ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Απογοήτευση

απογοήτευση-741728

Κατά 50%, σε σχέση με πέρυσι, έχει μειωθεί το 2018 ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων από δωρεές οργάνων στη χώρα μας. Από τις περίπου 80 μεταμοσχεύσεις που έγιναν το 2017, φέτος έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής λιγότερες από τις μισές. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει το μέγεθος το προβλήματος στον ευαίσθητο τομέα της δωρεάς οργάνων, που το έλλειμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό της δωρεάς των ζωτικών οργάνων του 60χρονου Βολιώτη που έχασε τη μάχη με τον θάνατο μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, πρέπει να επισημανθεί ότι οι υγειονομικοί φορείς δεν ανταποκρίνονται στο έπακρο στον θεσμικό τους ρόλο, σε ό,τι αφορά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ενώ και η Εκκλησία μετά τον Μακαριστό Χριστόδουλο παραμένει στην ουσία απούσα από την προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου για τη σημασία της δωρεάς οργάνων. «Δώρο Θεού» τη χαρακτηρίζουν οι φορείς που εκπροσωπούν ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας που περιμένουν στη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων προκειμένου να λάβουν το πολυπόθητο μόσχευμα και να ξανακερδίσουν το δικαίωμα στην ελπίδα.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι εξ ημών δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτός ο χαρακτηρισμός έχει κυριολεκτική σημασία και εξακολουθούν να γυρνούν με τη στάση τους την πλάτη στον πάσχοντα συνάνθρωπο!

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου