Γιώργος Λαμπράκης : Εφτασε η ώρα της Δικαιοσύνης…

γιώργος-λαμπράκης-εφτασε-η-ώρα-της-δικ-36024

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης βρίσκονται εδώ και καιρό μια σειρά από καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις απασχολούν εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια την τοπική κοινή γνώμη και έχουν προκαλέσει μεγάλη εντύπωση, αναφορές για υπέρογκες δαπάνες και πλασματικούς προϋπολογισμούς, τη στιγμή που η επιχείρηση ύδρευσης κατέφευγε σε δανεισμό εκατομμυρίων, ώστε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Οι καταγγελίες έγιναν από τον πρώην Αντιδήμαρχο Γιάννη Στάμο που βρέθηκε στο στόχαστρο διευθυντικών στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΥΑΜΒ, οι οποίοι κινήθηκαν νομικά εναντίον του και κατέθεσαν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση. Όταν όμως ήρθε η ώρα να εκδικαστεί η υπόθεση, ο δικαστής εφαρμόζοντας το νόμο, ζήτησε να ολοκληρωθεί πρώτα η έρευνα επί των καταγγελιών και στη συνέχεια να αποφανθεί για τις κατηγορίες σε βάρος του κ. Στάμου.

Τα όσα κατήγγελλε ο πρώην Αντιδήμαρχος το καλοκαίρι του 2010 προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση, παρά το γεγονός ότι μόνο μια μερίδα των τοπικών ΜΜΕ ασχολήθηκε τότε με το θέμα και του έδωσε την απαραίτητη προβολή. Απίστευτες καταγγελίες για μισθώσεις εκσκαπτικών μηχανημάτων με όρους αδιαφανείς και ποσά που μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον υπέρογκα, είδαν το φως της δημοσιότητας. Παράλληλα, καταγγέλθηκε ότι αναλώσιμα υλικά που κοστίζουν στο εμπόριο λίγες 100άδες ευρώ, αγοράστηκαν από τη ΔΕΥΑΜΒ έναντι υπερπολλαπλάσιων ποσών. Αν προσθέσουμε και τις αναφορές σε πλασματικά ποσά στον προϋπολογισμό του 2006, που οδήγησαν σε δημοπράτηση έργων με χρήματα που δεν υπήρχαν και κατά συνέπεια σε αποφάσεις για υπέρογκο δανεισμό της επιχείρησης, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην υπηρεσία της οδού Κωνσταντά.

Το νοσηρό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια στη ΔΕΥΑΜΒ, έχει πλήξει δίχως αμφιβολία το κύρος της και έχει επηρεάσει την εικόνα μιας επιχείρησης, με μείζονα ρόλο στην εύθυμη λειτουργία ενός εκ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας. Μέχρι στιγμής, το σύνολο των καταγγελιών βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση και σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. Την ίδια στιγμή, παραμένουν οι σκιές πάνω από στελέχη της επιχείρησης που βρέθηκαν στο στόχαστρο των καταγγελιών και έχουν προσφύγει με τη σειρά τους στη Δικαιοσύνη.

Στο σημείο όπου βρίσκονται τα πράγματα από πλευράς δικαστικής διερεύνησης και με το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία για την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη πλήρους διερεύνησης των όσων έχουν καταγγελθεί. Οι πολίτες που δεινοπαθούν καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα και εξακολουθούν να επιβαρύνονται με υπέρογκα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, θεωρούν υπεύθυνους για την οικονομική πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ, τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι δεν έχουν πείσει την κοινή γνώμη ότι διαχειρίστηκαν με φειδώ και κοινωνική ευαισθησία τους πόρους παρελθόντων ετών, όταν δηλαδή «υπήρχαν χρήματα». Τώρα όμως οι κρουνοί της χρηματοδότησης έκλεισαν οριστικά. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αλόγιστες σπατάλες και για πιθανό φαγοπότι στην υγεία των κορόιδων. Φαίνεται πως έφτασε η ώρα της Δικαιοσύνης για όσους καταγγέλλονται ότι έκαναν πάρτι με τα λεφτά των πολιτών και το χειρότερο, ότι πίστευαν πως αυτό το φαγοπότι θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου