγχθούν όσοι έχουν πάρει άδεια από τη σημαία; Γιατί πρέπει να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι όλο το δημόσιο σύστημα διοίκησης είναι σάπιο μέχρι το κόκαλο και πως πρέπει να γίνονται έφοδοι επιθεωρητών, για να διαπιστωθεί ποιος είναι στο πόστο του και ποιος όχι; Διατυπώνουμε αυτά τα ερωτήματα όχι γιατί περιμένουμε κάποια υπεύθυνη και τεκμηριωμένη απάντηση αλλά γιατί προκαλεί μεγάλη εντύπωση το κλίμα που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να δικαιολογηθούν στα μάτια μιας κοινής γνώμης κατευθυνόμενης και δίχως αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησης γεγονότων και καταστάσεων, οι οδυνηρές αποφάσεις οι οποίες έρχονται για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Τα όσα έχουν συμφωνήσει για να πετύχουν την περίφημη δημοσιονομική προσαρμογή, δεν αφορούν μόνο στην εκδίωξη των επίορκων αλλά και μεγάλου αριθμού ευσυνείδητων, εργατικών και ικανών υπαλλήλων που υποτίθεται ότι δεν αντέχει να πληρώνει άλλο το ελληνικό δημόσιο. Όσοι μεθοδεύουν πρακτικές όπως η συγκεκριμένη με τους ελεγκτές – φαντάσματα, ας βρουν το θάρρος και ας αναλάβουν την ευθύνη των αποφάσεων τους. Δεν χρειάζονται Γκεμπελικές μέθοδοι για να δικαιολογηθεί το επερχόμενο εργασιακό πογκρόμ στο δημόσιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου