Συντάξεις και Μακεδονικό προσδιορίζουν τις επόμενες εκλογές

συντάξεις-και-μακεδονικό-προσδιορίζ-747133

Μέχρι τον Νοέμβριο, όταν θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στο Eurogroup, η ελληνική διαπραγματευτική πλευρά θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να πείσει τους θεσμούς ότι δεν υπάρχει λόγος εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις

Η πολιτική πασαρέλα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε και οι πολίτες έβγαλαν τα συμπεράσματά τους για τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου ο τόπος να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την κανονικότητα μετά από οκτώ σκληρά χρόνια στερήσεων και θυσιών. Τα μέτρα που δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας τελούν υπό την αίρεση των δανειστών, οι οποίοι θα πρέπει να εγκρίνουν το πακέτο των εξαγγελθέντων οικονομικών ελαφρύνσεων, ενώ ό,τι υποσχέθηκε ο Κυριακός Μητσοτάκης τελεί υπό την αίρεση των ψηφοφόρων, οι οποίοι θα πρέπει να τον εμπιστευτούν και να του αναθέσουν τη διακυβέρνηση της χώρας όταν στηθούν οι κάλπες των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Οι ερχόμενες κάλπες θα στηθούν, όμως όχι όταν εκπνεύσει συνταγματικά η θητεία της παρούσας συγκυβέρνησης, αλλά όταν αυτό επιβληθεί από τις εξελίξεις σε δύο θέματα μείζονος σημασίας, τις περικοπές στις συντάξεις και το Μακεδονικό. Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, οι πρόσφατοι χειρισμοί της κυβέρνησης που χειραγώγησε το ΑΠΕ (με το τελευταίο να διοχετεύει εν γνώσει του στη δημοσιότητα μια ψευδή είδηση), με σκοπό την καλλιέργεια κλίματος και την άσκηση πίεσης στην πλευρά των δανειστών, κατέδειξαν πόσο πιεσμένο είναι το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να απαλλαγεί από την υλοποίηση ενός μέτρου, το οποίο θα αποτελέσει την εκλογική καταδίκη της συγκυβέρνησης, αν στο τέλος δεν αλλάξουν τα ισχύοντα.

Μέχρι τον Νοέμβριο, όταν θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στο Eurogroup, η ελληνική διαπραγματευτική πλευρά θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να πείσει τους θεσμούς ότι δεν υπάρχει λόγος εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, που θα σημάνει αυτόματα περικοπή τους σε ποσοστό 18%. Πιθανή επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου θα δώσει άλλον αέρα στον κομματικό και τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, έτσι ώστε να κερδηθεί κι άλλο χαμένο έδαφος με επιπλέον παροχές και φιλολαϊκά μέτρα, για να κλείσει η δημοσκοπική ψαλίδα με τη ΝΔ.

Αν δεν αποφέρουν καρπούς οι προσπάθειες των αρμόδιων υπουργών και δεν πειστούν οι δανειστές για την ανάγκη κατάργησης ή έστω αναστολής υλοποίησης του μέτρου, τότε οι εκλογές δεν θα αργήσουν, καθώς το παιχνίδι θα έχει χαθεί οριστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα επιδιώξει να στηθούν κάλπες με την ελπίδα ότι το εύρος της εκλογικής του ήττας θα δημιουργεί προοπτικές σύντομης επανόδου στην εξουσία, αφού το σύνολο των δυσμενών μέτρων που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση θα υλοποιηθεί από την επόμενη, ενώ μεσολαβεί και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο Μακεδονικό οι εξελίξεις θα διαμορφωθούν μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Εύκολα ή δύσκολα η συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί από τους γείτονές μας και στη συνέχεια η Ελληνική Βουλή θα κληθεί να την κυρώσει. Με τον συγκυβερνήτη να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξει το περιεχόμενό της και την αξιωματική αντιπολίτευση να διακηρύττει σε κάθε τόνο ότι θα ακυρωθεί η συμφωνία όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να περάσει από την εθνική αντιπροσωπεία η αποδοχή του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», που έτσι κι αλλιώς είναι καταδικασμένο στη συνείδηση της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας.

Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές θα διεξαχθούν πριν τον Μάιο, σε κλίμα εθνικής πόλωσης και ακραίας πολιτικής ρητορικής, ενώ αν οι εκλογές γίνουν λόγω του θέματος των μειώσεων στις συντάξεις, τα κόμματα εξουσίας θα κληθούν ίσως και πριν το τέλος του χρόνου να επικεντρώσουν στα θέματα της οικονομίας και των ευθυνών που βαρύνουν τους μεν και τους δε για τα δεινά της κοινωνίας μετά τον οκταετή μνημονιακό της «Γολγοθά». Μέχρι να στηθούν κάλπες ο ρόλος των πολιτών είναι εκ των πραγμάτων παθητικός. Όταν όμως αυτές στηθούν, ο λαός θα εκφραστεί ξεκάθαρα και στην καταμέτρηση των ψήφων θα φανεί αν τον έπεισαν οι υποσχέσεις για βελτίωση της καθημερινότητάς του ή οι χειρισμοί και η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε ένα από τα κορυφαία εθνικά μας θέματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου