Χαριστική βολή στα κινήματα κατά των πλειστηριασμών

χαριστική-βολή-στα-κινήματα-κατά-των-π-753287

Του Γιώργου Λαμπράκη

Με τη δοκιμασμένη συνταγή της σύνταξης δικογραφιών μετά από μαζικές κινητοποιήσεις, οι οποίες συνήθως ανατρέπουν την υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων, η εξουσία «παίζει τα ρέστα της» στο θέμα των πλειστηριασμών. Τη στιγμή που η συγκεκριμένη διαδικασία (η οποία πλέον γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο), κορυφώνεται και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος το έτους θα έχουν βγει στο «σφυρί» με συνοπτικές διαδικασίες χιλιάδες ακίνητα, οι εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων, καθώς και απλοί Βολιώτες που θεώρησαν σωστό να παραστούν στις κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα έξω από το Πρωτοδικείο, με σκοπό να εμποδιστεί η διενέργεια των πλειστηριασμών, παραλαμβάνουν τις κλήσεις από τα αρμόδια δικαστικά όργανα, προκειμένου να περάσουν το κατώφλι του τοπικού Πταισματοδικείου και να δώσουν κατάθεση στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Από την εξέλιξη της προκαταρκτικής εξέτασης θα εξαρτηθεί αν θα απαγγελθούν κατηγορίες και αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Στο μεταξύ, θα επικρέμεται η απειλή της κατηγορίας της διατάραξης οικιακής ειρήνης που είναι σε βαθμό πλημμελήματος και προβλέπει πολύμηνες ποινές φυλάκισης. Κατά συνέπεια είναι ικανή να αποτρέψει τους περισσότερους από τους παραλήπτες των επίμαχων κλήσεων από το να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα έξω από συμβολαιογραφικά γραφεία, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μέχρι να ολοκληρωθεί η προτακτική εξέταση και να αποφασίσει ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός αν θα ασκηθούν διώξεις, θα έχουν περάσει αρκετοί μήνες και ο σχεδιασμός για τη διενέργεια χιλιάδων πλειστηριασμών θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας που γίνεται προκειμένου να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια και να προστατευτούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, πολλοί συνάνθρωποί μας, που αντικειμενικά αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, θα χάσουν τα σπίτια τους και θα καταλήξουν στον δρόμο. Για τη δική τους προστασία από μια διαδικασία, η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών, δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα. Το αντίθετο μάλιστα. Η περίφημη συμφωνία κυρίων μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για προστασία της πρώτης κατοικίας με εμπορική αξία κάτω από 200.000 ευρώ έχει πάει περίπατο και ήδη εκπλειστηριάζονται ακίνητα οφειλετών για ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Χωρίς καμία προστατευτική δικλίδα χιλιάδες οφειλέτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα δάνειά τους, θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα.

Την ίδια στιγμή, η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία θα παρακολουθούν τα αποτελέσματα των κατάπτυστων νομοθετημάτων που πέρασαν από τη Βουλή και διασφαλίζουν την απρόσκοπτη υλοποίηση ενός σχεδιασμού, ο οποίος θα οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας στο χείλος της απόγνωσης. Όσοι δε έχουν τη διάθεση να βάλουν φραγμό σε αυτόν τον σχεδιασμό, θα είναι εγκλωβισμένοι για τους επόμενους μήνες μεταξύ των γραφείων ανακριτή και εισαγγελέα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου