Ενοχη σιωπή

ενοχη-σιωπή-788181

Αυτό που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες, όταν ολοκληρωθεί η θλιβερή διαδικασία καταγραφής των νεκρών και της τελικής αποτίμησης των ζημιών στις περιοχές οι οποίες σβήστηκαν από το χάρτη, είναι το γνωστό παιχνίδι της ανταλλαγής ευθυνών.

Η απόφαση του πρωθυπουργού, να επιβάλει σιωπητήριο στα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματός του μετά την ασύλληπτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική, είναι μια σοφή επιλογή, καθώς η απαγόρευση δηλώσεων και εμφανίσεων στους κατά τα άλλα λαλίστατους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει διπλό αποτέλεσμα. Αφενός δεν θα εκθέσουν περισσότερο την κυβέρνηση, εκστομίζοντας κάποιες από τις ανοησίες που τους χαρακτηρίζουν και αφετέρου δεν θα αναγκαστούν μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα να ζητήσουν συγγνώμη από τους συγγενείς των νεκρών, των τραυματιών και των αγνοουμένων.

Η συγγνώμη ήταν και παραμένει άγνωστη λέξη για τους εκάστοτε κυβερνώντες. Σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουμε ακούσει υπουργούς και βουλευτές να ζητούν συγγνώμη, αναλαμβάνοντας και το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Στην προκειμένη περίπτωση όποιος ζητήσει συγγνώμη θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλει την παραίτησή του και να χάσει τα ελκυστικά προνόμια της εξουσίας. Επιπρόσθετα, θα στιγματιστεί ως συνυπεύθυνος για την εκατόμβη των νεκρών και την απόλυτη καταστροφή που υπέστη μια ολόκληρη περιοχή της Αττικής.

Επειδή λοιπόν ζούμε στην Ελλάδα και όλοι πάνω – κάτω γνωρίζουμε ποιος και τι ευθύνεται για την κακοδαιμονία μας, ας μην έχουμε αυταπάτες ότι θα βρεθεί έστω ένα υπουργός, έστω ένας γενικός γραμματέας Υπουργείου, έστω ένας διευθυντής που θα ζητήσει συγγνώμη για την έλλειψη οργάνωσης και σχεδίου έτσι ώστε να γίνεται το αυτονόητο, να εκκενώνεται συντεταγμένα και με ασφάλεια μια περιοχή, στην οποία πλησιάζουν απειλητικά οι πύρινες γλώσσες.

Αυτό που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες, όταν ολοκληρωθεί η θλιβερή διαδικασία καταγραφής των νεκρών και της τελικής αποτίμησης των ζημιών στις περιοχές οι οποίες σβήστηκαν από το χάρτη, είναι το γνωστό παιχνίδι της ανταλλαγής ευθυνών. Ποιος δηλαδή είχε την ευθύνη να δώσει εντολή για την εκκένωση των πυρόπληκτων περιοχών, ποιος έπρεπε να αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου εκκένωσης και ποιος την απομάκρυνση των κατοίκων από το Μάτι, προτού ο πύρινος εφιάλτης κυκλώσει την περιοχή.

Το γαϊτανάκι της ανταλλαγής ευθυνών δεν θα σταματήσει όσο θα παραμένει στην επικαιρότητα η εθνική τραγωδία της Ανατολικής Αττικής. Η δε τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την ανάγκη ενότητας και αλληλεγγύης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προσπάθεια να αποφύγει η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με τις ευθύνες της και τη σκληρή κριτική που αρχίζει να της ασκείται για την έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης.

Είναι προφανές ότι αργά ή γρήγορα η κυβερνητική σιωπή δεν θα είναι αρκετή για να μετριαστεί η οργή του κόσμου. Όσοι σήμερα κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, αποφεύγοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Κατά συνέπεια, μια δημόσια συγγνώμη αυτές τις ώρες, ίσως να ελάφρυνε τη θέση τους αργότερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου