Γιώργος Λαμπράκης : Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καρατόμησης

γιώργος-λαμπράκης-το-χρονικό-μιας-προ-40450

Η απομάκρυνση Ζαχαρόπουλου από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου αποτελεί για πολλούς τον επίλογο στο πλέον ταραχώδες κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας του Αχιλλοπουλείου. Ήταν μια θητεία που κράτησε λιγότερο από δυόμισι χρόνια και χαρακτηρίστηκε από ομηρικές συγκρούσεις με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών, από αποκαλύψεις που προκάλεσαν εντύπωση και ορισμένες εξ αυτών απασχολούν πλέον και τη Δικαιοσύνη, καθώς και από μια εντυπωσιακή μεταστροφή των οικονομικών δεδομένων του Νοσοκομείου, που σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης τα οποία ουδείς έχει αμφισβητήσει με επίσημο τρόπο μέχρι στιγμής, έπαψε να είναι ελλειμματικό και απέκτησε πλεόνασμα αρκετών 100άδων χιλιάδων ευρώ.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα έγιναν δραματικές περικοπές ακόμη και σε στοιχειώδη αναλώσιμα υλικά, ενώ καθοριστικό ρόλο στην εξοικονόμηση χρημάτων διαδραμάτισαν, σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς, οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε κάθε περίπτωση η αποτίμηση της διοίκησης Ζαχαρόπουλου θα γίνει από τον ίδιο αλλά και από τους επικριτές του, που κίνησαν γη και ουρανό για να πετύχουν την καρατόμησή του. Εδώ και ένα χρόνο οι ομοσπονδίες νοσοκομειακών γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έχουν παρέμβει στο υπουργείο Υγείας για την απομάκρυνση του διοικητή του «Αχιλλοπουλείου», ενώ το τελευταίο διάστημα μπήκαν στο «παιχνίδι» και ορισμένοι τοπικοί βουλευτές, προδιαγράφοντας στην ουσία τη μοίρα του. Ποτέ στο παρελθόν τόσοι ετερόκλητοι δεν έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ενάντια σε ένα πρόσωπο που η αλήθεια είναι, έδωσε πολλές αφορμές για να βρεθεί στο στόχαστρο, κυρίως με τη συμπεριφορά του και την αντίληψή του περί μάνατζμεντ. Σήμερα που πέτυχαν την αποπομπή του, πρέπει να χαίρονται ή να προβληματίζονται για την τύχη του πολύπαθου Αχιλλοπουλείου;

Αν ισχύουν, έστω και στον ελάχιστο βαθμό, οι ισχυρισμοί τους περί αποδιοργάνωσης του Νοσοκομείου σε επίπεδο στελέχωσης και υλικοτεχνικής υποδομής, τότε ο αντικαταστάτης του κ. Ζαχαρόπουλου δεν θα χρειαστεί μόνο τα τυπικά προσόντα διοίκησης ενός δημόσιου φορέα, αλλά θα πρέπει να έχει ικανότητες θαυματοποιού!

Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανακοινώσει τάχιστα τον νέο Διοικητή που θα προκύψει, φανταζόμαστε, μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες και όχι μέσα από κομματικά μαγειρέματα για την τακτοποίηση ημετέρων.

Τα άμεσα ζητούμενα στο Νοσοκομείο είναι η εργασιακή ειρήνη και η λειτουργική ετοιμότητα με την κάλυψη των κενών σε προσωπικό και υλικά. Ο νέος Διοικητής θα πρέπει να λύσει αυτά τα ζητήματα σε συνεργασία με το υπουργείο, που εκτός από ανακοινώσεις καρατόμησης αναμένουμε να εκδώσει και αποφάσεις για τη στελέχωση των κλινικών του Αχιλλοπουλείου με γιατρούς και νοσηλευτές. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσει τις γνώσεις του για τον τρόπο διοίκησης δημόσιων νοσηλευτικών μονάδων (φανταζόμαστε ότι θα διαθέτει το απαραίτητο πτυχίο), προστατεύοντας το Νοσοκομείο από προμηθευτές, φαρμακευτικές εταιρίες και λοιπά αρπακτικά του δημόσιου συστήματος υγείας που αλώνιζαν τα προηγούμενα χρόνια. Θα πρέπει, τέλος, να παρουσιάσει τη σημερινή οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος με απλά και ειλικρινή στοιχεία έτσι ώστε να κατανοήσει και ο πλέον αδαής αν ο αποπεμφθείς Διοικητής πλήρωσε το τίμημα των επιλογών τους ή έπεσε θύμα συντεχνιών και μικροκομματικών συμφερόντων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου