Το μήνυμα εστάλη… Οι αποδέκτες το έλαβαν;

το-μήνυμα-εστάλη-οι-αποδέκτες-το-έλα-19617

Εκκωφαντικό ήταν το μήνυμα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης που έστειλαν χιλιάδες Βολιώτες, με την εντυπωσιακή συμμετοχή τους στις χθεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις, ενάντια στα Μνημόνια και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ζωής μας. Ένα ανθρώπινο ποτάμι διαδηλωτών πλημμύρισε την πόλη. Πολίτες κάθε ηλικίας, άνθρωποι με διαφορετική πολιτική αφετηρία, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές ακόμη και αγρότες, πλαισίωσαν τις δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στη πλατεία Ελευθερίας και στην πλατεία Πανεπιστημίου και διαδήλωσαν ειρηνικά μεν, αλλά με μια βουβή οργή να σιγοκαίει στις ψυχές τους.

Μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και αφού υπήρξαν απεργιακές κινητοποιήσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν από μέτριες έως αποτυχημένες, η χθεσινή ημέρα ήρθε για να καταδείξει ότι υπάρχει διάθεση αντίστασης ενάντια σε αποφάσεις που καταστρέφουν τις ζωές μας.

Οι διαδηλωτές έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, σε πολλούς αποδέκτες. Καταρχήν στην τρικομματική κυβέρνηση και στην Τρόικα, που όσο περνά ο καιρός και οξύνονται τα κοινωνικά αδιέξοδα, τόσο πιο σκληρά και άδικα μέτρα θέτουν σε εφαρμογή. Η συμμετοχή του κόσμου στις χθεσινές κινητοποιήσεις μεταφράζεται σε ένα αυθόρμητο και ξεκάθαρο «φτάνει πια». Οι αντοχές των πολιτών εξαντλήθηκαν προ πολλού, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η απελπισία και η πείνα, σε αρκετές οικογένειες, συνθέτουν μια εικόνα που παραπέμπει στην κατοχική Ελλάδα. Τι δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες; Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για φόρους και χαράτσια. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για μειώσεις και περικοπές. Το καθημερινό τραπέζι αδειάζει όλο και περισσότερο. Αν δε λάβουν το μήνυμα και αυτής της μαζικής διαμαρτυρίας χιλιάδων ανθρώπων στο Βόλο και εκατομμυρίων σε ολόκληρη τη χώρα, κακό του κεφαλιού τους. Ο λαός δεν έχει πλέον να χάσει τίποτα απολύτως. Τα τρία χρόνια οδυνηρής λιτότητας και λανθασμένων επιλογών που περισσότερο διόγκωσαν παρά άμβλυναν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των πολιτών στο απόλυτο αδιέξοδο. Η σύγκρουση είναι προ των πυλών.

Ο δεύτερος αποδέκτης του εκκωφαντικού μηνύματος των διαδηλωτών είναι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Η εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου στις χθεσινές ογκώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν η τελευταία ίσως ευκαιρία των συνδικαλιστών που έχουν χάσει προ πολλού την αξιοπιστία τους στα μάτια των εργαζομένων. Τα λάθη τους είναι οδυνηρά τα τελευταία χρόνια και οι επιλογές τους υπαγορεύτηκαν σχεδόν πάντα, από τις κομματικές πεποιθήσεις ή ακόμη και εξαρτήσεις τους. Για αυτό άλλωστε και γνώρισαν την απαξίωση και τη κατακραυγή όσων εκπροσωπούν. Ο κόσμος μπορεί να μην έχει ξεχάσει ούτε να έχει συγχωρήσει, ωστόσο επέλεξε να ανταποκριθεί στο κάλεσμά τους για συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ελπίζοντας πως έχουν διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και έχουν συνειδητοποιήσει τα αδιέξοδα τα οποία οι ίδιοι δημιούργησαν στις σχέσεις τους με τους εργαζομένους. Ας αξιολογήσουν λοιπόν τα μηνύματα της χθεσινής απεργίας και ας χαράξουν τις επόμενες κινήσεις του εργατικού κινήματος με γνώμονα το συμφέρον των πολλών. Των ανθρώπων που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Όσων είναι απλήρωτοι για μήνες ή πληρώνονται με μισθούς εξαθλίωσης. Όλος αυτός ο κόσμος είναι πρόθυμος να τους ακολουθήσει, αρκεί να αποδείξουν ότι αξίζουν την εμπιστοσύνη του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου