Γιώργος Λαμπράκης :Αγώνας δίχως «αύριο» για τη ΔΕΥΑΜΒ

γιώργος-λαμπράκης-αγώνας-δίχως-αύρι-9542

Σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο βρίσκεται από χθες η διαμάχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου με την τεχνική εταιρία ΕΡΓΗΛ που διεκδικεί ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα ποσό κοντά στα 8 εκατομμύρια ευρώ, από το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο δήμο Βόλου. Το εν λόγω ποσό που με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα μπορεί να καταδικάσει τη ΔΕΥΑΜΒ, εφόσον δικαιωθεί δικαστικά η αντίδικος εταιρία, αποτελεί το τελικό κόστος του φυσικού αντικειμένου που έχει κατασκευαστεί, σύμφωνα με την ΕΡΓΗΛ. Από τη πλευρά της ΔΕΥΑΜΒ, αμφισβητούνται οι επίμαχες οικονομικές διεκδικήσεις και η υπόθεση βρίσκεται το Άρειο Πάγο.

Από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο έτσι ώστε η ΔΕΥΑΜΒ να έχει εγκαίρως στα χέρια της ένα ισχυρό πλεονέκτημα, στη δικαστική διαμάχη με τη τεχνική εταιρία. Ο λόγος για την αυτοψία που άρχισε να γίνεται από τα μέλη της επιτροπής παραλαβής του έργου, σε 15 σημεία ανά το πολεοδομικό συγκρότημα. Αυτό που επιχειρείται να ξεκαθαρίσει είναι αν ανταποκρίνεται στις διεκδικήσεις της ΕΡΓΗΛ, το έργο που έχει υλοποιηθεί. Αυτό αφορά στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν καθώς βέβαια και στις χωματουργικές και ασφαλιστικές εργασίες οι οποίες ακολούθησαν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επίμαχες παρεμβάσεις. Τα μέλη της επιτροπής δεν τοποθετούνται προς το παρόν επίσημα, σεβόμενα την εξέλιξη της διαδικασίας ενώ έχει ζητηθεί από την τεχνική εταιρία να κάνει τη δική της αυτοψία στα σημεία των τομών. Αυτό πάντως που προκύπτει από καλά πληροφορημένες πηγές είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται το ποσό που διεκδικεί η ΕΡΓΗΛ, από το τελικό φυσικό αντικείμενο. Έμπειρα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ ισχυρίζονται πως δεν πλησιάζει καν στις οικονομικές απαιτήσεις της εταιρίας το υλοποιηθέν έργο.

Βέβαια πρέπει να περιμένουμε να διατυπωθεί η θέση και της άλλης πλευράς που επιδιώκει τη διασφάλιση των συμφερόντων της. Δε σημαίνει όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει σε βάρος των συμφερόντων μιας δημοτικής επιχείρησης, που η αλήθεια είναι ότι δεν έχει δείξει και τα καλύτερα δείγματα γραφής σε ότι αφορά στα θέματα οργάνωσης λειτουργίας και διαφάνειας. Δεν παύει όμως να είναι μια υπηρεσία που συντηρούν μέσω της πληρωμής των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης, οι ίδιοι οι δημότες. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν τη ΔΕΥΑΜΒ έρμαιο στα νύχια ιδιωτικών συμφερόντων. Αν δεν δικαιωθεί δικαστικά τότε οι διεκδικήσεις της ΕΡΓΗΛ θα οδηγήσουν σε καταστροφή την επιχείρηση. Η τελευταία αναμένει την ετυμηγορία της δικαιοσύνης για να ασχοληθεί με τις σοβαρές καταγγελίες της αντιπολίτευσης στο δήμο Βόλου, αναφορικά σε ενδεχόμενες ευθύνες υπηρεσιακών στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ για το σημερινό «κουβάρι».

Τα όσα προκύπτουν από τον δειγματοληπτικό έλεγχο του έργου αποτελούν ένα πρώτης τάξης διαπραγματευτικό όπλο απέναντι σε μια εταιρία που δεν αστειεύεται και εμφανίζεται αποφασισμένη να διεκδικήσει μέχρι τελευταίας πεντάρας την ικανοποίηση των οικονομικών της αξιώσεων. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο στην παρούσα φάση είναι ότι δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις και παραταξιακές κόντρες εντός και εκτός ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ καθώς όλοι έχουν αντιληφθεί ότι αν χαθεί αυτός ο αγώνας τότε δεν υπάρχει «αύριο» για την επιχείρηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου