Μαζί μέχρι το τέλος…

μαζί-μέχρι-το-τέλος-742978

Από την υλοποίηση των εξαγγελθέντων θα εξαρτηθεί αν η συγκυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει τη δημοσκοπική διαφορά της από τη ΝΔ ή αν θα διατηρηθεί αυτό το διψήφιο ποσοστό που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο σχεδόν χρόνο

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η παγιωμένη διψήφια διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις αναγκάζει τους κυβερνητικούς συνεταίρους να αφήσουν στην άκρη τις όποιες διαφορές τους στο θέμα του Μακεδονικού και να συμφωνήσουν για τη συνέχιση της κοινής τους πορείας, υπό το πρόσχημα της αδιατάρακτης διαδρομής της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Οι τελευταίοι μήνες των συγκυβερνώντων μέχρι την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών θα είναι ένας πραγματικός πολιτικός «Γολγοθάς», καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των αλλοπρόσαλλων επιλογών τους σε ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα, όπως επίσης και με τη γενικότερη κοινωνική δυσφορία από τις συνέπειες των σκληρών οικονομικών μέτρων, τα οποία εφαρμόστηκαν προκειμένου η Ελλάδα να βγει τα προγράμματα στήριξης και να δοκιμάσει να σταθεί στις διεθνείς αγορές με τις δικές της δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά στο Μακεδονικό η διαφαινόμενη επικράτηση της γραμμής υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο σημερινό δημοψήφισμα στα Σκόπια, θα μεταφέρει τους επόμενους μήνες το βάρος των δύσκολων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν στην ελληνική πλευρά. Εντός του Κοινοβουλίου θα κριθεί αν υπάρχει ή όχι η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κύρωση της επίμαχης συμφωνίας, με το 70% του ελληνικού λαού να εκφράζεται αρνητικά ως προς το περιεχόμενό της. Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα εξαρτηθεί η συνέχιση ή όχι της κυβερνητικής θητείας των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Στο οικονομικό επίπεδο, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ θα πρέπει να υλοποιηθούν, με πρώτο την αύξηση του κατώτατου μισθού και στη συνέχεια την υλοποίηση του σχεδιασμού για φοροελαφρύνσεις και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Από την υλοποίηση των εξαγγελθέντων θα εξαρτηθεί αν η συγκυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει τη δημοσκοπική διαφορά της από τη ΝΔ ή αν θα διατηρηθεί αυτό το διψήφιο ποσοστό που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο σχεδόν χρόνο.

Στην πρώτη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα ριχθεί στη μάχη των εκλογών με άλλον αέρα και οι ΑΝΕΛ θα παλέψουν για την κοινοβουλευτική τους επιβίωση. Στη δεύτερη περίπτωση η εκλογική διαδικασία θα έχει καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα και το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί μόνο στο αν η ΝΔ θα πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να διατηρήσει ένα εκλογικό ποσοστό που θα του δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία στις μεθεπόμενες εκλογές, ενώ οι ΑΝΕΛ θα απορροφηθούν κατά πάσα πιθανότητα από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι και αλλιώς δεν θα υπάρχει λόγος για την ύπαρξή τους. Ο ρόλος τους στην παραμονή της νυν κυβέρνησης στην εξουσία κατά την πλέον δύσκολη μνημονιακή περίοδο και στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για το Μακεδονικό θα έχει εκπληρωθεί.

Μέχρι να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν συμφωνήσει να πορευτούν μαζί, όπως έπραξαν από το 2015 μέχρι σήμερα. Το αγιάτρευτο πάθος τους για την εξουσία και η πολιτική ματαιοδοξία που τους διακρίνουν, θα κάνουν ακόμη πιο ισχυρή τη συμφωνία που ανανεώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πιο πιθανό είναι αυτή η συμφωνία να σφραγίσει και την πολιτική τους μοίρα, ωστόσο το μόνο που σκέφτονται αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθούν στις καρέκλες τους έστω για λίγους μήνες ακόμη και στη συνέχεια θα αξιολογήσουν τα δεδομένα ανάλογα με τις εξελίξεις.

Έχουν εξάλλου να τακτοποιήσουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες. Οι ημέτεροι στους οποίους έχουν υποσχεθεί θεσούλες μετακλητών και όχι μόνο, με πλουσιοπάροχες αμοιβές, περιμένουν στη σειρά. Ο κομματικός στρατός που ήδη έχει δημιουργηθεί θα διασφαλίσει στον ΣΥΡΙΖΑ (και στους ΑΝΕΛ που πιθανότατα θα απορροφηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ), ένα αξιοπρεπές εκλογικό ποσοστό, ενώ ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα λειτουργήσει σαν Δούρειος Ίππος για την επάνοδο στην εξουσία. Έχουν λοιπόν μπροστά τους οι κυβερνητικοί συνεταίροι πολλή δουλειά και μικρό χρονικό διάστημα για να την ολοκληρώσουν.

Τα δε εμπόδια που σίγουρα θα βρεθούν μπροστά τους εξαιτίας των ΜΜΕ τα οποία είναι απέναντι στη συγκυβέρνηση θα αντιμετωπιστούν είτε με τον πόλεμο λάσπης που θα εξαπολύσουν τα κυβερνητικά «τρολς», είτε με μηνύσεις και αγωγές κατά δημοσιογράφων, μερικοί από τους οποίους ήδη πέρασαν κάποια βράδια στα κρατητήρια. Άλλωστε οι δύο κυβερνητικοί εταίροι μαζί είπαν τόσα χρόνια ψέματα, μαζί υπέγραψαν μνημόνια, μαζί επέβαλαν την πιο σκληρή λιτότητα, μαζί μεθόδευσαν το Μακεδονικό, μαζί θα πορευτούν και στα τελευταία μέτρα της κυβερνητικής τους διαδρομής, που θα είναι και τα πιο κατηφορικά, αν τελικά επιλεγεί ως κυβερνητική γραμμή η φίμωση των δημοσιογράφων που ενοχλούν, γιατί κάνουν τη δουλειά τους ελέγχοντας την εξουσία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου