Γιώργος Λαμπράκης : Απαγορεύονται οι αντιδράσεις

γιώργος-λαμπράκης-απαγορεύονται-οι-α-716065

Το δόγμα νόμος και τάξη που εφαρμόστηκε με θρησκευτική ευλάβεια στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, καθιερώθηκε από ότι φαίνεται και στο Βόλο, και αυτό το διαπίστωσαν πρώτοι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης. Όταν θέλησαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι είναι απλήρωτοι εδώ κι δύο μήνες, ήρθαν αντιμέτωποι με απειλές και προειδοποιήσεις διευθυντικών στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ. Με την αστυνομία και τον εισαγγελέα να βρίσκονται σε ετοιμότητα για συλλήψεις και για τα περαιτέρω, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι αν εμποδίσουν τη λειτουργία της επιχείρησης θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μερικές δεκάδες εργαζομένων, αποφασίστηκε να μην κάνουν πίσω και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασής τους, ενώ από τη αστυνομία τους δόθηκε τελεσίγραφο ότι αν δεν αποχωρήσουν μέχρι τις 12 το μεσημέρι τότε τους περιμένουν χειροπέδες.

Οι μέχρι πριν από λίγους μήνες μακροχρόνια άνεργοι των προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης, που δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος από τον Ιανουάριο και σε λίγες ημέρες θα επιστρέψουν στην ανεργία ενώ θα παραμένουν απλήρωτοι για δουλειά την οποία προσέφεραν, ζύγισαν τις επιλογές τους και επέλεξαν να τερματίσουν τον αποκλεισμό της ΔΕΥΑΜΒ προτού εμφανιστούν οι αστυνομικές κλούβες. Διάλεξαν να συνεχίσουν να αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμα στην αμειβόμενη εργασία χωρίς να μπλέξουν με δικαστές και εισαγγελείς. Προτίμησαν να επιστρέψουν το μεσημέρι στις οικογένειές τους, έχοντας την ηθική ικανοποίηση ότι παρά τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία υλοποίησαν την απόφαση τους.

Εξακολουθεί ωστόσο να τους πνίγει το δίκιο για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζουν όσοι έχουν την ευθύνη για την ταλαιπωρία τους. Από τη μία τους υπόσχονται δουλειά με αμοιβή 600 ευρώ για λίγους μήνες και από την άλλη τους αφήνουν απλήρωτους και τους οδηγούν ξανά στην απελπισία και την απόγνωση της ανεργίας. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, δεν τους επιτρέπουν να διεκδικήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τους απειλούν με συλλήψεις και αυτόφωρα.

Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι δεν διαπιστώθηκε ανάλογη αντίδραση των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όταν η Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου παρέμενε κλειστή για ολόκληρες εβδομάδες στα τέλη του προηγουμένου χρόνου, εξαιτίας κινητοποιήσεων των εργαζόμενων της επιχείρησης που διεκδικούσαν την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων. Τότε κανείς δεν απείλησε κανέναν και ας ταλαιπωρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι καταναλωτές. Χθες που επιχειρήθηκε ένας συμβολικός αποκλεισμός, κινητοποιήθηκε το μισό σχεδόν σύστημα επιβολής της έννομης τάξης. Οι διαφορές στην αντιμετώπιση των δύο περιπτώσεων κινητοποιήσεων εργαζόμενων, είναι πιστεύουμε κάτι παραπάνω από εμφανείς και αποτυπώνουν ξεκάθαρα υπό ποιες προϋποθέσεις ο νόμος πότε δείχνει το αποφασιστικό του πρόσωπο και πότε επιδεικνύει ανοχή. Εδώ και καιρό έχει γίνει κάτι παραπάνω από αντιληπτό ότι επιχειρείται να μην υπάρχουν αντιδράσεις για τα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον μας από τους οσφυοκάμπτες του πολιτικού συστήματος. Το μεγάλο ζητούμενο είναι ωστόσο μέχρι πότε οι πολίτες που βλέπουν τις ζωές τους να καταστρέφονται, θα συνεχίσουν να δέχονται σχεδόν αδιαμαρτύρητα, την επιβολή αποφάσεων χωρίς την παραμικρή δόση δικαιοσύνης και λογικής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου