Ιστορίες ζωής…

ιστορίες-ζωής-735791

Σήμερα όλες λάμπουν από ευτυχία και ατενίζουν το αύριο με διαφορετική ματιά, καθώς όπως εκμυστηρεύτηκαν στο κοινό μια τόσο μεγάλη περιπέτεια σε κάνει να αναθεωρείς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις τη ζωή και τα προβλήματα που αυτή σου φέρνει καθημερινά στον δρόμο.

Η πρόληψη στην περίπτωση των σοβαρών νοσημάτων σώζει κυριολεκτικά ζωές, ωστόσο δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα στην προσπάθεια να έχει αίσια έκβαση η μάχη για τη ζωή. Μια μάχη σαν αυτή που έδωσαν και κέρδισαν οι γυναίκες, οι οποίες συγκλόνισαν χθες με τις προσωπικές τους μαρτυρίες στη σπουδαία εκδήλωση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας, στην αίθουσα διαλέξεων του Νοσοκομείου Βόλου. Από τη στιγμή που διαγνώστηκαν με καρκίνο ξεκίνησε για τις ίδιες και τις οικογένειές τους ένας πραγματικός «Γολγοθάς», καθώς η ψυχοφθόρος διαδικασία των εξετάσεων και η επίπονη διαδικασία των χημειοθεραπειών έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τόσο των καρκινοπαθών, όσο και των οικείων τους.

Αυτός ο «Γολγοθάς» πολλές φορές έγινε τόσο ανηφορικός ώστε αυτοί που τον πορεύτηκαν άγγιξαν τα όρια των αντοχών τους και χρειάστηκε να εξαντλήσουν τα ψυχικά τους αποθέματα, έτσι ώστε να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Μπορεί οι γυναίκες που μίλησαν με θάρρος χθες στην εκδήλωση στο Νοσοκομείο του Βόλου να αξιοποίησαν το πολύτιμο «όπλο» της πρόληψης στη μάχη κατά του καρκίνου, ωστόσο η δική τους ψυχική δύναμη, καθώς και η στήριξη που τους παρείχε το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση της μάχης που έδωσαν για χρόνια.

Σήμερα όλες λάμπουν από ευτυχία και ατενίζουν το αύριο με διαφορετική ματιά, καθώς όπως εκμυστηρεύτηκαν στο κοινό μια τόσο μεγάλη περιπέτεια σε κάνει να αναθεωρείς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις τη ζωή και τα προβλήματα που αυτή σου φέρνει καθημερινά στον δρόμο. Πλέον οι καθημερινές δυσκολίες στη δουλειά, στο σπίτι, στις κοινωνικές συναναστροφές έχουν πολλή μικρότερη έως απειροελάχιστη σημασία, όταν έχεις κερδίσει τη μάχη για την ίδια σου την ύπαρξη. Χρειάζονται πράγματι μεγάλο θάρρος και ανεξάντλητα ψυχικά αποθέματα για να κερδηθεί η μάχη με την επάρατη νόσο.

Η κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου Βόλου έδειξε πόσο μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η μάστιγα του καρκίνου, πόσο μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας αφορά και πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει όχι μόνο για ενημέρωση, αλλά κυρίως για επικοινωνία. Πόσο μεγάλη ανάγκη έχουν οι καρκινοπαθείς να επικοινωνήσουν το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν, έτσι ώστε μέσα από την εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους να αντλήσουν δύναμη για τον «Γολγοθά» που ανεβαίνουν.

Η χθεσινή εκδήλωση έδειξε όμως και κάτι ακόμη. Οι συνάνθρωποί μας που έχουν χτυπηθεί από την επάρατη νόσο δεν είναι μόνοι τους. Έστω με αργούς ρυθμούς σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναπτύσσεται και στη χώρα μας ένας μηχανισμός ψυχολογικής υποστήριξης που είναι σε θέση να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή του διπλανού μας. Στη θέση του μπορεί να βρεθούμε αύριο εμείς. Ο καρκίνος δεν κάνει ούτε κοινωνικές, ούτε οικονομικές διακρίσεις. Ο τρόπος που τον αντιμετώπισαν οι πρωταγωνιστές της χθεσινής εκδήλωσης ας γίνει φωτεινό παράδειγμα. Ετσι η ζωή θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου