Γιώργος Λαμπράκης :Το τέλος της ιδιοκτησίας;

γιώργος-λαμπράκης-το-τέλος-της-ιδιοκτ-32967

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει αυτές τις ημέρες η αγωνία των ιδιοκτητών ακινήτων και το Βόλο, εξαιτίας της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον καθορισμό του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν, πιθανότατα, εντός της εβδομάδας και το ενδιαφέρον όσων έχουν στην κατοχή τους έστω και ένα σπίτι, έχει στραφεί προς τη πλευρά της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προκύπτει ότι αφενός θα υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και αφετέρου ο προγραμματισμός της κυβέρνησης είναι να εισπραχθούν τρία δισ. από το νέο φόρο που θα ενσωματώσει το ειδικό τέλος ακινήτων και το φόρο ακίνητης περιουσίας. Αυτό είναι που τρομάζει τους ιδιοκτήτες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν ξεζουμιστεί στην κυριολεξία από το βομβαρδισμό χαρατσιών σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις. Δικαιοσύνη και λογική ζητούν οι ιδιοκτήτες που δεν αντέχουν άλλους φόρους.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο κλάδος έχει δει την αγορά ακινήτων να καταρρέει και ήδη ένα ποσοστό κοντά στο 50% των ακινήτων παραμένει δίχως ενοικιαστές. Την ίδια στιγμή οι φόροι τρέχουν και τα χρέη σωρεύονται στις Εφορίες. Πολλοί φοβούνται ότι το νέο τέλος θα οδηγήσει σε δήμευση περιουσιών, θα αποτελέσει δηλαδή «το τέλος» των ιδιοκτητών που ανήμποροι να ανταποκριθούν στην καταιγίδα των χαρατσιών θα αρχίσουν να βλέπουν τις περιουσίες τους να βγαίνουν στο σφυρί.

Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος που αποτελεί εδώ και χρόνια μεγάλο ζητούμενο, τίθεται και σε αυτή την περίπτωση στο επίκεντρο, καθώς εδώ και καιρό μας βομβαρδίζουν με υποσχέσεις ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι δίκαιος και θα επιμεριστεί σε όλη τη φορολογική βάση δίχως εξαιρέσεις. Ποιος άραγε πιστεύει τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού ότι οι τελικές αποφάσεις των εκπροσώπων της τρικομματικής επιτροπής δεν θα αποτελέσουν ένα ακόμη καίριο χτύπημα για όσους έχουν στην κατοχή τους ένα ακίνητο στο οποίο διαμένουν και ίσως ένα ακόμη μικρό εξοχικό, για κάποιες περιορισμένες πλέον αποδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι σχεδιάσουν να εισπράξουν τρία δισ. από τον νέο φόρο θα πρέπει να λάβουν υπόψη, τη σχεδόν μηδενική φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων που ήδη χρωστούν δεκάδες δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και τα χαράτσια των τελευταίων τριών ετών. Πόσο ακόμη να αντέξουν; Για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να συνεχίζεται αυτός ο παραλογισμός; Πότε θα σταματήσουν να ζητάνε από αυτούς που δεν έχουν προκειμένου να καλύπτονται τις ανάγκες των, μονίμως, άδειων κρατικών ταμείων; Απαντήσεις δεν περιμένουμε σε αυτά τα ερωτήματα που εξάλλου υπήρχαν και σε καλύτερες εποχές. Πλέον, η πορεία μας είναι προδιαγεγραμμένη. Η ανικανότητα και οι σκοπιμότητες όσων έχουν τις τύχες των πολιτών στα χέρια τους, προκειμένου να εισπράξουν φόρους από όσους κλέβουν μονίμως το δημόσιο και γλεντούν στην υγεία των κορόιδων, είναι δεδομένες. Κανείς δεν περιμένει να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη. Όλοι εύχονται οι τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα να μη σημάνουν το τέλος της ιδιοκτησίας στη χώρα μας, όπου ήδη η μεταβίβαση ενός σπιτιού από τον γονιό στο παιδί του, ακούγεται σαν απειλή!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου