Το καταστροφικό plan B για τις συντάξεις

το-καταστροφικό-plan-b-για-τις-συντάξεις-747843

Οι ελπίδες της κυβέρνησης για «ψαλίδισμα» της διαφοράς της από τη ΝΔ διαψεύστηκαν. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για παγίωση της διψήφιας διαφοράς μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, με την κοινή γνώμη να μη επηρεάζεται ούτε από τις εξαγγελίες για παροχές και φοροελαφρύνσεις, ούτε από τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τις περικοπές στις συντάξεις.

Σε αυτό ακριβώς το θέμα θα επικεντρώσει τη στρατηγική του το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να πετύχει την αναστολή ή την κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου. Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση υπάρχουν ελπίδες να μειωθεί η σημερινή διαφορά από τη ΝΔ και να διεξαχθούν οι ερχόμενες βουλευτικές εκλογές υπό διαφορετικές συνθήκες. Αλλιώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κάνει περίπατο σε ό,τι αφορά στην πρωτιά και θα φτάσει εύκολα ή δύσκολα στην αυτοδυναμία.

Τα μηνύματα που λαμβάνουν οι συγκυβερνώντες τις τελευταίες ημέρες αναφορικά στις προθέσεις των δανειστών για τις περικοπές των συντάξεων σε ποσοστό 18% κάθε άλλο παρά αισιοδοξία δημιουργούν. Ο ένας μετά τον άλλο οι εκπρόσωποι των δανειστών καλούν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υλοποιήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019 το ψηφισμένο μέτρο. Εντέχνως το κυβερνητικό επιτελείο καλλιεργεί προσδοκίες ότι στο τέλος δεν θα υλοποιηθεί. Η δε παράταση στη λήψη των οριστικών αποφάσεων για τον ερχόμενο Δεκέμβριο εντείνει την αγωνία των συνταξιούχων και αυξάνει το κλίμα αβεβαιότητας και σύγχυσης στην αγορά.

Επειδή λοιπόν συνειδητοποιούν στην κυβέρνηση ότι οι δανειστές δεν θα υποχωρήσουν, διαρρέεται τις τελευταίες ώρες το σενάριο της μονομερούς ενέργειας από την ελληνική πλευρά και της ευθείας σύγκρουσης με τους θεσμούς. Θυμίζουμε ότι όσες φορές η παρούσα κυβέρνηση επιχείρησε να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές στο τέλος «έφαγε τα μούτρα της». Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την επιστολή μεταμέλειας του υπουργού Οικονομικών προς τους τροϊκανούς όταν χορηγήθηκε η 13η σύνταξη το 2016, το καψόνι του περσινού καλοκαιριού όταν δεν εκταμιεύτηκε η τελευταία δόση του τρίτου μνημονίου επειδή παρατάθηκε το μέτρο για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό ή μήπως την αυτοκτονική διαπραγμάτευση Βαρουφάκη το 2015 που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και στην ουσιαστική χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας κυβέρνησης υπάρχουν άπειρα παραδείγματα λεονταρισμών και αντίστοιχος αριθμός σκληρών μαθημάτων που έδωσαν οι δανειστές στους Ελληνες συνομιλητές τους και κατά συνέπεια στους απλούς πολίτες. Ας είμαστε λοιπόν αυτή τη φορά ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί σε περίπτωση πιθανής μονομερούς ενέργειας στο θέμα των συντάξεων, μπορεί η κυβέρνηση να κερδίσει κάποιους πρόσκαιρους επικοινωνιακούς πόντους, ωστόσο οι συνέπειες για την οικονομία, η οποία δεν έχει πλέον ούτε την κάλυψη των δανεικών, ούτε έχει ανακτήσει τις δικές της αντοχές, μπορεί να είναι ολέθριες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου