Δυσπιστία λόγω ανικανότητας

δυσπιστία-λόγω-ανικανότητας-47402

Του Γιώργου Λαμπράκη

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες εβδομάδες από την ημέρα που προέκυψε το σοβαρό πρόβλημα με την υδροδότηση του Στεφανοβικείου, όταν εντοπίστηκαν στο πόσιμο νερό μεγάλες υπερβάσεις σε δείκτες όπως το χρώμιο και το αρσενικό. Η Δημοτική Αρχή συνέστησε αμέσως στους κατοίκους της περιοχής να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου και παράλληλα ξεκίνησε τις προσπάθειες για να εξευρεθεί μόνιμη και πρωτίστως ασφαλής λύση.

Ακολούθησε μια ατέρμονη ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στη Δήμαρχο του Δήμου Ρήγα Φεραίου και τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τις δύο πλευρές να αλληλοκαταγγέλλονται για το ποιος φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι ένα ολόκληρο χωριό με δύο χιλιάδες ψυχές είτε αγοράζει εμφιαλωμένο νερό σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, είτε μεταφέρει νερό από γειτονικές περιοχές.

Τον τελευταίο χρόνο, που σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή δόθηκε λύση έστω και προσωρινά στο πρόβλημα υδροδότησης του Στεφανοβικείου, γίνονται συνεχείς μετρήσεις στο δίκτυο και τα στοιχεία δημοσιοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να ενημερώνεται ο κόσμος. Παρά τις ανακοινώσεις και τις δεσμεύσεις των υπευθύνων της τοπικής επιχείρησης ύδρευσης ότι το νερό είναι κατάλληλο προς πόση, οι κάτοικοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους και συνεχίζουν να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό.

Σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα, αν χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου μια φορά, τότε πολύ δύσκολα μπορεί να αναστραφεί το κλίμα. Μπορεί η Δημοτική Αρχή να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους συχνά και στη συνέχεια να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα, ωστόσο ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι του Στεφανοβικείου που χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου. Η κατάσταση επιβαρύνεται περαιτέρω από κόντρες, διαξιφισμούς και καταγγελίες μεταξύ των τοπικών δημοτικών παραγόντων. Οι μεν υποστηρίζουν ότι παρέλαβαν ένα τεράστιο πρόβλημα, κατηγορώντας τους προκατόχους τους ότι αδιαφόρησαν για την επίλυσή του, και οι δε επικρίνουν τους διοικούντες για ανικανότητα και υποκρισία. Βέβαια, μεγάλος χαμένος από αυτή την κόντρα είναι ο απλός κόσμος που δεν καταλαβαίνει τη σκοπιμότητα των όποιων πολιτικών παιχνιδιών και δεν ενδιαφέρεται σε τελική ανάλυση για τις κοκορομαχίες τους με φόντο ένα ζήτημα μείζονος σημασίας. Τις τελευταίες ημέρες η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία οι διαδικασίες κατασκευής του αγωγού που θα φέρει νερό στο χωριό από γεώτρηση που είναι κατάλληλη. Αυτές οι ανακοινώσεις αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη και σκεπτικισμό από την αντιπολίτευση του Δήμου Ρήγα Φεραίου που δεν θεωρεί ότι έχουν διασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Οι κάτοικοι παρακολουθούν τις εξελίξεις ανήμποροι να παρέμβουν και να τις επηρεάσουν, ωστόσο είναι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες αυτής της κατάστασης. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για τη Δημοτική Αρχή να διαψεύσει όσους την επικρίνουν και να κερδίσει και πάλι τη χαμένη εμπιστοσύνη των κατοίκων της περιοχής, εξασφαλίζοντάς τους καλής ποιότητας πόσιμο νερό, έστω και μετά από δύο χρόνια. Κανείς δεν αμφισβητεί τις προθέσεις των διοικούντων, διαχρονικά. Η ικανότητά τους να δώσουν ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας έχει τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου