Ελαιοπαραγωγοί σε απόγνωση

ελαιοπαραγωγοί-σε-απόγνωση-743822

Του Γιώργου Λαμπράκη

Αντιμέτωποι με τα φάσμα της οικονομικής καταστροφής βρίσκονται εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί στο κεντρικό και το νότιο Πήλιο. Η φετινή σοδειά σχεδόν αφανίστηκε από τον δάκο, τους μύκητες και τους έντονους ανέμους των τελευταίων ημερών. Οι κόποι μιας χρονιάς πήγαν χαμένοι για τους αγρότες, που ζουν από τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς. Ο ελαιόκαρπος έχει υποβαθμιστεί σε τεράστιο βαθμό και η μόνη λύση για τους πληγέντες παραγωγούς πλέον είναι ο ΕΛΓΑ.

Δυστυχώς όμως, το στρεβλό καθεστώς που τον διέπει, δεν προβλέπει την αποζημίωση ζημιών από ασθένειες, όπως ο δάκος, αλλά μόνο από φυσικά φαινόμενα. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, μιλάμε για ολική καταστροφή, η οποία προκλήθηκε από συνδυασμό ασθενειών και καιρικών συνθηκών. Κατά συνέπεια, πώς θα γίνει ο διαχωρισμός και με ποια κριτήρια θα αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες;

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Από το καλοκαίρι είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις οδυνηρές επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή από το πρόβλημα του δάκου. Παρά τα αλλεπάλληλα προγράμματα δακοκτονίας που υλοποίησε η τοπική διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, η φετινή παραγωγή σχεδόν έχει αφανιστεί, γεγονός που προξενεί ερωτηματικά για την αποδοτικότητα των εν λόγω προγραμμάτων.

Ηταν τόσο ευνοϊκές για την ανάπτυξη του δάκου οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του περσινού ήπιου χειμώνα και στο διάστημα της άνοιξης όπου είχαμε έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις ώστε να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα η συγκεκριμένη ασθένεια, ή μήπως άργησε να ξεκινήσει το πρόγραμμα της δακοκτονίας, όπως καταγγέλλουν αρκετοί αγρότες της περιοχής;

Οποιος και αν είναι ο λόγος για τη δραματική κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν τώρα οι ελαιοπαραγωγοί το μόνο που έχει σημασία είναι να βρεθεί λύση στο θέμα των αποζημιώσεων τους. Οι τοπικοί βουλευτές καλούνται ν παρέμβουν και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου να ασκήσουν πιέσεις στα αρμόδια όργανα, έτσι ώστε να λάβει τέλος ο παραλογισμός με τον διαχωρισμό στη χορήγηση αποζημιώσεων στις αγροτικές καλλιέργειες. Άλλωστε η ίδια η διοίκηση του ΕΛΓΑ είχε δεσμευτεί πριν από δύο περίπου χρόνια σε ευρεία σύσκεψη στην Αργαλαστή, ότι το συγκεκριμένο θέμα επρόκειτο να επιλυθεί.

Αν η έκκληση του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων δεν τύχει της ανάλογης ανταπόκρισης από τα αρμόδια όργανα, τότε η φετινή χρονιά θα είναι καταστροφική όχι μόνο για τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, αλλά και για την ίδια τη συνεταιριστική οργάνωση που δραστηριοποιείται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον τομέα της εμπορίας λαδιού και ελαιοκάρπου. Ενδεχόμενη οικονομική της κατάρρευση εξαιτίας της φετινής καταστροφής της ελαιοπαραγωγής θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή και όσοι αδρανήσουν παρά τις εκκλήσεις για βοήθεια θα πρέπει μετά να εξηγήσουν τα αίτια της ανεύθυνης στάσης τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου