Κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης

κυβέρνηση-περιορισμένης-ευθύνης-786293

Οι τελευταίες ελπίδες που ίσως έτρεφε ένα μέρος της κοινής γνώμης, για το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη η κυβέρνηση για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική, διαλύθηκαν μετά τη θλιβερή συνέντευξη Τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη και των αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η πραγματική κυβερνητική στόχευση όταν αποφασιζόταν να δοθεί η συγκεκριμένη συνέντευξη, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα καθιστά ακατανόητη την απόφαση του πρωθυπουργού να επιβάλλει γενικό σιωπητήριο στα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά τον πύρινο όλεθρο στο Μάτι.

Αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια δύο κυβερνητικών στελεχών και δύο υψηλόβαθμων αξιωματικών να αποποιηθούν το μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογεί για την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, τους εκατοντάδες τραυματίες, την απόλυτη καταστροφή χιλιάδων σπιτιών και αυτοκινήτων και τον αφανισμό μιας περιοχής που αποτελούσε πνεύμονα πρασίνου.

Ελάχιστους εξέπληξαν τα κυβερνητικά στελέχη με τη στάση τους, καθώς αποτελούν γρανάζια ενός πολιτικού φορέα που δεν δίστασε να υποσχεθεί στους Έλληνες, ότι θα τους βγάλει από τα μνημόνια. Αντί γι΄ αυτό υπέγραψε άλλο ένα και επέβαλε εμμέσως ένα τέταρτο. Ακούσατε τα χρόνια που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ ένα «συγγνώμη» για τα εγκληματικά πολιτικά του λάθη; Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να ακουστεί ένα «συγγνώμη» τώρα που ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε γυμνός και η απόλυτη διάλυσή του οδήγησε στην εκατόμβη των νεκρών της Ανατολικής Αττικής.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί θλίψη είναι οι τοποθετήσεις των δύο αξιωματικών που αντί να αναγνωρίσουν ότι έγιναν σφάλματα, αυτοί επέμειναν ότι δεν υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί και πως η τραγωδία που βύθισε τη χώρα στο πένθος ήταν αναπόφευκτη εξαιτίας της έντασης της φωτιάς και των θυελλωδών ανέμων που βοήθησαν στην αστραπιαία εξάπλωσή της. Σε απόλυτη ταύτιση με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, οι αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας λειτούργησαν στην ουσία σαν κομματικά στελέχη τα οποία τηρούν απαρέγκλιτα την άνωθεν γραμμή και όχι ως αξιωματικοί με κατάρτιση και εμπειρία που έχουν την ευθύνη για τη διοίκηση των πλέον νευραλγικών Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση που τους όρισε φέρει ακέραια την ευθύνη για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Όπως επίσης ευθύνεται για την πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού και των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, που θυσιάστηκαν στον βωμό της δημιουργίας τερατωδών υπερπλεονασμάτων.

Η προπαγάνδα τους, ότι δεν υπήρχε τρόπος να αποφευχθεί το κακό, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από την κοινή γνώμη. Όπως επίσης και η εικόνα ενός πρωθυπουργού που το μαύρο βράδυ της περασμένης Δευτέρας προήδρευε σε μια κρίσιμη σύσκεψη χωρίς να έχει την παραμικρή αίσθηση της εξελισσόμενης τραγωδίας. Λίγες ώρες αργότερα επέλεγε να εξαφανιστεί και να κρυφτεί μαζί με τις ευθύνες του πίσω από το σιωπητήριο του τριήμερου εθνικού πένθους!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου