Στην πόρτα της εξόδου…

στην-πόρτα-της-εξόδου-785076

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας χάσει το ηθικό του πλεονέκτημα και έχοντας ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας απέναντί του, κινδυνεύει να πάει στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές χωρίς βασικά πολιτικά του «όπλα».

Στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2015, λίγο μετά το περίφημο δημοψήφισμα και την άτακτη υποχώρηση, στην οποία τράπηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος πρωθυπουργός χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κερατσίνι το διχαστικό σύνθημα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», προβλέποντας άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το κόμμα του και στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτούς που, όπως είπε, «επεδίωκαν την παλινόρθωση του πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου». Στις εκλογές που ακολούθησαν η άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που ονειρευόταν, μετατράπηκε σε αναγκαστική συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ, ενώ το κατεστημένο, που φαντασιωνόταν ότι τον πολεμούσε, αντικαταστάθηκε από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ που κατέλαβε το δημόσιο και τις φιλικές (μέχρι παρεξηγήσεως) σχέσεις με συγκεκριμένα ΜΜΕ, καθώς και το τραπεζικό σύστημα, το οποίο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, επεφύλαξε ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση σε στενότατους συγγενείς του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας πριν από τρία χρόνια είχε χρησιμοποιήσει ένα διχαστικό σύνθημα για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του και τώρα δημιουργεί κλίμα πόλωσης στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Εν μέρει πέτυχε τότε τον σκοπό του, καθώς παρά την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ κατάφερε να περάσει από τη Βουλή, με σχετική άνεση, σκληρά οικονομικά μέτρα. Τώρα που τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι δημοκοπική του διαφορά από τη ΝΔ έχει παγιωθεί σε διψήφια επίπεδα, βρίσκει απέναντί του ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα στις τάξεις της κοινωνίας, ενώ εντός του Κοινοβουλίου τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την απομάκρυνση της κυβέρνησης από την εξουσία το ταχύτερο δυνατόν.

Το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» βρίσκει πλέον απέναντί του το «φύγετε», που ακούγεται όλο και πιο δυνατά, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, που η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια για την πολιτική που εφήρμοσε όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει ένα κύμα έντονης δυσαρέσκειας, στα όρια της αγανάκτησης. Δεν είναι μόνο τα θέματα της οικονομίας και οι επιπτώσεις τους στη καθημερινότητα του κόσμου, που ενισχύουν αυτό το αρνητικό κλίμα. Τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, με κυρίαρχο του Μακεδονικό, καθώς και αυτό των δύο στρατιωτικών που παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης, έχουν δημιουργήσει στις τάξεις της κοινωνίας ένα αίσθημα εθνικής ταπείνωσης, που πολύ δύσκολα θα ξεπεράσουν οι Έλληνες. Το κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, που δεν αποκλείεται να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας χάσει το ηθικό του πλεονέκτημα και έχοντας ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας απέναντί του, κινδυνεύει να πάει στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές χωρίς τα δύο βασικά πολιτικά του «όπλα». Τα «όπλα» που του εξασφάλισαν τη νίκη σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις το 2015 και του έδωσαν τη δυνατότητα να κυβερνήσει τη χώρα με σχετική άνεση, καθώς ό,τι συμφώνησε με τους δανειστές, μετά το δημοψήφισμα, πέρασε από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες και με την κοινωνία να μην αντιδρά, όχι μόνο έχουν χάσει πλέον τη δυναμική τους, αλλά τείνουν με μετατραπούν σε πανίσχυρα πλεονεκτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε ευκαιρία, η ΝΔ υπενθυμίζει στον κόσμο τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι έπραξε τελικά. Σε ό,τι αφορά δε στα θέματα διαφάνειας, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η άσκηση εξουσίας και τα προνόμια που αυτή χαρίζει απλόχερα σε όσους την ασκούν, «θόλωσε» το ηθικό πλεονέκτημα της πρώτης αριστερής κυβέρνησης.

Αυτό το πλεονέκτημα συρρικνώνεται κι άλλο μετά τις αποκαλύψεις για υπουργούς που λάμβαναν επίδομα ενοικίου όντας βαθύπλουτοι, για συναδέλφους τους που είτε έπαιξαν παιχνίδια με τις τηλεοπτικές άδειες, είτε έδωσαν άλλη διάσταση στην έννοια του ρουσφετιού, βολεύοντας σε υπουργικά γραφεία ημέτερους όλων των βαθμών συγγένειας, είτε ξέχασαν να δηλώσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις εκατομμύρια ευρώ. Όλοι αυτοί μαζί με τους υπόλοιπους που απασχόλησαν την επικαιρότητα με τη στάση τους, εντός του Κοινοβουλίου (όπου ψήφισαν όλα τα μνημονιακά μέτρα) και όχι γιατί αποδυναμώθηκαν οι ηθικές αντοχές τους από τη γοητεία της εξουσίας, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα «όπλα» και να παραδοθούν αμαχητί.

Τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση του κόσμου προς τα πρόσωπά τους, θα επιχειρήσουν να τη διασκεδάσουν με τα όσα θα υποσχεθούν τις επόμενες εβδομάδες. Παρότι μοιάζει προδιαγεγραμμένη η έκβαση της ερχομένης εκλογικής αναμέτρησης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν λυσσαλέα μάχη έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν το μέγεθος της ήττας του κόμματός τους. Και αυτό όχι γιατί θέλουν να επανακτήσουν τη χαμένη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, αλλά γιατί ο αποχωρισμός από την εξουσία είναι ο πιο σκληρός αποχωρισμός. Το «φύγετε» που τους λέει τώρα ο λαός το έχουν ακούσει και άλλες κυβερνήσεις, που απογοήτευσαν τον κόσμο. Το ίδιο θα συμβεί και με τους επόμενους αν πορευτούν στον ίδιο δρόμο…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου