Γιώργος Λαμπράκης : Η θηλιά των ληξιπροθέσμων οφειλών

γιώργος-λαμπράκης-η-θηλιά-των-ληξιπρο-4501

Η μακρά λίστα των Βολιωτών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους, άρχισε να δημιουργείται και ήδη οι πρώτες 90 υποθέσεις πήραν τη δικαστική οδό, μετά την αίτηση για άσκηση ποινικής δίωξης που κατέθεσε η ενοποιημένη Α΄ και Β΄ ΔΟΥ. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία που αφορά φορολογούμενους οι οποίοι οφείλουν ποσά άνω των 5.000 ευρώ και έχουν βρεθεί σε ένα πραγματικό διέξοδο εξαιτίας της ασύλληπτης οικονομικής ύφεσης των τελευταίων τριών ετών. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των εφοριακών, οι άνθρωποι αυτοί ήταν ανέκαθεν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά από το 2009 μέχρι και σήμερα. Άλλοι έχασαν τη δουλειά τους, άλλοι υπέστησαν δραματικές περικοπές στις αποδοχές τους, άλλοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. Γενικά, πρόκειται για περιπτώσεις πολιτών που ουδέποτε στο παρελθόν είχαν βρεθεί μπροστά στο σημερινό αδιέξοδο. Να πρέπει δηλαδή να επιλέξουν αν θα πληρώσουν την εφορία ή αν θα καλύψουν τις υπόλοιπες βασικές τους υποχρεώσεις.

Η εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Εσόδων είναι ξεκάθαρη και δεν αφήνει περιθώρια επιλογών στους διευθυντές των κατά τόπους εφοριών. Εφόσον έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών, τότε κινείται σε βάρος του οφειλέτη η διαδικασία άσκησης ποινικής δίωξης για χρέη προς το δημόσιο. Έτσι απλά, απάνθρωπα και κυνικά. Από τη μια στιγμή στην άλλη οικογενειάρχες, άνθρωποι που μέχρι σήμερα δεν είχαν περάσει ούτε έξω από δικαστική αίθουσα, αναμένεται το επόμενο διάστημα να κατακλύσουν τα πινάκια του Πρωτοδικείου και να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου σαν κοινοί εγκληματίες. Σαν όλους αυτούς δηλαδή, που πάντα φοροδιέφευγαν και συνεχίζουν να το κάνουν ακόμη και στη Μνημονιακή Ελλάδα των ασφυκτικών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και των απροκάλυπτων εκβιασμών της Τρόικα.

Τα εύκολα θύματα του ακήρυχτου πολέμου που ζούμε εδώ και τρία χρόνια, θα βρεθούν και πάλι στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών και ως συνήθως, όσοι έχουν τον τρόπο και τα μέσα, θα συνεχίσουν το πάρτι της φοροδιαφυγής.

Αν δε ληφθούν άμεσα, αποφάσεις για ελαστικοποίηση του συστήματος είσπραξης των φόρων μέσα από τη διευκόλυνση των οφειλετών να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους σε βάθος χρόνου, δύο είναι τα πλέον πιθανά ενδεχόμενα. Ή θα γεμίσουν οι φυλακές, ή θα αυξηθεί με ανεξέλεγκτους ρυθμούς το ποσοστό των αυτοκτονιών. Το πολυπόθητο θαύμα της οικονομικής ανάκαμψης και της αποκατάστασης της ισορροπίας της αγοράς δεν φαίνεται καν στο βάθος του ορίζοντα παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις. Η οδυνηρή πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων πολιτών είναι δεδομένη και οι συνέπειες των εγκληματικών επιλογών από το 2009 μέχρι και σήμερα γίνονται όλο και πιο δυσβάστακτες για τη κοινωνία. Μετά την περικοπή μισθών και συντάξεων και τη δραματική υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, ήρθε η επιβολή εξοντωτικών φόρων που οι περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν. Η διαδικασία άσκησης ποινικών διώξεων σε βάρος όσων δεν έχουν τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αποτελεί τη χαριστική βολή για μια κοινωνία που έχει ξεπεράσει τα όριά της, προ πολλού. Το υπουργείο οικονομικών αν δεν επιδείξει διαλλακτικότητα θα πρέπει σύντομα να προετοιμαστεί για τις συνέπειες των επιλογών του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου