Ηθικοί αυτουργοί μιας εθνικής τραγωδίας

ηθικοί-αυτουργοί-μιας-εθνικής-τραγωδ-783296

Ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός παλεύει από την πρώτη στιγμή να αναδείξει ως κυρίαρχες αιτίες της τραγωδίας στο Μάτι την άναρχη δόμηση, τις καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες

Με τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του για να σωθεί, μοιάζει η κυβέρνηση, στην απέλπιδα προσπάθεια της να διαχειριστεί τις συνέπειες των δικών της ολιγωριών στην τραγωδία της Ανατολικής Αττικής. Όλες οι προσπάθειες που έγιναν από υπουργούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με σκοπό να αντιστραφεί το κλίμα, είχαν ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς η βασική κυβερνητική στόχευση ήταν η επικοινωνιακή της διάσωση και όχι η ανάληψη της ευθύνης που αναλογούσε στα αρμόδια στελέχη της, καθώς επίσης και η χάραξη μιας στρατηγικής με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης, έτσι ώστε να μην ξαναζήσει η χώρα τον εφιάλτη της 23ης Ιουλίου.

Όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, τόσο θα καταρρέει το κυβερνητικό αφήγημα ότι δεν έγιναν λάθη και πως η κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο. Αν δηλαδή ξεσπούσε αύριο μια πυρκαγιά αντιστοίχων διαστάσεων, με τον ίδιο τρόπο θα αντιδρούσαν οι έχοντες τη σχετική ευθύνη; Θα έκλειναν βασικές οδικές αρτηρίες και θα εξέτρεπαν την κυκλοφορία μέσα από μια περιοχή χωρίς πολεοδόμηση και εξόδους διαφυγής; Θα παρακολουθούσαν τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά και δεν θα προειδοποιούσαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες του, προκειμένου να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές; Θα συσκέπτονταν χωρίς να γνωρίζουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και θα προσπαθούσαν να αποκρύψουν την οδυνηρή πραγματικότητα με μισόλογα και άσχετες ερωτήσεις του τύπου «πότε θα απογειωθούν ξανά τα πυροσβεστικά αεροσκάφη;».

Ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός παλεύει από την πρώτη στιγμή να αναδείξει ως κυρίαρχες αιτίες της τραγωδίας στο Μάτι την άναρχη δόμηση, τις καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες. Αυτό ήταν εξάλλου το βασικό κυβερνητικό αφήγημα όταν κατέρρευσαν οι ανοησίες περί «ασύμμετρης απειλής» και «σχεδίου αποσταθεροποίησης». Κάθε χρόνο εκδηλώνονται δεκάδες δασικές πυρκαγιές κοντά σε κατοικημένες περιοχές, είτε αυτές είναι εντός, είτε εκτός σχεδίου πόλης. Το κυρίαρχο μέλημα των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι η προστασία των σπιτιών και η έγκαιρη απομάκρυνση των κατοίκων, αν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε μια επικίνδυνη δασική πυρκαγιά, η οποία γιγαντώθηκε από τους θυελλώδεις ανέμους. Ωστόσο, κανένας δεν ενημέρωσε τον κόσμο που κινδύνευε ότι έπρεπε να εκκενωθεί άμεσα η απειλούμενη περιοχή. Γι αυτό κάηκαν ζωντανοί περισσότεροι από 90 συνάνθρωποι μας. Όχι γιατί είχαν κτίσει τα σπίτια τους σε δασική έκταση, χωρίς υποδομές και οικιστικούς κανόνες.

Είμαστε σίγουροι ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες γνωρίζουν ότι και λάθη έγιναν και παραλείψεις υπήρξαν. Απλα, η αλαζονεία της εξουσίας και η παθολογική τους αγάπη για τα αξιώματα και τις καρέκλες δεν τους επιτρέπει να τα αναγνωρίσουν δημόσια και να παραιτηθούν. Προφανώς, έχουν τη ψευδαίσθηση ότι με τη χορήγηση αποζημιώσεων και με την πάροδο του χρόνου, η ηθική αυτουργία τους στο έγκλημα της Ανατολικής Αττικής θα ξεχαστεί…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου