Υπό καθεστώς ομηρίας

υπό-καθεστώς-ομηρίας-745755

Οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να ζουν με την αγωνία της περικοπής των αποδοχών τους, όπως και τα μέλη των οικογενειών τους που επιβιώνουν κάθε μήνα χάρις στη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς

Για το επόμενο τρίμηνο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά στην εφαρμογή ή όχι του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις. Μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβρη που θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τους δανειστές οι συνταξιούχοι θα παραμείνουν σε ένα άτυπο καθεστώς ομηρίας εισπράττοντας αντιφατικά μηνύματα από τους κυβερνώντες και τους τροϊκανούς. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 όπου θα αναφέρονται με σαφήνεια οι εκτιμήσεις για το πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει η οικονομία να επιτυγχάνει υψηλά πλεονάσματα και γι αυτό δεν είναι απαραίτητο να περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις εκτιμάται ότι θα επικυρωθεί από τον προϋπολογισμό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν πάντως ότι το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί, όπως άλλωστε αποφάσισε η παρούσα συγκυβέρνηση υπερψηφίζοντας στη Βουλή το νέο «ψαλίδι» στις αποδοχές των συνταξιούχων. Το βασικό επιχείρημα των δανειστών είναι πως τα νούμερα δεν βγαίνουν όπως τα έχει υπολογίσει η ελληνική κυβέρνηση και κατά συνέπεια οι συντάξεις πρέπει να περικοπούν.

Παράλληλα, αρχίζουν και εκφράζονται αντιρρήσεις από ευρωπαϊκές χώρες που βλέπουν ότι η Ελλάδα έναν μόλις μήνα μετά την έξοδο της από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης δεν θέλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Αυτές οι ενστάσεις θα τεθούν στο κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί οποιαδήποτε άλλη αποφαση πλην αυτής που θα αφορά στην αναστολή έστω υλοποίησης του μέτρου. Αν οι δανειστές δεν συναινέσουν τότε δύο ενδεχόμενα μπορούν να συμβούν. Είτε η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια και δεν θα εφαρμόσει το μέτρο που η ίδια ψήφισε, είτε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Αλλιώς τα δεδομένα για τα δύο κυβερνητικά κόμματα όταν θα στηθούν κάλπες θα έχουν προδιαγραφεί. Τα δημοκοπικά ποσοστά προκαλούν απογοήτευση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ότι αφορά στους ΑΝΕΛ ήδη αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις ο πολιτικός τους αφανισμός.

Κατά συνέπεια μια πιθανή ηρωική έξοδος υπό το πρόσχημα της άρνησης των δανειστών να αποδεχτούν τη μη εφαρμογή του μέτρου για μείωση των συντάξεων θα αποτελούσε την κατάλληλη αφορμή που αναζητά το πάρων κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο, το οποίο δημιούργησαν οι δικές του επιλογές.

Σε όλο αυτό το σκηνικό των πιέσεων, των διεργασιών και των ευαίσθητων πολιτικών ισορροπιών, ελάχιστοι σκέφτονται τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να ζουν με την αγωνία της περικοπής των αποδοχών τους, όπως και τα μέλη των οικογενειών τους που επιβιώνουν κάθε μήνα χάρις στη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς. Η δική τους αγωνία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα όταν συγκρίνεται με την αγωνία της πολιτικής επιβίωσης που διακατέχει τους κυβερνώντες. Αλλά ποιος νοιάζεται όταν τα παιχνίδια εξουσίας φέρνουν σε δεύτερη μοίρα τις ανθρώπινες ανάγκες;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου