Τα αθώα θύματα μιας αδιέξοδης κατάστασης

τα-αθώα-θύματα-μιας-αδιέξοδης-κατάστα-46233

Ενα σκηνικό διάλυσης και αποσύνθεσης περιγράφουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, αναφερόμενοι στη λειτουργία των κλινικών και των τμημάτων του «Αχιλλοπουλείου». Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησαν έκτακτη γενική συνέλευση με μεγάλη συμμετοχή και παρουσία αρκετών εκπροσώπων φορέων της πόλης. Τα πυρά τους συγκέντρωσε και πάλι, ο διοικητής του Νοσοκομείου που κατηγορείται για προσπάθεια διάλυσης του Ιδρύματος, βάσει των επιταγών της Τρόικας.

Δεν είναι η πρώτη φορά και από ό,τι φαίνεται εν θα είναι και η τελευταία, που συγκρούονται η διοίκηση με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Νοσοκομείου. Εδώ και αρκετούς μήνες υφίσταται μια απίστευτη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών. Σε κάθε ευκαιρία, δεν λείπουν οι κατηγορίες και οι καταγγελίες εκατέρωθεν, τη στιγμή που το σύστημα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, καταρρέει.

Καθημερινά, δημοσιοποιούνται απίστευτες ιστορίες σε νοσοκομεία, με θύματα απλούς πολίτες, που μέσα στη γενικότερη ένδεια τους καταφεύγουν στο ΕΣΥ, αναζητώντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και αρκετές φορές μπλέκουν σε δυσάρεστες περιπέτειες.

Στο Βόλο, το «Αχιλλοπούλειο» που καλύπτει πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρνητικής επικαιρότητας εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με τον διοικητή να καταγγέλλει παραβατικές συμπεριφορές από πλευράς προσωπικού, και τους γιατρούς με τους νοσηλευτές, να τον κατηγορούν για αυταρχική συμπεριφορά, πρωτοφανείς περικοπές ακόμη και σε άκρως απαραίτητα αναλώσιμα υλικά, και το πιο σημαντικό, για αδιαφορία στην κάλυψη των σοβαρών κενών που υπάρχουν, κυρίως σε ιατρικό προσωπικό.

Κατά το σύλλογο των νοσοκομειακών γιατρών, μέσα σε λίγους μήνες έχουν απογυμνωθεί τουλάχιστον πέντε κλινικές ενώ οι παραιτήσεις έμπειρων συναδέλφων τους πέφτουν βροχή. Αιτία όλων των δεινών του νοσοκομείου, είναι σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, ο διοικητής που αντιτάσσει νοικοκύρεμα των οικονομικών, περιστολή δαπανών, εκμηδενισμό ελλειμμάτων και κάθαρση σε ζητήματα παραβατικών συμπεριφορών.

Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι αναφερόμαστε σε πραγματικό άντρο διαφθοράς και ασυδοσίας, ωστόσο πρόκειται για ένα δημόσιο νοσοκομείο που καθυστέρησε να ολοκληρωθεί πάνω από μια 10ετία, ταλαιπωρώντας χιλιάδες ασθενείς. Πρόκειται για ένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο ελπίζουν να βρουν ποιοτικές παροχές υπηρεσίες υγείας, οι κάτοικοι ενός ολόκληρου νομού. Αναφερόμαστε σε έναν φορέα που κοστίζει κάθε χρόνο, αρκετά εκατομμύρια στους φορολογούμενους. Δυστυχώς όμως έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης και καθημερινά πληγώνεται από τους ίδιους τους λειτουργούς του.

Κανείς δεν διαφωνεί ότι υπάρχουν προβλήματα και μάλιστα σοβαρά, στη διοίκηση ενός νοσοκομείου ιδιαίτερα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης και δραματικών περικοπών. Ωστόσο ο απλός πολίτης δεν προσδοκά απλώς, αλλά έχει την απαίτηση για την παροχή σωστών ιατρικών υπηρεσιών.
Με όσα συμβαίνουν στο «Αχιλλοπούλειο» τους τελευταίους μήνες, έχουμε την αίσθηση ότι καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν σκέφτεται τις συνέπειες αυτής της αντιπαράθεσης, στην κοινωνία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αφενός αυτή η κατάσταση δεν βγάζει πουθενά, αφετέρου δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές από μια τέτοια κόντρα. Μέχρι στιγμής πάντως υπάρχουν μόνο ηττημένοι και αυτοί είναι οι πολίτες!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου