Γιώργος Λαμπράκης : Βόμβα στα θεμέλια της Πολυτεχνικής Σχολής

γιώργος-λαμπράκης-βόμβα-στα-θεμέλια-τ-715143

Αντιμέτωπο με ακατανόητες και παράλογες αποφάσεις κάποιων υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Παιδείας που είτε αγνοούν την εκπαιδευτική διαδικασία, είτε εξυπηρετούν σκοπιμότητες, έρχεται για άλλη μια φορά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Όσοι ήλπιζαν ότι δεν θα επηρεαστεί από τη εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, διαψεύστηκαν καθώς διαπιστώνεται ότι προκειμένου να μην μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων από το κλείσιμο δεκάδων τμημάτων ΤΕΙ ανά τη χώρα, αποφασίστηκε να διοχετευτούν στα τμήματα των Πολυτεχνικών σχολών οι συγκεκριμένοι φοιτητές.

Στο Βόλο, η Πολυτεχνική Σχολή που απαρτίζεται από τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Χωροταξίας, Μηχανολόγων και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών αποτελεί το «καμάρι» της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας με συνεχείς διακρίσεις και ιδιαίτερα υψηλή αξιολόγηση. Τα προβλήματα που αφορούν στις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και υποδομών, ουδέποτε στάθηκαν εμπόδιο για την ανοδική πορεία της σχολής. Η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και η «παραγωγή» άρτια καταρτισμένων αποφοίτων στο συγκεκριμένο δύσκολο επιστημονικό πεδίο, έχουν τύχει πανελλήνιας αναγνώρισης.

Τα δεδομένα όμως επιχειρείται να αλλάξουν με βίαιο και αντιπαιδαγωγικό τρόπο από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Και αυτό γιατί κάποιοι «φωτεινοί εγκέφαλοι» του υπουργείου Παιδείας αποφάσισαν να διοχετευτούν στις πολυτεχνικές σχολές των ΑΕΙ της χώρας, οι φοιτητές των ΤΕΙ όπου το σχέδιο ΑΘΗΝΑ έβαλε λουκέτο. Τα νούμερα τρομάζουν και προκαλούν τεράστιο προβληματισμό για το μέλλον της τοπικής πολυτεχνικής σχολής που θα πρέπει να καταφέρει το ακατόρθωτο. Να εκπαιδεύσει και να οδηγήσει στη αποφοίτηση υπερδιπλάσιο αριθμό νέων ανθρώπων, χωρίς να διαθέτει ούτε τον επαρκή αριθμό καθηγητών, ούτε τις απαραίτητες κτηριακές υποδομές.

Αν δεν αλλάξει άρδην ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, το πανεπιστημιακό συγκρότημα στο Πεδίον του Άρεως θα ζήσει απερίγραπτες καταστάσεις από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Τα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα μέλη των πρυτανικών αρχών αλλά και οι ίδιοι οι φοιτητές, δεν θα είναι τίποτα μπροστά στο αδιέξοδο που πάνε να δημιουργήσουν κάποιοι αμετανόητοι πολιτικάντηδες. Ο Κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής το είπε ξεκάθαρα: «η επιδίωξη του υπουργείου είναι να δημιουργήσει μια αποθήκη άνεργων για μια πενταετία». Δηλαδή, για όσο διάστημα διαρκεί η φοίτηση στα προαναφερόμενα τμήματα τόσο στο Βόλο όσο και σε άλλες πόλεις όπου υπάρχουν πολυτεχνεία, χιλιάδες φοιτητές υποτίθεται πως θα σπουδάζουν, δίχως να προστίθενται στις καταγεγραμμένες στρατιές των ανέργων. Ωστόσο, όσοι προωθούν μια τέτοια απαράδεκτη μεθόδευση δεν λαμβάνουν υπόψη ή δεν τους ενδιαφέρει να εκτιμήσουν τις συνέπειες από τη ραγδαία αύξηση των εισακτέων σε πανεπιστημιακές σχολές που δεν το «αντέχουν».

Η δραματική περιστολή χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια, έχει πολλαπλασιάσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και έχει οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις. Στο Βόλο, η λειτουργία του Πανεπιστημίου ήταν οριακή και χάρις την υπομονή και τη καλή διάθεση των ΔΕΚΟ δεν είχαμε διακοπές στα δίκτυα ηλεκτρικού, υδροδότησης και φυσικού αερίου. Τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως αποκαταστάθηκε η χρηματοδότηση του ιδρύματος για τη κάλυψη των στοιχειωδών υποχρεώσεων του. Δυστυχώς, η νέα διοίκηση μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα της βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Αν καταφέρει να την ανατρέψει τότε θα έχει κερδίσει μια καθοριστική μάχη για τη επιβίωση του πανεπιστημίου. Αν όχι, τότε θα πρέπει να προετοιμαστεί να αποχαιρετήσει οριστικά τη σημερινή εικόνα πανεπιστημιακών τμημάτων που μας κάνουν υπερήφανους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου