ΤΟΠΙΚΑ

Ο φόβος των «δεύτερων» σκέψεων…

ο-φόβος-των-δεύτερων-σκέψεων-74261
Του Γιώργου Λαμπράκη

Με επιφυλακτικότητα, δυσπιστία και αρνητισμό αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες του Βόλου το σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία της εμπορικής αγοράς έως και επτά Κυριακές το χρόνο. Η αρχή θα γίνει σύμφωνα τουλάχιστον με όλες τις ενδείξεις, από τις δύο Κυριακές πριν τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ στις προθέσεις του υπουργείου είναι να λειτουργήσουν τα καταστήματα άλλες πέντε Κυριακές, πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα και στις τέσσερις περιόδους εκπτώσεων και προσφορών που θα καθιερωθούν στο εξής.

Φαινομενικά, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός μπορεί να θεωρηθεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς έρχεται σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης για τους εμπόρους, που βλέπουν τον τζίρο των επιχειρήσεών τους να κατακρημνίζεται τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια. Αρχικά, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου αποδέχθηκαν την πρόταση για λειτουργία των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή, τη φετινή εορταστική περίοδο. Για ποιο λόγο άλλωστε να αρνηθούν; Τι περισσότερο έχουν να χάσουν από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις τους βουλιάζουν και οι ταμειακές τους μηχανές έχουν «αραχνιάσει»;

Άλλωστε η λειτουργία της αγοράς μια επιπλέον Κυριακή θα διευκόλυνε τους καταναλωτές για να κάνουν τις όποιες αγορές τους. Ωστόσο, ενώ υπήρξε συμφωνία για τις δύο Κυριακές, πληροφορούνται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αποφασισμένο να επιτρέψει τη λειτουργία της εμπορικής αγοράς έως και επτά Κυριακές το χρόνο, χωρίς όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, να προηγηθεί ο παραμικρός διάλογος και χωρίς να κατατεθούν και οι δικές τους προτάσεις.

«Δεν είναι δυνατόν», υποστηρίζουν, «να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς που ισχύει εδώ και δεκαετίες, μέσα από αιφνιδιαστικές κινήσεις και μονομερείς αποφάσεις». Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι οι έμποροι αντιδρούν σε αποφάσεις που μπορούν να τονώσουν την αγορά και να εξυπηρετήσουν περισσότερο, τις ανάγκες των καταναλωτών, ενώ μπορούν έτσι να δημιουργηθούν και αρκετές νέες θέσεις εργασίας. Προσέξτε όμως τον αντίλογο. Οι καταστηματάρχες θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κρατούν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους επτά ημέρες την εβδομάδα και να επιβαρύνονται με περισσότερα λειτουργικά έξοδα και μισθολογικά βάρη, από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς δεν πατάει άνθρωπος στην εμπορική αγορά. Ας ληφθούν πρώτα ουσιαστικές αποφάσεις για την τόνωσή της, ας ανοίξουν οι στρόφιγγες των τραπεζών για να χρηματοδοτήσουν τον ημιθανή κλάδο των εμπόρων και ας καλλιεργηθεί και πάλι, ένα υποτυπώδες έστω, συναίσθημα ασφάλειας στους καταναλωτές ότι δεν πρόκειται να πτωχεύσουμε και να βγούμε από το ευρώ και στη συνέχεια ας ληφθούν αποφάσεις για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Διότι περί αυτού πρόκειται, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου.

Μέσα από τη λειτουργία της αγοράς επτά Κυριακές το χρόνο, επιχειρείται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές από τη μία και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την άλλη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου