Ανεπίδεκτοι μαθήσεως

ανεπίδεκτοι-μαθήσεως-784131

Μια εβδομάδα μετά την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική και ενώ εξακολουθεί και μακραίνει η λίστα των νεκρών, η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται από δημοσιεύματα για τις ευθύνες της κυβέρνησης αναφορικά στη διαχείριση μια έκτακτης κατάστασης δίχως προηγούμενο. Ο απολογισμός της, εφόσον υπήρχε ο σωστός σχεδιασμός, θα μπορούσε να αφορά μόνο σε υλικές ζημιές και στην απώλεια φυτικού κεφαλαίου και όχι στην εκατόμβη των νεκρών που έχει συγκλονίσει τον πλανήτη.

Μια εβδομάδα μετά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της, προχωρώντας στην απομάκρυνση των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων που με τα λάθη, τις παραλείψεις και την ολιγωρία τους οδήγησαν στο θάνατο πάνω από 90 συνανθρώπους μας και έσβησαν από το χάρτη έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου, όπου ωστόσο δεν υπήρχαν ούτε μέτρα πυροπροστασίας, ούτε σχέδιο διαφυγής των κατοίκων, σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή της Νέας Δημητριάδας, στο τμήμα της συνοικίας που εφάπτεται με το δάσος της Γορίτσας. Τα πρώτα σπίτια είναι στην ουσία μέσα στο δάσος, με τα δέντρα να αγγίζουν ή ακόμη και να καλύπτουν στέγες και μπαλκόνια. Σε κάποια άλλα σημεία ένας δρόμος πλάτους λίγων μέτρων χωρίζει τα σπίτια από τα πεύκα και την πυκνή δασώδη βλάστηση, ενώ τα αναρίθμητα ακαθάριστα οικόπεδα συμπληρώνουν την εικόνα της απόλυτης έλλειψης μέτρων πυροπροστασίας, σε μια γειτονιά διπλά από μια πραγματική πυριτιδαποθήκη.

Μια εβδομάδα μετά την τραγωδία στο Μάτι, δεν υπάρχει καμία απολύτως κινητικότητα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, έτσι ώστε να αρχίσουν να λαμβάνονται μέτρα, τα οποία θα αποτρέψουν την εκδήλωση και εξάπλωση μιας καταστροφικής πυρκαγιάς. Οι περίοικοι παρακολουθούν κάθε βράδυ στα δελτία των ειδήσεων τις ανατριχιαστικές ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων από τις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής και αναρωτιούνται τι θα γίνει στη δική τους γειτονιά σε ανάλογη περίπτωση.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο λόφος της Γορίτσας έχει γίνει στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές στόχος εμπρηστών. Ευτυχώς σε όλες τις περιπτώσεις ο άνεμος ήταν με το μέρος των κατοίκων της Νέας Δημητριάδας. Ουδείς θέλει να σκεφτεί τι θα μπορούσε να έχει συμβεί σε αντίθετη περίπτωση. Όπως επίσης κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι μπορεί να συμβεί αν ξεσπάσει μια φωτιά τώρα που τα τελευταία πεύκα του δάσους αγγίζουν τα πρώτα σπίτια του οικισμού, ή που όπως αποκαλύπτουν περίοικοι, δεν υπάρχει νερό στη δεξαμενή του αρχαιολογικού χώρου της Γορίτσας. Όπως επίσης δε υπάρχει δίκτυο μεταφοράς νερού μέχρι την κορυφή του λόφου, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

Αυτές οι καταγγελίες πρέπει να κινητοποιήσουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες. Με πολύ μικρό κόστος μπορούν να γίνουν κάποιες σωτήριες παρεμβάσεις για την προστασία της περιοχής. Τώρα που είναι νωρίς. Μετά θα είναι αργά και το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών και της ανταλλαγής κατηγοριών δεν θα έχει καμία αξία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου