Απέλπιδες επικοινωνιακές προσπάθειες

απέλπιδες-επικοινωνιακές-προσπάθειε-781491

Μπορεί η εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι να μην οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις πολεοδομικές παραβάσεις που υπήρχαν στην περιοχή, ωστόσο το κυβερνητικό αφήγημα θα επικεντρωθεί σε αυτό το σημείο

Σε διπλό επίπεδο θα προσπαθήσει να κινηθεί η κυβέρνηση μήπως και αντιστρέψει το βαρύ, για την ίδια, κλίμα στις τάξεις της κοινωνίας, μετά την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Πρωτίστως θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις δικές τις ολιγωρίες, προχωρώντας στην ανάληψη πρωτοβουλιών για το θέμα της αυθαίρετης δόμησης, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιες κατεδαφίσεις αυθαίρετων για καθαρά επικοινωνιακούς όμως λόγους. Μπορεί η εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι να μην οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις πολεοδομικές παραβάσεις που υπήρχαν στην περιοχή, ωστόσο το κυβερνητικό αφήγημα θα επικεντρωθεί σε αυτό το σημείο.

Κι ας παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και για τα εγκληματικά λάθη που έγιναν τις κρίσιμες ώρες που η φωτιά πλησίαζε στην κατοικημένη περιοχή. Κι ας μην έχει ζητήσει ακόμη συγγνώμη κανείς από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες (πλην του παντελώς αναρμοδίου Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη). Κι ας αποκαλύπτονται κάθε ημέρα νέα στοιχεία για την άθλια προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών διαστάσεων της τραγωδίας το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, στην περίφημη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Από τη στιγμή που η βασική στόχευση της κυβέρνησης ήταν να αποποιηθεί των ευθυνών της και κυρίως να μην πληγεί το προφίλ του πρωθυπουργού, δεν πρέπει η κοινή γνώμη να τρέφει ελπίδες ότι θα ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση και πως θα μάθουμε κάποτε ποιοι και γιατί οδήγησαν στο θάνατο περισσότερους από 90 συνανθρώπους μας.

Το δεύτερο επίπεδο, στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα μήπως και ανακοπεί η καθοδική πορεία της δημοφιλίας της, είναι τα θέματα της οικονομίας και της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Είναι προφανές ότι οι φονικές πυρκαγιές χάλασαν το σχεδιασμό για φιέστες και πανηγύρια, με αφορμή την 21η Αυγούστου και την ολοκλήρωση της τρίτης δανειακής σύμβασης. Είναι επίσης προφανές ότι η κυβερνητική προσπάθεια να μειώσει τη δημοκοπική της διαφορά από τη ΝΔ και να διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες εκλογικής νίκης, μέσα από παροχές και επιδόματα, λαμβάνει πλέον χαρακτήρα πολιτικής επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και το σημαντικότερο όλων, αυτό των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με υποσχέσεις και επιδοματική πολιτική.

Η μοναδική ελπίδα που είχε η κυβέρνηση έτσι ώστε να διαχειριστεί το κύμα οργής, ήταν να αναλάβει τις ευθύνες της, να αποπέμψει αμέσως τα πολιτικά πρόσωπα που ολιγώρησαν και να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, από την πρώτη στιγμή. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε και τώρα είναι πολύ αργά για να αλλάξει το κλίμα. Είτε τροποποιήσουν το νόμο για τα αυθαίρετα, είτε κάνουν κατεδαφίσεις, είτε υποσχεθούν οικονομικές ελαφρύνσεις, η πολιτική τους μοίρα είναι προδιαγεγραμμένη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου