Ακόμη ένα ηχηρό «καμπανάκι» για την πραγματική οικονομία

ακόμη-ένα-ηχηρό-καμπανάκι-για-την-πρ-732929

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από τη νέα έρευνα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας επιβεβαιώνουν πόσο μακρύς είναι ακόμη ο δρόμος για την επιστροφή της πραγματικής οικονομίας στην κανονικότητα. Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης η λεγόμενη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας παραμένει τσακισμένη από τους φόρους και την έλλειψη ρευστότητας. Η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές και φορολογικές της υποχρεώσεις, ενώ τα εφιαλτικά ποσοστά της ανεργίας των νέων καταρρίπτουν τις πανηγυρικές κυβερνητικές εκτιμήσεις για άμβλυνση του φαινομένου, εξαιτίας της συνολικής μείωσης του ποσοστού της ανεργίας στη χώρα τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Τα ελάχιστα θετικά συμπεράσματα της έρευνας που αφορούν στην τόνωση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και τα Χριστούγεννα, δεν αρκούν ώστε να αλλάξει η συνολική εικόνα της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, καθώς ο βραχνάς της φορολογίας παραμένει κυρίαρχο πρόβλημα των μικρομεσαίων, ενώ ζητήματα όπως ο ακατάσχετος επαγγελματικός τραπεζικός λογαριασμός καρκινοβατούν και κρατούν δέσμιες τις όποιες προσδοκίες ανάκαμψης.

Σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον ο μικρομεσαίος επαγγελματίας καλείται να επιβιώσει, διατηρώντας εν ζωή την επιχείρησή του χωρίς μάλιστα να κάνει απολύσεις ή να μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων που απασχολεί. Όσο και αν εκπλήσσει, τα μέλη της ΟΕΒΕΜ, που έλαβαν μέρος στην επίμαχη έρευνα, απάντησαν πως ούτε έκαναν, ούτε σκοπεύουν να κάνουν απολύσεις. Ταυτόχρονα όμως δεν σκοπεύουν να προσλάβουν προσωπικό από τη στιγμή που η οικονομική τους κατάσταση παραμένει οριακή.

Μέσα από ανάλογες προσπάθειες που έχουν και τον χαρακτήρα κραυγής αγωνίας, οι επαγγελματοβιοτέχνες επιχειρούν να κινητοποιήσουν τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα μήπως και βγουν από την ψευδαίσθηση της εξόδου από τα μνημόνια και της σταδιακής επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της φετινής ΔΕΘ κρίνονται σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά η μικρομεσαία επιχείρηση. Με τις τράπεζες να κρατούν ερμητικά κλειστή τη στρόφιγγα της δανειοδότησης, ενώ ταυτόχρονα να κυνηγούν ανελέητα τους επαγγελματίες που αδυνατούν για αντικειμενικούς λόγους να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, τα όρια αντοχής των επαγγελματοβιοτεχνών εξαντλούνται.

Την ίδια στιγμή η άγρια φορολόγηση και οι ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές που έχουν επιβληθεί στον κλάδο δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που εκτός των άλλων βρίσκονται εν αναμονή της ψήφισης των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Τα όσα υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν ακόμη νομοθετηθεί, έτσι ώστε να προκύψει μια μικρή έστω χαραμάδα αισιοδοξίας για την πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα νοσηρό κλίμα παλαιοκομματικής εσωστρέφειας, που το ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών μεταξύ των ετερόκλητων τάσεων οι οποίες συγκροτούν το παρόν κυβερνητικό σχήμα, υπερτερεί της ανάγκης να τονωθεί η αγορά με ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου