Γιώργος Λαμπράκης : Ζητείται ελπίδα … μέσω του τουρισμού

γιώργος-λαμπράκης-ζητείται-ελπίδα-1689

Κομβικής σημασίας θεωρείται η φετινή χρονιά για το μέλλον πολλών τουριστικών επιχειρήσεων στη Μαγνησία. Οι χθεσινές εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων για τα επίπεδα των προκρατήσεων ενόψει του καλοκαιριού μπορεί να δημιουργούν κάποια αισιοδοξία ωστόσο τα πάντα παραμένουν ρευστά όσο παραμένει η χώρα μας στη μέγγενη της οικονομικής ύφεσης.

Μέχρι στιγμής προκύπτουν ικανοποιητικά ποσοστά στα νησιά των Βορείων Σποράδων και ειδικά στη Σκιάθο που έχει το μεγάλο πλεονέκτημα του αεροδρομίου ενώ στη χερσαία Μαγνησία που ελπίζει μόνο στο λιμάνι του Βόλου και στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχίαλου, προκύπτουν κάποια νούμερα και ειδικά από τη Ρωσική αγορά, που προκαλούν αισιοδοξία. Όμως αυτή η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη και ακροβατεί στο τεντωμένο σκοινί της οικονομικής κρίσης. Όλα τα σημερινά δεδομένα είναι δυνατό να ανατραπούν από το ιδιαίτερα εύθραυστο κλίμα στη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Ο αναβρασμός που επικρατεί στις τάξεις της πλειοψηφίας των πολιτών μπορεί προς το παρόν να έχει τη μορφή μιας βουβής διαμαρτυρίας αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα συμβεί η έκρηξη που τρέμει το πολιτικό σύστημα και απεύχονται οι παράγοντες της αγοράς.

Ενώ λοιπόν υπάρχει η προσδοκία ότι θα πάμε μέχρι το καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα που μπορούν να ανατρέψουν τις σημερινές εκτιμήσεις, οι επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού «σταυρώνουν τα δάχτυλα τους» και εύχονται να επιβεβαιωθούν στη πράξη τα νούμερα και τα ποσοστά των τωρινών προκρατήσεων.

Στη περιοχή, η καθίζηση των προηγούμενων ετών έχει προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις και ήδη οι τιμές στα τουριστικά καταλύματα έχουν συρρικνωθεί σε ποσοστό άνω του 30%. Σε αυτό το περιβάλλον, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο, εξακολουθούν να μην αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό. Στο λιμάνι οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα ενώ στη Νέα Αγχίαλο το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο των 20 εκατομμυρίων ευρώ λειτουργεί μόνο για έξι μήνες το χρόνο και κρατιέται στη ζωή χάρις στη αεροπορική εταιρία RYANAIR που έχει τη μερίδα του λέοντος στο θέμα των αφίξεων επιβατών. Τη ίδια στιγμή προσπάθειες για τη τουριστική προσβολή της περιοχής μέσα από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, προσκρούουν σε αντιπαραθέσεις και συντροφικά μαχαιρώματα επιμελητηριακών συμβούλων. Εξακολουθούμε δηλαδή να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις μιας εποχής που θα καθορίσει το «αύριο», με τις ίδιες αρρωστημένες νοοτροπίες των προηγούμενων ετών. Ορισμένοι συνεχίζουν να μην αντιλαμβάνονται ότι έχουμε μπει σε ένα δρόμο δίχως επιστροφή που δεν επιτρέπει τη μιζέρια και τις σκοπιμότητες. Αν θέλετε, εξαιτίας τέτοιων αντιλήψεων φτάσαμε στο σημερινό οριακό σημείο και από ότι φαίνεται μυαλό δεν βάλαμε.

Το φετινό καλοκαίρι, όπως άλλωστε έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα είναι κομβικής σημασίας. Θα δοκιμαστούν μέσα στους επόμενους μήνες οι αντοχές της κοινωνίας και εφόσον «δεν ανοίξει το καπάκι της χύτρας» ίσως να υπάρξουν κάποια, αμυδρά έστω, αισιόδοξα σημάδια. Η ελπίδα και η προοπτική παραμένουν τα μεγάλα ζητούμενα σε μια κοινωνία εξαθλιωμένη και απελπισμένη. Θα λάβουν αυτοί που πρέπει τα μηνύματα τα οποία εκπέμπουν κλάδοι όπως αυτός των ξενοδόχων; Αυτό είναι κάτι που θα διαπιστώσουμε λίαν συντόμως.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου