Ομηροι της γραφειοκρατίας

ομηροι-της-γραφειοκρατίας-741737

Το νησί της Σκιάθου μετά το πέρασμα του κυκλώνα προσπαθεί να «επουλώσει τις πληγές του» και να επιστρέψει στην κανονικότητα, με τους ιδιοκτήτες κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων να καταγράφουν τις ζημιές από τα λασπόνερα και τους όγκους των νερών της βροχής. Πλέον ξεκινά η περίπλοκη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών και η ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία αποζημίωσης των πλημμυροπαθών, ενώ ο Δήμος και η Περιφέρεια καλούνται να συντονιστούν, έτσι ώστε να αποκτήσει το νησί ένα βασικό δίκτυο αντιπλημμυρικών έργων που θα αποτρέψει ανάλογα προβλήματα από ένα νέο χτύπημα του καιρού.

Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των έργων, υπάρχει έτοιμος προς υλοποίηση ένας σχεδιασμός, αρκεί το Υπουργείο Υποδομών να εγκρίνει το σχετικό κονδύλι και στη συνέχεια να δημοπρατηθούν οι απαιτούμενες τεχνικές παρεμβάσεις σε ρέματα και χειμάρρους. Σε ό,τι αφορά στο σκέλος της καταγραφής των ζημιών και της καταβολής των αποζημιώσεων, το γραφειοκρατικό δημόσιο εγγυάται για άλλη μια φορά ότι αφού ταλαιπωρηθούν απίστευτα για μήνες ίσως και για χρόνια οι πλημμυρόπληκτοι, στο τέλος θα λάβουν ένα μέρος των αποζημιώσεων που δικαιούνται.

Ίσως και να φτάσει τις 300 ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων και των σπιτιών στις περιοχές Τρούλου, Αγίας Παρασκευής και Κουκουναριών, όπου ο κυκλώνας «Ζορμπάς» χτύπησε με ιδιαίτερη μανία. Η ένταση των καιρικών φαινομένων, σε συνδυασμό με τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες και το μπάζωμα των ρεμάτων, προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στο συγκεκριμένο κομμάτι της Σκιάθου που τώρα αναμένει από τους αρμόδιους να πράξουν το αυτονόητο και να αποζημιώσουν στο ακέραιο τους πληγέντες, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Θυμίζουμε ότι στη γειτονική Σκόπελο που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα πριν από τρία χρόνια, οι πλημμυρόπληκτοι επαγγελματίες και ιδιώτες ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις. Στη δε Σούρπη πέρασαν εννέα ολόκληρα χρόνια προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για ένα μέρος των καταστροφών που υπέστησαν όταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν τη δική τους περιοχή το 2009!

Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν σε κάθε γωνιά της χώρας που χτυπήθηκε από τη μανία του καιρού. Παντού καταγράφονται ανάλογες ιστορίες ταλαιπωρίας εξαιτίας της αγιάτρευτης ελληνικής γραφειοκρατίας. Το ισχύον σύστημα πάσχει και όσο δεν αντιμετωπίζονται οι παθογένειές του με τη λήψη γενναίων πολιτικών αποφάσεων, έτσι ώστε να απλοποιηθούν διαδικασίες, οι οποίες θα έπρεπε να είναι σύντομες και αποτελεσματικές, τόσο θα παραμένουν όμηροι αυτού του γραφειοκρατικού λαβύρινθου συνάνθρωποί μας που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται στα λασπόνερα.

Κατά τα άλλα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών φρόντισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην πλημμυρόπληκτη Σκιάθο, την ώρα που οι καταστηματάρχες προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούσαν από τις περιουσίες τους. Αναμένουμε ανάλογη «πρεμούρα» και κατά τη διαδικασία αποζημίωσης των πλημμυροπαθών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου