Γιώργος Λαμπράκης : Αβλεψία, σκοπιμότητα ή μικροπολιτική;

γιώργος-λαμπράκης-αβλεψία-σκοπιμότη-21645

Στη χειρότερη δυνατή χρονική συγκυρία για τη Δημοτική Αρχή του Βόλου αποκαλύπτεται ότι εδώ και ενάμιση χρόνο λειτουργεί δίχως άδεια ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ στη Νέα Ιωνία, σε μια περιοχή ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, με στενούς δρόμους και έντονο πρόβλημα στάθμευσης.

Ενώ ο Δήμος έχει ανοίξει μέτωπο με τους καταστηματάρχες εστίασης για το θέμα της απελευθέρωσης των κοινόχρηστων χώρων από αυθαίρετες κατασκευές και ενώ τίθεται σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για την τοποθέτηση κορυνών στην οδό Δημητριάδος, καταγγέλλεται από την μείζονα αντιπολίτευση ότι από το φθινόπωρο του 2011 λειτουργεί πολυκατάστημα χωρίς άδεια και δίχως μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων.

Η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά της κατά της Δημοτικής Αρχής, υποστηρίζοντας ότι ενώ κυνηγάει λυσσαλέα τις μικρές επιχειρήσεις, κάνει τα στραβά μάτια σε κραυγαλέες περιπτώσεις παρανομίας που αφορούν σε μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων. Σίγουρα, δεν υπάρχει χειρότερη μομφή για μια Δημοτική Αρχή και πολύ περισσότερο για τη παρούσα, που έκανε σημαία της την τήρηση της νομιμότητας ενώ παρέλαβε τα ηνία του Δήμου από μια διοίκηση η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής για ζητήματα διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης.

Το θέμα της αδειοδότησης πολυκαταστημάτων στον αστικό ιστό της πόλης είναι πολύπλοκο και έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στο παρελθόν, όταν επιχειρήθηκε να δοθούν άδειες λειτουργίας σε επιχειρήσεις οι οποίες επεδίωκαν να εκμεταλλευτούν τα παραθυράκια της διάτρητης νομοθεσίας. Με αυτό τον τρόπο εξασφάλιζαν την ανέγερση μεγάλων σούπερ μάρκετ εν μέσω πυκνοκατοικημένων περιοχών, δίχως να διασφαλίζουν παραμέτρους όπως η στάθμευση. Πρόκειται δηλαδή για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα που έχει οδηγήσει ακόμα και σε παραιτήσεις ή καθαιρέσεις Αντιδημάρχων στο παρελθόν και για αυτό το λόγο θα έπρεπε να τύχει ανάλογου χειρισμού από την παρούσα Δημοτική Αρχή. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος που βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, ισχυρίζεται ότι η νομοθεσία επιβάλλει στις Υπηρεσίες του Δήμου να εκδώσουν οικοδομική άδεια για ένα πολυκατάστημα, χωρίς τη σχετική κυκλοφοριακή μελέτη. Παράλληλα, δείχνει προς την πλευρά της Αστυνομίας, η οποία όπως λέει είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο και να βάλει λουκέτο σε μια επιχείρηση που ναι μεν έλαβε οικοδομική άδεια από το Δήμο, αλλά όχι και άδεια λειτουργίας. Αν αυτό ισχύει, προκύπτει ένα μεγάλο ζήτημα και για τις αστυνομικές αρχές, ωστόσο δεν παύει να υφίσταται ένα μείζον θέμα για τον Δήμο, που τόσο καιρό ή ανέχεται ή δε γνωρίζει πώς λειτουργεί χωρίς άδεια ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ. Ειλικρινά δεν ξέρουμε ποιο είναι χειρότερο από τα δύο, αλλά σε κάθε περίπτωση γεννάται ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα σε μια συγκυρία με πολλές ιδιαιτερότητες.

Η αντιπολίτευση θέτει ζήτημα καρατόμησης του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας, ενώ ο τελευταίος υποστηρίζει ότι ο όλος θόρυβος αποτελεί προπέτασμα καπνού από όσους θέλουν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα αυτών που πλήττονται από την απόφαση για το ξήλωμα των αυθαίρετων κατασκευών στα καταστήματα εστίασης.

Ο ρόλος του Δημάρχου σε αυτό το κουβάρι πρέπει να είναι καταλυτικός, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να αποδοθούν ευθύνες. Επιπρόσθετα, μόνο μια πειστική παρέμβαση του κ. Σκοτινιώτη μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όσους θέτουν ζητήματα εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων, σε μια πόλη που δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές της και έχει ανάγκη από διαφάνεια και ξεκάθαρες κουβέντες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου