Η επιτομή της προχειρότητας

η-επιτομή-της-προχειρότητας-782366

Στον Βόλο, για παράδειγμα, ο αριθμός των γιατρών που υπέγραψαν τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ είναι εξαιρετικά μικρός, σε σχέση με τις ανάγκες των χιλιάδων ασφαλισμένων. Μόλις 14 παθολόγοι και γενικοί γιατροί και τρεις παιδίατροι έχουν ενταχθεί στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Ούτε καν το 1/3 της αρχικής προκήρυξης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, που σε κάθε ευκαιρία προκαλεί με τις δημόσιες τοποθετήσεις του και ο υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, που δήλωσε πρόσφατα ότι εφόσον οι ασθενείς με σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα υπομένουν εδώ και ένα χρόνο το μαρτύριο της σταγόνας με τα φάρμακα που έχουν άμεση ανάγκη, μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν υπομονή(!), είναι οι αρχιτέκτονες του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τους οικογενειακούς γιατρούς, που τέθηκε από χθες σε εφαρμογή. Σε θεωρητικό μόνο επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει ούτε ενημέρωση του κόσμου, ούτε βέβαια και ο αναγκαίος αριθμός γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών.

Φανατικοί πολέμιοι του ιδιωτικού τομέα και αγιάτρευτοι κρατικιστές, οι δύο παραπάνω αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν σε ισχύ έναν σχεδιασμό που από την αρχή συνάντησε τεράστιες αντιδράσεις από τη πλευρά των γιατρών – ελεύθερων επαγγελματιών. Και αυτό γιατί η νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ προβλέπει τη δωρεάν εξέταση έως και 2.250 ασθενών το μήνα, από τον κάθε συμβεβλημένο γιατρό, που θα αμείβεται με 1.800 ευρώ, μικτά! Γι αυτό και η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του ιδιωτικού τομέα αρνήθηκε να αποδεχτεί τον επίμαχο κυβερνητικό σχεδιασμό που ούτε λίγο, ούτε πολύ προβλέπει την «κρατικοποίηση» των ιδιωτικών ιατρείων.

Στον Βόλο, για παράδειγμα, ο αριθμός των γιατρών που υπέγραψαν τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ είναι εξαιρετικά μικρός, σε σχέση με τις ανάγκες των χιλιάδων ασφαλισμένων. Μόλις 14 παθολόγοι και γενικοί γιατροί και τρεις παιδίατροι έχουν ενταχθεί στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Ούτε καν το 1/3 της αρχικής προκήρυξης. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τη σχετική απόφαση, με σκοπό να παρουσιάσει ένα φιλολαϊκό πρόσωπο, άσχετα αν περιμένει τους ασφαλισμένους απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου να βρουν γιατρό για να τους εξετάσει και να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα που τους είναι απαραίτητα.

Προφανώς, το παλιό σύστημα των 200 επισκέψεων το μήνα έπρεπε να βελτιωθεί, ίσως και να αντικατασταθεί. Ο τρόπος, ωστόσο, που επιλέγεται να αλλάξει ένα προβληματικό σύστημα πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα προβλήματα και δεν θα ταλαιπωρηθεί κι άλλο ο απλός πολίτης. Το αρμόδιο υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ, αν ήθελαν να εξασφαλίσουν δωρεάν πρόσβαση των ασφαλισμένων στον οικογενειακό τους γιατρό έπρεπε προηγουμένως να βρουν τους απαιτούμενους πόρους για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού. Όχι να θέτουν σε ισχύ μνημονιακές δεσμεύσεις, οι οποίες θα αναγκάσουν στο τέλος τους ασφαλισμένους να καταφύγουν είτε στις υποστελεχομένες δομές των Τοπικών Μονάδων Υγείας και των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, ή να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν το γιατρό που θα τους εξετάσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου