Γιώργος Λαμπράκης : Τα υψωμένα χέρια της απελπισίας

γιώργος-λαμπράκης-τα-υψωμένα-χέρια-τη-23901

Σκηνές που σφίγγουν το στομάχι και μουδιάζουν το μυαλό εκτυλίχτηκαν χθες το πρωί απέναντι από το Δημαρχείο του Βόλου, όπου οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών μοίρασαν δωρεάν μέσα σε λίγα λεπτά, περισσότερους από 10 τόνους αγροτικών προϊόντων, όπως λαχανικά και φρούτα. Εικόνες που μέχρι πρότινος βλέπαμε στην Αθήνα, όπου σχηματίζονταν ατέλειωτες ουρές πολιτών προκειμένου να πάρουν λίγα τρόφιμα για το άδειο καθημερινό τραπέζι, διαδραματίστηκαν στη βιτρίνα της πόλης.

Η σκληρή πραγματικότητα στον μνημονιακό Βόλο του 2013 είναι αυτή ακριβώς που αντίκρισαν όσοι βρέθηκαν στην παραλία χθες το πρωί ή όσοι είδαν τις εικόνες που κατέγραψαν τα ΜΜΕ. Πείνα, εξαθλίωση, αδιέξοδο για χιλιάδες ανθρώπους που συνωστίστηκαν για λίγα φρούτα και λαχανικά. Άνεργοι με οικογένειες που βλέπουν το τραπέζι να αδειάζει καθημερινά, συνταξιούχοι με απλήρωτους λογαριασμούς και προβλήματα υγείας, εργαζόμενοι που έχουν να πληρωθούν εδώ και μήνες και τους κυνηγάνε οι τράπεζες για την εξόφληση δόσεων δανείων, μανάδες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, άνθρωποι με κουρελιασμένη αξιοπρέπεια και κατεστραμμένη ψυχολογία, έγιναν μια μάζα απελπισίας και ύψωσαν τα χέρια τους ζητώντας μια σακούλα με λίγα λαχανικά.

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά πολλοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν εδώ και καιρό τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε τα βασικά.

Τα υψωμένα χέρια στην παραλία του Βόλου είναι μια εικόνα που μένει χαραγμένη στο μυαλό και αποτελεί γροθιά το στομάχι όσων οδήγησαν εκατομμύρια Ελλήνων στις ουρές της φιλανθρωπίας. Τα τελευταία στοιχεία της ΓΣΕΕ για τον αριθμό των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι αποκαλυπτικά. Σχεδόν 4 εκατομμύρια Έλληνες αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και σε βασικές τους υποχρεώσεις όπως η διατροφή και η πληρωμή λογαριασμών.

Όσο αυξάνονται οι στρατιές των ανέργων και των απλήρωτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που θα συνωστίζεται είτε σε πρωτοβουλίες διανομής τροφίμων, είτε στα συσσίτια των Δήμων και της Εκκλησίας. Οι φόβοι όσων γνωρίζουν καλά την κατάσταση της αγοράς και την τραγική εικόνα της πραγματικής οικονομίας, επιβεβαιώνονται καθημερινά. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν κι άλλο μέσα στο 2013 και το μεγάλο ζητούμενο είναι αν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για την αντιμετώπιση μιας πραγματικότητας που λαμβάνει διαστάσεις επισιτιστικής κρίσης.

Χιλιάδες Βολιώτες και εκατομμύρια Έλληνες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που άλλες εποχές καλύπτονταν έστω και δύσκολα. Η κατάσταση είναι τόσο απελπιστική ώστε γεννάται πλέον ένα τεράστιο ζήτημα επιβίωσης για πολλές οικογένειες με μηδενικά εισοδήματα, δίχως στήριξη, χωρίς ελπίδα για το αύριο. Τα υψωμένα χέρια της απελπισίας απέναντι από το Δημαρχείο του Βόλου είναι ο σκληρός αλλά αληθινός καθρέπτης της τραγικής κοινωνικής μας πραγματικότητας. Είναι τα χέρια συγγενών, φίλων, γειτόνων, συνανθρώπων μας που κάποτε είχαν ψηλά το κεφάλι και αντιμετώπιζαν τα προβλήματα με υπερηφάνεια και αισιοδοξία. Τώρα σηκώνουν τα χέρια και ζητούν λίγα τρόφιμα για το τραπέζι, ζητούν λίγη ελπίδα ότι θα φτιάξουν τα πράγματα και θα ξανασταθούν στα πόδια τους. Ποιος θα τους δώσει όμως αυτή την ελπίδα; Αυτοί που τους οδήγησαν στις ουρές της απελπισίας;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου