Ο γρίφος της περικοπής των συντάξεων

ο-γρίφος-της-περικοπής-των-συντάξεων-753981

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τα πρώτα μηνύματα που έστειλαν οι αγορές – άσχετα αν η κυβέρνηση τα ερμήνευσε κατά το δοκούν – ήταν κάτι παραπάνω από ενδεικτικά των προθέσεών τους, αναφορικά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Αντιμέτωπα με το τίμημα της επιπολαιότητάς τους έρχονται πλέον τα κυβερνητικά στελέχη που εδώ και μήνες τροφοδοτούν ακατάπαυστα τα σενάρια περί μη εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Τα μηνύματα που στέλνουν οι θεσμοί αυτό το διάστημα που εξελίσσονται οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, καθώς και αυτά που έστειλαν πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα.

Το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, ήταν μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, την εκταμίευση των τελευταίων δόσεων του τρίτου μνημονίου και τη λήψη των αποφάσεων για τη ρύθμιση του χρέους. Με βάση τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς οι Ευρωπαίοι εταίροι άναψαν επί της ουσίας το «πράσινο φως» για την ομαλή ολοκλήρωση της οκταέτους μνημονιακής περιπέτειας της χώρας.

Τα πρώτα μηνύματα που έστειλαν οι αγορές – άσχετα αν η κυβέρνηση τα ερμήνευσε κατά το δοκούν – ήταν κάτι παραπάνω από ενδεικτικά των προθέσεών τους, αναφορικά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Από τις δε αντιδράσεις των εκπροσώπων των θεσμών, όπως ο επικεφαλής του ESM, προκύπτει ότι οι δανειστές πολύ δύσκολα θα αποδεχτούν ενδεχόμενο πισωγύρισμα στο συγκεκριμένο θέμα.

Μπορεί η κυβερνητική πλευρά, για λόγους που σχετίζονται καθαρά με τη βελτίωση της δημοσκοπικής της εικόνας, να επιθυμεί διακαώς την αναστολή ή ακόμη και την κατάργηση του μέτρου, ωστόσο η πλευρά των δανειστών θα επιμείνει μέχρι τέλους στις δικές της θέσεις και αν δεν εξελιχτούν όπως επιθυμεί τα πράγματα τότε θα μπουν στο παιχνίδι οι διεθνείς αγορές.

Σε αυτό το επίπεδο δεν θα υπάρχει περιθώριο ούτε για συζητήσεις, ούτε για διαπραγματεύσεις. Με συνοπτικές διαδικασίες τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα αυξηθούν κατακόρυφα και θα καταστήσουν απαγορευτικό το κόστος δανεισμού. Έτσι η χώρα μας θα βρεθεί ξανά με την πλάτη στον τοίχο, καθώς από τη μια δεν θα μπορεί να δανειστεί και από την άλλη δεν θα έχει στη διάθεσή της τις δόσεις των μνημονίων. Το δε «μαξιλαράκι» ασφαλείας που επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση επαρκεί για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2020.

Με δεδομένους τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και τους αντίστοιχους με τους οποίους εξελίσσεται το πρόγραμμα των επενδύσεων, η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα αργεί ακόμη. Κατά συνέπεια η εξάρτησή μας από τις διεθνείς αγορές καθίσταται αδιαμφισβήτητη.

Θα είναι λοιπόν εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να πετύχει μια συμφωνία που αφενός θα αναστείλει την υλοποίηση του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων και αφετέρου θα ικανοποιεί τους δανειστές. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που έπρεπε να το έχουν σκεφτεί οι κυβερνώντες όταν υπέγραφαν τα πάντα με συνοπτικές διαδικασίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου