Ενα αγαθό πρώτης ανάγκης που έγινε είδος πολυτελείας

ενα-αγαθό-πρώτης-ανάγκης-που-έγινε-είδ-734269

Η κυβέρνηση όχι μόνο αδιαφόρησε για τη μείωση του ΕΦΚ, αλλά εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το επίδομα θέρμανσης

Το Υπουργείο Οικονομικών αγνόησε και φέτος τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών για την ανάγκη μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και κατά συνέπεια τη δυσχερή οικονομική θέση των περισσοτέρων καταναλωτών που πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να προμηθευτούν τις απαιτούμενες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης. Από χθες που άρχισε η διάθεσή του οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι άνοδος των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, αλλά κυρίως οι εξωφρενικοί φόροι που επιβάλλει το Κράτος στα καύσιμα έτσι ώστε να εισπράττει κάθε χρόνο σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τα νοικοκυριά που θέλουν να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα χωρίς να χρειαστεί να επιλέξουν ανάμεσα στη θέρμανση και την κάλυψη άλλων βασικών αναγκών.

Η κυβέρνηση όχι μόνο αδιαφόρησε για την πρόταση των πρατηριούχων αναφορικά στη μείωση του ΕΦΚ, που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της τελικής τιμής πώλησης των καυσίμων, αλλά εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της σε ό,τι έχει σχέση με το περίφημο επίδομα θέρμανσης. Το κουτσουρεμένο κονδύλι των 15 εκατομμυρίων ευρώ που θα διανεμηθεί και φέτος στους δικαιούχους αντιστοιχεί σε 12,5 λεπτά το λίτρο. Δηλαδή αν κάποιος αγοράσει 500 λίτρα πετρελαίου, τα οποία θα κοστίσουν 590 ευρώ, θα γλιτώσει περίπου 60 ευρώ που θα του καταβληθούν είτε τον Ιανουάριο, είτε τον Ιούνιο του 2019(!).

Τώρα αν αυτός ο καταναλωτής ζει σε κάποιο χωριό, όπου οι θερμοκρασίες δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες στα πεδινά, τότε πρέπει να αναζητήσει άλλες λύσεις έτσι ώστε να μην παγώσει. Αυτές τις λύσεις θα τις αναζητήσουν και τον φετινό χειμώνα και οι κάτοικοι των αστικών κέντρων όπως ο Βόλος. Ετσι μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα θα έχει μετατραπεί η ατμόσφαιρα σε θάλαμο αεριών. Από το σούρουπο μέχρι τα ξημερώματα τα αιωρούμενα σωματίδια θα κάνουν πάρτι και η δημόσια υγεία θα τεθεί σε κίνδυνο για ακόμη έναν χειμώνα.

Ο φετινός θα είναι ο έκτος χειμώνας της οικονομικής κρίσης που η αέρια ρύπανση θα χτυπήσει ξανά «κόκκινο». Οι συνάνθρωποί μας με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, καθώς επίσης και τα μικρά παιδιά θα υποστούν και πάλι τις οδυνηρές συνέπειες μιας εγκληματικής τακτικής που βάζει τα κρατικά έσοδα πάνω από την υγεία των ανθρώπων. Οι γιατροί και φέτος θα επανέλθουν στο συγκεκριμένο θέμα με συμβουλές προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή οι σόμπες και τα τζάκια θα πνίγουν την ατμόσφαιρα επειδή μια χούφτα πολιτικών αμοραλιστών δεν έχει το θάρρος να πράξει το αυτονόητο και να αντιμετωπίσει στη ρίζα του το πρόβλημα. Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που καμαρώνουν ότι έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και αποκατέστησαν την οικονομική της αυτοτέλεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου