ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Λαμπράκης : Αλλαγές ουσίας ή επικοινωνιακού χαρακτήρα;

γιώργος-λαμπράκης-αλλαγές-ουσίας-ή-επ-57913
Του Γιώργου Λαμπράκη

Σε αλλαγές που στοχεύουν αφενός στην καλύτερη λειτουργία του Δήμου και αφετέρου στη βελτίωση της σημερινής εικόνας της Δημοτικής Αρχής προχώρησε ο Πάνος Σκοτινιώτης. Με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς ανακοίνωσε τις αποφάσεις του για το σχήμα των Αντιδημάρχων που πρέπει να οδηγήσουν το οικονομικά αποστεωμένο «καράβι» του Δήμου σε ασφαλή ύδατα, μέχρι το τέλος της θητείας της Δημοτικής Αρχής, το καλοκαίρι του 2014.

Η απόφαση του Δημάρχου να αναθέσει στη μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχο Οικονομικών την ευαίσθητη και με πολλές απαιτήσεις Υπηρεσία Καθαριότητας, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι το βάρος πρέπει να δοθεί πλέον στα θέματα της καθημερινότητας και ο πιο σημαντικός τομέας είναι αυτός της καθαριότητας, όπου τους τελευταίους μήνες υπήρξαν πολλά προβλήματα. Τα παράπονα των πολιτών ήταν αναρίθμητα, ενώ και η κριτική των ΜΜΕ στον Χαράλαμπο Τσαμπάζη ήταν σκληρή και συνεχής. Η συγκεκριμένη αλλαγή έμοιαζε λοιπόν προδιαγεγραμμένη, ωστόσο αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν η επιλογή του προσώπου καθώς για πρώτη φορά τοποθετείται στην συγκεκριμένη αντιδημαρχία γυναίκα. Επιπρόσθετα, η κ. Οικονόμου που για δύο χρόνια πάλεψε με τα αδυσώπητα νούμερα των οικονομικών εκκρεμοτήτων του Δήμου, βρίσκεται αντιμέτωπη τώρα με μια νέα πρόκληση.

Η εικόνα της πόλης σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο και για την παρούσα Δημοτική Αρχή, που εκτός των άλλων, καλείται να αντιμετωπίσει μια έτσι κι αλλιώς δύσκολη κατάσταση, με τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και με τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης να περικόπτονται καθημερινά.

Την ίδια στιγμή ένα έμπειρο στέλεχος με επιτυχή παρουσία στην πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μετακινείται από ένα αντικείμενο που γνωρίζει πολύ καλά στην νέα αντιδημαρχία της ενιαίας πλέον Δημοτικής Ενότητας Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αισωνίας και μάλιστα χωρίς τα νέα του καθήκοντα να είναι αμειβόμενα.

Στο σχήμα των Αντιδημάρχων επιστρέφει ο Ηλίας Ξηρακιάς που απομακρύνθηκε κακήν κακώς από τη θέση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών πριν από περίπου δύο χρόνια, πληρώνοντας τη διαρροή για τις σχεδιαζόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην υπό διαμόρφωση πλατεία Ευαγγελιστρίας. Ηχηρή η επιστροφή του κ. Ξηρακιά καθώς αναλαμβάνει τα ηνία της νεοσύστατης αντιδημαρχίας Οικονομικών σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τα οικονομικά των δήμων. Με ορατό τον κίνδυνο νέων περικοπών και με ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής αυξήσεων στα δημοτικά τέλη του 2013, ο νέος Αντιδήμαρχος πρέπει να επιστρατεύσει όχι μόνο τις ικανότητες αλλά και τη φαντασία του για να βγει η πλέον δύσκολη, ίσως, χρονιά στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το σχήμα των Αντιδημάρχων μεγαλώνει, λόγω της δημιουργίας της αντιδημαρχίας Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Δια Βίου Μάθησης, υπό τον Δημήτρη Δερβένη.

Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου διοικητικού σχήματος του Δήμου. Άλλωστε τα προβλήματα, οι αρρυθμίες και τα παρατράγουδα δεν έλειψαν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ωστόσο δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για ενδοπαραταξιακές αντιπαραθέσεις και συντροφικά μαχαιρώματα. Η πόλη πρέπει να πάει μπροστά και να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις μιας πραγματικά δύσκολης περιόδου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου