Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας

το-χρονικό-μιας-προαναγγελθείσας-τρα-787305

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν είχε εκπονήσει κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και την ώρα της κρίσης άφησε στη μοίρα τους χιλιάδες πολίτες, που έτρεχαν αλλόφρονες να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα

Το συγκλονιστικό «κύμα» αλληλεγγύης που εξαπλώνεται τις τελευταίες ημέρες απ΄ άκρου εις άκρον της χώρας, με αφορμή την ασύλληπτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική, αποτελεί ένα αισιόδοξο αντιστάθμισμα των εγκληματικών παραλείψεων του κρατικού μηχανισμού, που όπως προκύπτει όσο περνούν τα 24ωρα και αποκαλύπτονται τα ολέθρια σφάλματα τα οποία έγιναν το μαύρο απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, δεν ήταν σε καμία περίπτωση έτοιμος να αντιμετωπίσει μια τόσο σοβαρή κατάσταση.

Οι απλοί πολίτες με τον αυθορμητισμό και την ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο προσπαθούν να επουλώσουν τις βαθιές πληγές που άνοιξαν στις ψυχές και τα σώματα των πυρόπληκτων η έλλειψη συντονισμού και η πλήρης απουσία ενός υποτυπώδους σχεδίου εκκένωσης περιοχών, όπου οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά. Προφανώς επρόκειτο για ένα ακραίο φαινόμενο που ενίσχυσαν οι θυελλώδεις άνεμοι, για τους οποίους πάντως υπήρχε έγκαιρη πρόβλεψη από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν είχε εκπονήσει κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και την ώρα της κρίσης άφησε στη μοίρα τους χιλιάδες πολίτες, που έτρεχαν αλλόφρονες να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα. Κανείς δεν τους ειδοποίησε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους όσο υπήρχε καιρός. Κανείς δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να πράξει το αυτονόητο, να ενημερώσει τους κατοίκους των περιοχών που αφάνισε η φωτιά ότι δεν υπήρχε ελπίδα σωτηρίας για τα σπίτια, αλλά ότι το μόνο που μπορούσε να σωθεί εκείνη τη στιγμή ήταν οι ανθρώπινες ζωές.

Τέσσερα 24ωρα μετά την τραγωδία κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την εκατόμβη των νεκρών, κανείς δεν έχει παραιτηθεί για την ολοκληρωτική καταστροφή στην Ανατολική Αττική, κανείς δεν ζήτησε μια απλή συγγνώμη, έστω για τους τύπους. Η κυβέρνηση κρυμμένη πίσω από το τριήμερο εθνικό πένθος υποτίθεται ότι σιωπά, ωστόσο επιλεγεί την ίδια στιγμή συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης για να εξαπολύσει επιθέσεις που δείχνουν πανικό. Εφόσον το αφελές σενάριο της «ασύμμετρης απειλής» δεν επιβεβαιώνεται, αναζητούνται τώρα άλλοι επικοινωνιακοί δρόμοι (που είναι εξίσου αδιέξοδοι), έτσι ώστε να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη.

Η «εφεύρεση» εχθρών και η στοχοποίηση δημοσιογράφων, που έτσι κι αλλιώς αξιολογούνται και κρίνονται διαρκώς από τους πολίτες, δεν είναι δυνατόν να δώσουν διέξοδο στην κυβέρνηση, η οποία έχει στριμωχτεί στη γωνία και αντιδρά πλέον σπασμωδικά. Οι δικές της παραλήψεις είναι, ωστόσο, αδιαμφισβήτητες και η μέχρι τώρα στάση της υποδηλώνει ενοχή και έλλειψη παρρησίας, σε ό,τι αφορά στην ανάληψη των ευθυνών για τη μεγαλύτερη τραγωδία που χτύπησε τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε ό,τι αφορά στο πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκε για τη στήριξη των πυρόπληκτων, εκφράζονται πολλές επιφυλάξεις ως προς την πραγματική του στόχευση, ενώ τα βασικά στοιχεία που το διακρίνουν είναι η βιασύνη και η προχειρότητα, μήπως και μετριαστεί η οργή του κόσμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου